Etelä-Savossa on saatavilla runsaasti järvikalaa, minkä vuoksi erityisesti muikulla on ollut tärkeä rooli savolaisten arjessa ja juhlassa. Leivonnassa on perinteisesti käytetty runsaasti ruista, ja paksu hapan ruisleipä ja erilaiset rieskat ovatkin kuuluneet maakunnassa sekä pitopöytiin että arkiaterialle. Muita rukiisia herkkuja ovat rättänä eli mustikkakukko, ruispuolukkapuuro ja muikiainen eli mujepiirakka. Mujepiirakassa on ruiskuori, jonka päällä on pari pientä muikkua, ja se on täytetty perunasoseella. Piirakassa yhdistyvät siis leipä, peruna ja kala.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Etelä-Savossa kehitetään uusia tuotteita perinteitä kunnioittaen. Maakunnan yksi tunnetuimmista perinneruuista, uunijuusto, on saanut uuden muodon ruuduiksi leikattuna hillon kera. Eteläsavolaiset viljelijät ovat myös tehneet uraauurtavaa työtä luomuviljelyn eteen. Siksi maakunnasta löytyy harvinaisen paljon luonnonmukaiseen viljelyyn erikoistuneita yrityksiä. Myös luomumaidon jalostus on alkanut Etelä-Savosta.

Maakunnan liha-alan yritykset ovat yleensä pieniä perheyrityksiä. Lihanjalostus ei ole keskittynyt yksinomaan nautaan, sikaan ja lampaaseen, vaan alueella on tuotettu ja jalostettu myös erikoisempia eläimiä, kuten hanhia, emuja, strutseja ja biisoneita.

Siirry takaisin sivun alkuun