Oppituntien sisällöt on suunniteltu palvelemaan yläkoulujen kevään oppituntien opetussuunnitelmaa. Sisällöistä voi huoletta poimia rusinat pullasta, ja toteuttaa oppitunnit omalle luokalle sopivalla laajuudella.

Opetuskokonaisuuksia on kolme: äitienpäiväaamiainen, retkelle ja arkiruoka-nimiset kokonaisuudet. Jokaiseen kokonaisuuteen liittyvät oppimissisällöt, valitut Ässäkokki-ruokaohjeet sekä yhdestä ohjeesta kuvattu video sekä niihin liittyvät kirjalliset tehtävät.

OPETTAJALLE – ENNEN TUNTIA

Valitse kirjallisista tehtävistä ryhmällesi sopivimmat ja kiinnostavimmat.
Lisää tehtävät käyttämällenne oppimisalustalle sille sopivassa muodossa.
Jos tarpeen, alusta ryhmälle ruuanvalmistus jo edellisellä oppitunnilla ja mieti erityisruokavaliot tai erityistilanteet perheessä. Ruuanvalmistuksen voi tarvittaessa korvata myös muilla kotitöillä.

TUNTI 1: ÄITIENPÄIVÄAAMIAINEN – JUHLAT PERHEPIIRISSÄ

Oppimissisällöt:
perhejuhlan suunnittelu

Ruokaohjeet ja opetusvideo Yhteishyvä.fi:n sivuilla:

Kirjalliset tehtävät:
Etsi tietoa omasta oppikirjasta tai netistä. Vastaa kysymyksiin.

Lähteitä:
Marttojen Kodin juhlat-sivusto
Marttojen Juhlien järjestäjän kalenteri

Tutustu Marttojen Kodin juhlat-sivustoon. Suunnittele perheellesi pienimuotoiset juhlat, esimerkiksi äitienpäivän aamiainen, nyt toukokuuksi. Voitte juhlia myös koulunsa päättävää perheenjäsentä, jonkun syntymäpäiviä, nimipäiviä tai kevättä yleensä.

Suunnittele juhlat ja myös toteuta, jos vain mahdollista. Vastaa kysymyksiin.

  1. Kuinka monta vierasta juhliin kutsutaan?
  2. Missä juhlat järjestetään?
  3. Mitä juhlissa tarjotaan? Katso vinkiksi video ja tutustu myös Yhteishyvän muihin ruokaohjeisiin.
  4. Mitä järjestelyjä täytyy kotona tehdä juhlia varten?
  5. Miten aiot kattaa tarjottavat pöytään?
  6. Kun olet päättänyt tarjottavat, laadi Juhlien järjestäjän kalenterin avulla itsellesi aikataulu, milloin teet mitäkin.

Ota kuvia juhlajärjestelyistä, ruuanvalmistuksesta ja kattauksesta ja liitä ne palautettavaan tehtävään.

TUNTI 2: RETKELLE!

Oppimissisällöt:
ruoka-aineiden säilyvyys, välipalamallin soveltaminen

Ruokaohjeet ja opetusvideo Yhteishyvä.fi:n sivuilla:

Kirjalliset tehtävät:
Tänään suunnitellaan retki! Vastaa kirjallisesti alla oleviin kysymyksiin ja toteuta retki mahdollisuuksien mukaan.

  1. Valitse retkikohde. Se voi olla metsässä, lähiluonnossa, rannalla, omalla takapihalla, parvekkeella tai vaikka olohuoneessa, mikä on perheellesi sopivinta. Kun valitset retkikohdetta, kertaa jokamiehenoikeudet! Muista siivota omat jäljet ja tuoda roskat pois luonnosta!
  2. Suunnittele terveelliset ja monipuoliset retkieväät. Kertaa miten koostetaan monipuolinen välipala. Katso vinkiksi video kaurakeksien valmistamisesta ja tutustu myös Yhteishyvän ohjeisiin.
  3. Mieti miten retkieväät säilyvät retkellä, miten pidät kuuman kuumana ja kylmän kylmämä? Miten ulkolämpötila vaikuttaa säilyvyyteen? Millaisia eväitä kannattaa valita, jotta ne säilyvät ruokailuun saakka?

TUNTI 3: ARKIRUOKA 

Oppimissisällöt:
suomalaisen ruuan reitti, pakkausmerkinnät

Ruokaohje ja opetusvideo Yhteishyvä.fi:n sivuilla:

Kirjalliset tehtävät:
Tutustu alla olevan linkin avulla suomalaisten kasvisten ruokaketjuun ja vastaa alla oleviin kysymyksiin.

Hyvää Suomesta -suomalaiset ruokaketjut

Valitse Kasvikset, ja etene reittiä pitkin samalla vastaten kysymyksiin. Klikkaa Lue lisää-laatikkoa, saat sen kiinni ruksia klikkaamalla.

  1. Alkutuotanto: Mitkä Suomen hyvät kasvuolosuhteet tekstissä mainitaan?
  2. Logistiikka: Miksi pakkaamolla otetaan tuote-eristä näytteitä säännöllisesti?
  3. Teollisuus: Millaisia tuotteita teollisuudessa valmistetaan kasviksista tekstin mukaan? Nimeä kolme.
  4. Kauppa, ravintolat, ruokalat: Miten kaupoissa vältetään hävikin syntymistä kasvisten osalta?
  5. Kuluttaja: Mitkä kotimaiset kasviproteiinit tekstissä mainitaan?
  6. Mitkä ovat kolme suosikkiasi kotimaisista kasviksista ja hedelmistä?

Pakkausmerkinnät helpottavat ruuan valintaa. Kertaa vielä elintarvikkeiden säilyvyysmerkinnät katsomalla seuraava video:

Mitä erilaiset merkit tarkoittavat? Lue pakkausmerkinnöistä Ruokavisan sivuilta.

Selitä seuraavat termit omin sanoin:

  • parasta ennen
  • viimeinen käyttöpäivä
  • Hyvää Suomesta-merkki
  • Avainlippu
  • Eurolehti
  • MSC-sertifikaatti
  • Sivun kuva: Panu Pälviä/Yhteishyvä
Siirry takaisin sivun alkuun