Kalan käyttöä olisi varaa lisätä, sillä useimmat suomalaiset syövät kalaa vain kerran viikossa tai harvemmin. Vain kolmannes syö kalaa ravitsemussuositusten mukaisesti kahdesti viikossa. Muihin eurooppalaisiin verrattuna suomalaiset syövät kalaa kuitenkin melko hyvin, sillä kulutamme viidenneksi eniten kalaa kaikista EU-maista. Tällä hetkellä kalaa syödään noin 1,7 annosta viikossa henkeä kohden.

Valtioneuvosto hyväksyi vuonna 2021 Kotimaisen kalan edistämisohjelman, jonka tavoitteena on saada suomalaiset syömään keskimäärin 2,5 kala-annosta viikossa vuoteen 2035 mennessä. Erityisesti halutaan lisätä kotimaisen kestävästi tuotetun kalan kulutusta. Kuluttajatutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän.

Kuluttajat ostavat kalaa pääasiassa tavallisista ruokakaupoista. Kokonaisina myytyjen kalojen osuus on pienentynyt, sillä suomalaiset haluavat kalansa yhä useammin valmiiksi käsiteltyinä. Ravintolat sekä työpaikka- ja kouluruokailu ovat tärkeitä kalan kulutusta edistäviä tahoja, sillä 25 prosenttia kaikesta Suomessa myytävästä kalasta kulutetaan niiden kautta.

Osa suomalaisista täydentää ruokavaliotaan itse kalastetulla saaliilla. Vapaa-ajankalastus onkin eräs suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Sen merkitys ei ole pieni, sillä noin puolet kaikesta elintarvikkeeksi käytetystä kotimaisesta kalastetusta kalasta on vapaa-ajankalastuksen saalista. Vapaa-ajan kalastus sijoittuu suurimmaksi osaksi sisävesille, ja suosituimmat kalastusalueet ovat Järvi-Suomen ja Kainuun vesistöt sekä merialueista lounaisrannikko.

Kalansyönnillä on monia positiivia terveysvaikutuksia. Erityisesti kalansyönti on eduksi sydämelle erinomaisen rasvahappokoostumuksensa ansiosta. Kala on myös suomalaisten tärkein luonnollisen D-vitamiinin lähde. Kalaa suositellaan syömään vähintään kaksi kertaa viikossa.

Lähteet

Siirry takaisin sivun alkuun