Ruokakasvatus auttaa hahmottamaan ruuan kulttuurisia, sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia merkityksiä, ymmärtämään ruuan reittejä pellolta pöytään sekä herättämään keskustelua ruuan eettisistä vaikutuksista. Se auttaa ymmärtämään kuluttajuuteen liittyvää vastuuta ja mahdollisuuksia sekä löytämään ruokailon.
Ruokatietoa -osio kertoo ruokaketjun toiminnasta, avaa kotimaisen ruoan tuotantoa, kokoaa ruoka-alan tilastot yhteen ja kuvaa ruokakulttuurimme kehitystä ja ominaispiirteitä. Artikkelit tarjoavat kiinnostavia ja ajankohtaisia näkökumia ruokaan, sen tuotantoon, jalostukseen ja kulutukseen.
Hyvää Suomesta -järjestelmä on laaja toiminnallinen kokonaisuus käyttökriteereistä, tarkastuksista, tietojen ylläpidosta ja viestinnästä, sekä ennen kaikkea merkkiä käyttävien yritysten reseptiikasta ja tuotannosta.
Retki kauppaan -opetuskokonaisuus vie oppilaat opettajan johdolla lähimarkettiin oppimaan kaupasta ja ruokaketjusta. Opetuskokonaisuus vahvistaa alakouluikäisten oppilaiden arjen taitoja.
Retki kauppaan on S-ryhmän ja Ruokatiedon yhteistyönä toteuttama opetuskokonaisuus. Taustalla on S-ryhmän kesällä 2017 julkaisema Ruokamanifesti, jonka tavoitteena on luoda valoisaa tulevaisuutta suomalaiselle ruualle. Yksi manifestin teeseistä on lupaus edistää lasten terveellistä syömistä. Sen innoittamana syntyi idea koululaisten retkestä kauppaan. Opetuskokonaisuuden oppimateriaalit on toteuttanut Ruokatieto, eivätkä ne sisällä markkinointimateriaalia.
Retki kauppaan -opetuskokonaisuuden avulla opitaan kestävän kehityksen teemoja, kuluttajataitoja sekä monilukutaitoa. Kokonaisuuden voi integroida osaksi eri oppiaineita ja se soveltuu hyvin toteuttamaan opetussuunnitelman laaja-alaisia tavoitteita.
Kaupparetken tavoitteena on tutustuttaa oppilaat ruuan reittiin, kauppaan ja sen toimintaperiaatteisiin. Lisäksi se opettaa miten kaupassa toimitaan ja minkälaisia valintoja kaupassa kannattaa tehdä. Retken tavoitteena on tukea opetussuunnitelman mukaista ”ulos luokasta oppimaan ” -ajattelua, jossa oppilaitoksia kannustetaan yhteistyöhön yritysten kanssa osana koulutyötä ja opiskelua. Kauppavierailu toimiikin osana monipuolista oppimisympäristöä ja yritysyhteistyö mahdollistaa kuluttajataitojen opiskelun tavalla, joka ei olisi luokkatilassa mahdollista. Lisäksi retkellä oppilaat voivat harjoitella tuiki tärkeitä ryhmätyötaitoja sekä itsearviointia.
Retki kauppaan on suunniteltu osaksi alakoulujen opetusta. Jokainen opettaja voi suunnitella kokonaisuuden pohjalta omalle ryhmälleen sopivan kokonaisuuden.
Liitetiedostoista löytyvät tulostettavina versioina kaikki tehtävät. Niistä opettaja voi koostaa omiin opetustarkoituksiinsa ja -tavoitteisiinsa sopivan kokonaisuuden.
Opiskelu tapahtuu pienryhmissä, joissa suoritetaan opettajan tehtäväpakista valitsemia tehtäviä. Ryhmät voivat tehdä joko samat tehtävät tai eri tehtäviä. Esimerkiksi Ruuan reitti -tehtävistä voi valita jokaiselle pienryhmälle oman reitin tai jokainen pienryhmä voi erikoistua omaan aiheeseensa, jonka sitten esittelevät kaupparetken jälkeen toisille.
Retki on kolmivaiheinen ja sille kannattaa varata vähintään kolme opetuskertaa, joista retki on keskimmäinen, kahden oppitunnin mittainen oppitunti. Kaupassa tehtävien tekemiselle kannattaa varata aikaa noin 60 minuuttia ja muu aika tutustumiseen.
Vierailun yhteyteen voi S-marketin marketpäällikön kanssa sopia mahdollisuudesta tutustua myös muihin kaupan tiloihin ja toimintoihin, kuten takahuoneeseen tai pullonpalautuskoneeseen. Koska kaupat ja niiden tilat vaihtelevat, kannattaa kaupassa tehtävät toiminnalliset tehtävät aina sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.
Kaupparetken voi toteuttaa fyysisen vierailun sijaan myös etänä. Etätoteutukseen kuuluu retki ruuan verkkokauppaan sekä lähimmän S-marketin marketpäällikön haastattelu etäyhteyksin. Etätoteutuksena järjestetyistä retkistä on tullut hyvää palautetta sekä oppilailta että opettajilta.
Etätoteutuksessa tehtäviin etsitään vastauksia ruuan verkkokaupassa. Etäretkellä oppilaat pääsevät haastattelemaan kaupan henkilökuntaa kuten tavallisellakin retkellä. Oppilaat valmistelevat haastattelukysymykset etukäteen ja haastattelevat ruokakaupan marketpäällikköä sovittuna ajankohtana.
Kaikki tehtävät soveltuvat sekä etä- että lähitoteutukseen.
Lisätietoja: ruokakasvatus@ruokatieto.fi. Sähköpostiin voi jättää myös soittopyynnön.