Tutkitusti parasta pellolta pakkaseen

Ruokaketjun vastuullisuus

Apetit-tuotteet lienevät kaikille tuttuja kauppojen pakastealtaista. Räpin koetilalla 70 vuotta jatkunut pitkäjänteinen tutkimus- ja koeviljelytoiminta on vahvasti tukenut sitä, että pakasteherneet, kasvissekoitukset ja lukuisat muut arkea helpottavat ruokatuotteet ovat saatavillamme.

Suomalainen ruokaketju tähtää yhä kestävämpään ja vastuullisempaan ruoantuotantoon, johon meillä on hyvät mahdollisuudet ja olosuhteet. Tämä vaatii kuitenkin jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä, jota tällä hetkellä kirittävät erityisesti ilmastonmuutos, tavoitteet luontokadon pysäyttämiseksi sekä kuluttajien muuttuvat ruokavalinnat ja kulutustottumukset. Tutkimusta ja tuotekehitystä tehdään tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa mutta myös elintarvikealan yrityksissä. 

Apetitilla tutkimus- ja koetoiminta liittyy oleellisesti avomaankasvisten tuotantoon pellolta pakkaseen.  Apetitin Räpin koetilalla Säkylän Köyliössä on panostettu tutkimus- ja kehitystyöhön jo vuodesta 1954, jolloin Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy aloitti tilalla koetoiminnan. Työ on jatkunut keskeytyksettä aina tähän päivään saakka Lännen Tehtaiden ja sittemmin Apetitin toimesta.

  • Koetoiminta alkoi sokerijuurikkaan lajike- ja viljelymenetelmäkokeilla, mutta laajeni kattamaan muitakin avomaankasveja, kun Säkylän tehtaan läheisyydessä ryhdyttiin viljelyttämään ja valmistamaan laajaa valikoimaa pakastekasviksia. Koetoimintamme myötä olemme löytäneet parhaat, suomalaiseen avomaanviljelytykseen soveltuvat, maukkaat lajikkeet, joilla on pakastetuotantoon sopivat ominaisuudet, toteaa viljelypäällikkö Gunta Cirule.
Viljelypäällikkö Gunta Cirule ja tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki etsivät Räpinkoetilalla parhaita ratkaisuja Apetitin avomaankasvituotantoon.

Tutkimusta kestävämmän tulevaisuuden eteen

Koetilalla tehtävä tutkimus- ja kehitystyö tähtää myös kestävien viljelymenetelmien kehittämiseen, luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen sekä maan kasvukunnon ja hiilensidonnan parantamiseen. Koetilalla testataan uusia lajikkeita, jotka kestäisivät paremmin ilmastonmuutoksen tuomia haasteita kuten sään ääri-ilmiöitä ja lisääntyvää tuholaispainetta. Myös uusien kasviproteiinien kuten härkäpavun ja kikherneen viljelyä tutkitaan parhaillaan, sillä Apetitin tavoitteena on lisätä kotimaisten kasviproteiinien käyttöä.

  • Räpin tutkimustoiminta ennakoi avomaankasvisten viljelyn tulevaisuutta. Kaikki Apetitin sopimusviljelytykseen valitsemat lajikkeet ja viljelymenetelmät kokeillaan ennen käyttöönottoa Räpillä. Koetilalla tehdään lajike-, lannoitus- sekä viljelymenetelmäkokeita. Kun olemme koetoiminnan tuloksena saaneet riittävän varmoja tietoja ja viljelykeinoja, voimme viedä kasveja myös sopimusviljelijöiden pelloille, kertoo Räpin tilalla työskentelevä tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki.

Vastuuviljely-menetelmä sopimusviljelijöiden työn tukena

Räpillä tehtyjen tutkimusten tulosten perusteella kehitetään tuotteiden lisäksi Apetit Vastuuviljely-menetelmää, jota kaikki Apetitin sopimusviljelijät ovat sitoutuneet noudattamaan. Vastuuviljely-menetelmän avulla pidetään huolta muun muassa kasvikohtaisista viljelyohjeista, laadusta ja tuoteturvallisuudesta. Esimerkiksi kasvinsuojelutoimenpiteitä tehdään ainoastaan harkitusti tarpeen mukaan.

  • Viljelijäyhteistyö ja kotimainen alkutuotanto ovat Apetitin liiketoiminnan kulmakiviä. Noin 140 sopimusviljelijäämme viljelee meille vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia Säkylän pakastetehtaalle. Apetit on Suomen suurin avomaankasvisten viljelyttäjä, Gunta Cirule huomauttaa.

Tänä vuonna sopimusviljelijöillä oli tuotannossa hernettä, lanttua, palsternakkaa, perunaa, pinaattia, oranssia ja keltaista porkkanaa, punajuurta, selleriä ja purjoa.

Viljelijöille sopimusviljely tarkoittaa, että heillä on vuosittain sovitut sopimusehdot ja -määrät tuotettavista avomaan kasveista. Apetitin Vastuuviljely -menetelmän mukana viljelijät saavat tarkat kasvikohtaiset viljelyohjeet sekä neuvontaa Apetitin viljelytiimiltä. Yhteydenpito viljelijöiden kanssa on tiivistä. Myös Apetitin sopimusviljelijöiden pelloilta saatavia tuloksia ja kokemuksia hyödynnetään aktiivisesti Vastuuviljely-menetelmän kehittämiseksi.

Suomalainen ruokavalinta on vastuullinen teko

Apetit hankkii Säkylässä käsiteltävät kasviksensa pääosin sopimusviljelijöiltään ja muilta kotimaisilta tuottajilta. Myös konsernin muut tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa: Kirkkonummella ja Pudasjärvellä.

  • Olemme sitoutuneet vahvasti kotimaiseen alkutuotantoon sen turvallisuuden, puhtauden ja laadun vuoksi. Suomalainen ruokavalinta on vastuullinen teko ruoan laadun, työllisyyden, eettisyyden ja ruokakulttuurin näkökulmasta. Apetitille tuotteiden ja raaka-aineiden kotimaisuus on tärkeä asia. Käytämmekin ylpeydellä Hyvää Suomesta -merkkiä kaikissa tuotteissa, joissa sen kriteerit täyttyvät. Kuluttajien hyvin tunnistama Hyvää Suomesta -merkki on erinomainen tapa kertoa tuotteen alkuperästä ja edistää kotimaista ruoantuotantoa, Cirule ja Huhdanmäki arvioivat.

Gunta Cirule ja Tuukka Huhdanmäki

Gunta Cirule työskentelee Apetitilla viljelypäällikkönä ja Tuukka Huhdanmäki Räpin tilan tutkimusagronomina.

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

7.2.2024 Ruokakulttuuri

Ainutlaatuiselle perunarieskalle haussa nimisuoja 

Sydän-Hämeen ytimessä syntyy Suomen parhaita rieskoja. Tämän ovat myöntäneet varsinaisen rieska-alueen eli Pohjois-Pohjanmaan seudunkin…

29.1.2024 Puheenvuoro

Radium, polonium sekä ”Lavantauti-Mary”

Mikä yhdistää otsikon kahta radioaktiivista alkuainetta ja surullisen kuuluisaa Mary Mallonia? Miten voidaan niputtaa…

23.11.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Tutkitusti parasta pellolta pakkaseen

Apetit-tuotteet lienevät kaikille tuttuja kauppojen pakastealtaista. Räpin koetilalla 70 vuotta jatkunut pitkäjänteinen tutkimus- ja…

12.10.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Kohti tomaattivallankumousta

Tomaatti maistuu suomalaisille, ja se onkin eräs suosituimmista vihanneksistamme. Porissa toimiva Agrifutura Tomaatit Oy…

4.10.2023 Puheenvuoro

Maakuvaa rakennetaan ruoan avulla

Ruoka on diplomatian työväline. Kansainvälisissä tapaamisissa ruoka on lähes aina jossain muodossa läsnä, ja…

6.9.2023 Puheenvuoro

Valitse kotimaista myös gluteenittomasti, tuet terveyttä ja omavaraisuutta

Suomen poikkeukselliset kasvuolosuhteet saattavat haastaa gluteenittomien viljojen viljelyä, mutta se mitä olosuhteissa menetetään, korvataan…

17.8.2023 Puheenvuoro

Kestävä, kotimainen arki

Ah ihana arki on täällä! Sen myötä monessa perheessä ja kotitaloudessa palataan taas arkisten…

12.6.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Itämeren pikkukaloista vastuullinen vaihtoehto tuontikalalle

Hailia Nordicin perustajat Michaela Lindström ja Otto Kaukonen oivalsivat alihyödynnettyjen villikalojen valtavan potentiaalin vastuullisen…

31.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Valvonta vahvistaa Hyvää Suomesta -merkin luotettavuutta

Hyvää Suomesta -merkin vahvuus on tiukkojen kotimaisuuskriteereiden lisäksi yritysten systemaattinen ja ammattimainen valvonta eli…

20.5.2023 Miksi valita suomalaista

Ravinteikas ruokalautanen – pölyttäjien ansiosta

Toukokuun 20. päivä vietetään Maailman mehiläispäivää. YK:n julistama päivä muistuttaa, että pölyttäjät ovat avaintekijä…

3.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Ravitsemussitoumus kehittää ravitsemusvastuullisuutta konkreettisin keinoin

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoiden työkalu ravitsemuslaadun parantamiseen ja ravitsemusvastuullisen toiminnan edistämiseen.

Siirry takaisin sivun alkuun