Pohjoispohjalaisista raaka-aineista mainitsemisen arvoisia ovat erityisesti marjat, rieska ja kalat. Oulun alueen herkkuihin kuuluvat rannikon jokien nahkiaiset ja Perämeren lohi sekä siika. Koillismaalle ovat taas leimallisia porotuotteet, eksoottiset riistajalosteet ja lakka sekä muikku eri muodoissaan. Rannikolla ja maakunnan pohjoisosissa ohrarieska leivotaan perinteisesti ohueksi, kun taas eteläosissa se leivotaan piimään tai maitoon, ja on myös huomattavasti paksumpaa.

Makoisia marjoja

Pohjois-Pohjanmaan marjavalikoima on runsas, joten marjoja myös käytetään maakunnassa paljon. Merenrannoilla ja alavilla rantaniityillä viihtyvät tyrni ja mesimarja eli mesku. Soiden ja rämeiden arvokasta satoa ovat lakka eli hilla sekä karpalo. Teiden ja sarkaojien varsille on levinnyt vadelma eli vaarain, kun taas puolukat, mustikat ja variksenmarjat ovat pohjoispohjalaisten metsien tavallisimmin käytetyt marjakasvit.

Tuoretta kalaa ympäri vuoden

Pohjoispohjalainen kalavalikoima on ollut aina runsas ja monipuolinen. Lohta ja silakkaa on pyydetty merestä ympäri vuoden. Syksyisin on saatu verkoilla silakan lisäksi merimuikkua eli maivaa. Keväällä pyyntivuorossa ovat taas hauki, ahven ja silakka. Loppukesällä ja syksyllä alkaa maakunnassa ravustus ja nahkiaisen pyynti. Myös mätiä käytetään ruuanvalmistukseen. Sitä on syöty sellaisenaan suolalla ja sipulilla maustettuna.

Siirry takaisin sivun alkuun