Hyvä ruoka, joka päivä

Kestävää ruokakasvatusta kouluihin

Kouluruokailu on oppilaita lähellä oleva ja konkreettinen asia, joka toistuu joka koulupäivä. Kouluruuan kautta tutustutaan ruuan reitteihin, paikallisiin ruokakulttuureihin ja -perinteisiin sekä harjoitellaan täysipainoisen aterian koostamista ja säännöllistä ateriarytmiä.

Hyvä ruoka, joka päivä -hankkeessa tarjotaan kouluille mahdollisuus saada kouluruokailun kehittämisen ideapaketti, materiaaleja oppitunneille sekä asiantuntija kouluun vierailulle. Lisäksi hankkeessa kehitetään ja tuotetaan uusia oppimateriaaleja, jotka liittyvät kouluruokailuun, sen raaka-aineisiin, reitteihin ja ravitsemukseen. Materiaalit päivittyvät tälle sivulle sekä maistuvakoulu.fi. Löydät tältä sivulta tietoa myös muun muassa hankkeen aikana toteutettavista striimeistä.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, Ruokatieto Yhdistys ry ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry. Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö 2025-2027.
Hankekuvaus.

Tule mukaan seuraamaan striimejä!

Hyvä ruoka, joka päivä -hankkeen aikana toteutetaan viisi striimausta erilaisista mielenkiintoisista aiheista liittyen kouluruokaan ja ruuan reittiin.

Perunan matkassa livestriimi 17.9.!

Peruna on tärkeä osa monia aterioita ja tuttu meille kaikille. Mutta miten perunoita kasvatetaan ja miten ne oikeastaan päätyvät lautasillemme?  

Tulkaa mukaan livestriimiin 17.9.! Striimin aikana pääsemme tutustumaan perunan viljelyyn sekä Aromäen tilalla että Jalotus ry:n viljelypalstalla Keravalla.

Striimi on maksuton ja se tallennetaan eli on katsottavissa myös jälkeenpäin. 

Striimejä järjestetään 2 kpl eri ikäryhmille – linkit alla! 

Esikoulun ja 1.–4.-luokkalaisten striimi klo 9.30–9.50 (20 min):

https://youtube.com/live/8jMqL8j9bps?feature=share

5.–9. luokkalaisten striimi klo 10.15–10.45 (30 min):

https://youtube.com/live/4nvvvjbhl5U?feature=share

 

Käy katsomassa jo toteutuneiden striimien tallenteet:

1500 annosta päivässä! Livestriimi koulu- ja päiväkotiruoan aluekeittiöltä

Striimit tekevät oppilaille tutuksi kouluruokailun taustalla olevaa työtä ja osaamista kiinnostavalla tavalla. Striimeissä seurattiin, kuinka ammattilaiset valmistavat ja pakkaavat päiväkodeille ja kouluille maukasta ja ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Ammattilaiset vastasivat myös oppilaiden kysymyksiin.

Striimit toteutettiin kahdessa osassa eri ikäryhmille. Tallenteet ovat katsottavissa täältä:

1.-4. luokkalaisille

5.-9. luokkalaisille

Kouluvierailut ja materiaalit

Kaipaako koulunne ruokailutilanteet muutosta? 100 koululle mahdollisuus asiantuntijan vierailulle!

Miten teidän kouluruokailu sujuu? Onko tilanne hälyinen tai levoton? Maistuuko ruoka oppilaille? Minkälaista on yhteistyö koulun aikuisten kesken?

Tarjolla on mahdollisuus parantaa kouluruokailua ammattilaisten avulla lukuvuosien 2025-2027 aikana. Osallistuminen on kouluille maksutonta.

Kun ilmoittaudutte mukaan, saatte:

  • Vinkit kouluruokailun kehittämiseen oppilaita, henkilöstöä ja vanhempia osallistaen
  • Sähköisiä materiaaleja, joissa valmiita sisältöjä teeman käsittelyyn oppitunneilla
  • Tulostettavia pohjia ruokasaliin
  • Postitse pienen materiaalipaketin, jossa on mm. julisteita ja materiaalia oppitunneille

100 koulua saa lisäksi ruokakasvatuksen ammattilaisen maksutta päiväksi kouluun. Vierailun aikana voi olla mm. ohjelmaa oppilaille, koulutus henkilöstölle tai työpaja kouluruokailun kehittämiseen. Kouluvierailut toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus.

Ruuan reitti

Ruuan reitti -materiaalipaketti sisältää julisteita ja videoita ruuan reitistä pellolta pöytään sekä näiden ympärille rakennettuja opetuskokonaisuusideoita ja valmiita oppimistehtäviä.

Hyvä ruoka, joka päivä -hankkeen aikana tuotetaan uudet videot sekä päivitetään julisteet ja oppimistehtäviä.

Alkuperäinen Ruuan reitti -materiaali on osa ruokakasvatuksen kehittämishanketta, jota rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö.

Kestävyys ruuan reitillä

Kestävällä ruuan reitillä tavoite on tuottaa turvallista ja terveellistä ruokaa lautasillemme niin, että kestävyyden kaikki neljä ulottuvuutta on huomioitu.

Valmiit diat oppitunnille ja niihin kuuluvat opettajan taustamateriaalit käyvät läpi ruuan reitin, kestävyyden ulottuvuudet sekä sen, kuinka ulottuvuudet näkyvät ruuan reitillä.

 

3.-6. luokan oppitunti

7.-9. luokan oppitunti

Siirry takaisin sivun alkuun