Retki kauppaan on S-ryhmän ja Ruokatiedon yhteistyönä toteuttama opetuskokonaisuus. Taustalla on S-ryhmän kesällä 2017 julkaisema Ruokamanifesti, jonka tavoitteena on luoda valoisaa tulevaisuutta suomalaiselle ruualle. Yksi manifestin teeseistä on lupaus edistää lasten terveellistä syömistä. Sen innoittamana syntyi idea koululaisten retkestä kauppaan. Opetuskokonaisuuden oppimateriaalit on toteuttanut Ruokatieto, eivätkä ne sisällä markkinointimateriaalia. 

Opetussuunnitelma ohjaa toimintaa 

Retki kauppaan -opetuskokonaisuuden avulla opitaan kestävän kehityksen teemoja, kuluttajataitoja sekä monilukutaitoa. Kokonaisuuden voi integroida osaksi eri oppiaineita ja se soveltuu hyvin toteuttamaan opetussuunnitelman laaja-alaisia tavoitteita. 

Kaupparetken tavoitteena on tutustuttaa oppilaat ruuan reittiin, kauppaan ja sen toimintaperiaatteisiin. Lisäksi se opettaa miten kaupassa toimitaan ja minkälaisia valintoja kaupassa kannattaa tehdä. Retken tavoitteena on tukea opetussuunnitelman mukaista ”ulos luokasta oppimaan ” -ajattelua, jossa oppilaitoksia kannustetaan yhteistyöhön yritysten kanssa osana koulutyötä ja opiskelua. Kauppavierailu toimiikin osana monipuolista oppimisympäristöä ja yritysyhteistyö mahdollistaa kuluttajataitojen opiskelun tavalla, joka ei olisi luokkatilassa mahdollista. Lisäksi retkellä oppilaat voivat harjoitella tuiki tärkeitä ryhmätyötaitoja sekä itsearviointia. 

Kokoa materiaalista sopiva kokonaisuus 

Retki kauppaan on suunniteltu osaksi alakoulujen opetusta. Jokainen opettaja voi suunnitella kokonaisuuden pohjalta omalle ryhmälleen sopivan kokonaisuuden.

Liitetiedostoista löytyvät tulostettavina versioina kaikki tehtävät. Niistä opettaja voi koostaa omiin opetustarkoituksiinsa ja -tavoitteisiinsa sopivan kokonaisuuden. 

Opiskelu tapahtuu pienryhmissä, joissa suoritetaan opettajan tehtäväpakista valitsemia tehtäviä. Ryhmät voivat tehdä joko samat tehtävät tai eri tehtäviä. Esimerkiksi Ruuan reitti -tehtävistä voi valita jokaiselle pienryhmälle oman reitin tai jokainen pienryhmä voi erikoistua omaan aiheeseensa, jonka sitten esittelevät kaupparetken jälkeen toisille. 

Retki on kolmivaiheinen ja sille kannattaa varata vähintään kolme opetuskertaa, joista retki on keskimmäinen, kahden oppitunnin mittainen oppitunti. Kaupassa tehtävien tekemiselle kannattaa varata aikaa noin 60 minuuttia ja muu aika tutustumiseen. 

Vierailun yhteyteen voi S-marketin marketpäällikön kanssa sopia mahdollisuudesta tutustua myös muihin kaupan tiloihin ja toimintoihin, kuten takahuoneeseen tai pullonpalautuskoneeseen. Koska kaupat ja niiden tilat vaihtelevat, kannattaa kaupassa tehtävät toiminnalliset tehtävät aina sopia henkilökunnan kanssa etukäteen. 

Kaupparetken voi toteuttaa myös etänä 

Kaupparetken voi toteuttaa fyysisen vierailun sijaan myös etänä.  Etätoteutukseen kuuluu retki ruuan verkkokauppaan sekä lähimmän S-marketin marketpäällikön haastattelu etäyhteyksin. Etätoteutuksena järjestetyistä retkistä on tullut hyvää palautetta sekä oppilailta että opettajilta.  

Etätoteutuksessa tehtäviin etsitään vastauksia ruuan verkkokaupassa. Etäretkellä oppilaat pääsevät haastattelemaan kaupan henkilökuntaa kuten tavallisellakin retkellä. Oppilaat valmistelevat haastattelukysymykset etukäteen ja haastattelevat ruokakaupan marketpäällikköä sovittuna ajankohtana. 

Kaikki tehtävät soveltuvat sekä etä- että lähitoteutukseen.  

Näin toteutat retken kauppaan 

  1. Ota yhteyttä lähimpään S-marketiisi. Sovi kaupan marketpäällikön kanssa ajankohta vierailulle tai etähaastattelulle. S-marketit kautta Suomen ovat tietoisia retki kauppaan –toiminnasta ja ottavat ilomielin oppilasryhmiä vastaan.  
  2. Varaa aiheen opiskeluun vähintään kolme opetuskertaa. Ensimmäiselle opetuskerralle tulee varata 1h, toiselle 2h ja kolmannelle 1h aikaa. Oppilaat uppoutuvat aiheeseen innokkaasti, joten opetuksen kestoa voi mahdollisuuksien mukaan myös pidentää. 
  3. Tutustu opetuskertojen sisältöön ja valitse teemat, joihin haluat tutustuttaa oppilaat. Opetuskertojen suunnittelun tukena voit käyttää Näin retki toteutetaan –ohjeistusta. Kokoa oppilaillesi sopiva tehtäväpaketti alta löytyvien liitetiedostojen valikoimasta.
  4. Valmista – kaupparetki voi nyt alkaa! 

Lisätietoja: ruokakasvatus@ruokatieto.fi. Sähköpostiin voi jättää myös soittopyynnön.

Retki kauppaan -tehtävät

Henkilökunnan haastattelu.pdf

Lataa tiedosto

Kieliä kaupassa.pdf

Lataa tiedosto

Kuinka paljon sokeria?

Lataa tiedosto

Kuljen kaupassa kuten koulussa

Lataa tiedosto

Menekki ja hävikki

Lataa tiedosto

Mistä ruoka tulee?

Lataa tiedosto

Omilla valinnoilla hyvää oloa

Lataa tiedosto

Pakkausmerkinnät

Lataa tiedosto

Riittääkö rahat?

Lataa tiedosto

Ruuan reitti

Lataa tiedosto

Satokausi

Lataa tiedosto

Terveellinen ruoka

Lataa tiedosto

Voiko tätä vielä syödä?

Lataa tiedosto

Itsearviointi

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun