Vuoden ruokakasvattaja voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Tunnustus myönnetään alan huippuosaajalle, joka on kehittänyt ruokakasvatusta tai siihen liittyvää osa-aluetta aktiivisesti. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja.

Esityksen Vuoden ruokakasvattajaksi voi tehdä sekä yksityinen henkilö että yritys, yhteisö, koulu, muu työyhteisö tai työnantaja. Vuoden ruokakasvattajaa voi ehdottaa Ruokatiedolle vuosittain ennalta määriteltynä ajankohtana.

Palkinnon saajan valitsee asiantuntijoista ja ruoka-alan vaikuttajista koottu raati, joka edustaa koko ruokaketjua pellolta pöytään. Ruokatieto palkitsee Vuoden ruokakasvattajan.

Tänä vuonna Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksella halutaan huomioida erityisesti ruokapalveluissa tehtyä ruokakasvatustyötä. Ehdota siis toimijaa, joka on työssään vahvistanut koulu- ja päiväkotiruokailun myönteistä mielikuvaa ja lasten ja nuorten osallisuutta ja osallistumista yhteiseen ruokailuun, lisännyt tietoisuutta ruoan alkuperästä sekä luonut ruokailoa ruokailutilanteisiin. Voittaja julkistetaan 19.4. Ruoka2024 -messuilla.

VUODEN RUOKAKASVATTAJA -PALKITUT

Sanna Talvia, Itä-Suomen yliopisto ja Juuso Joona, Tyynelän tila, Helsingin yliopisto (2023)
Lue lisää: Ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta: Sanna Talvia ja Juuso Joona Vuoden ruokakasvattajiksi

Mäki-matin perhepuisto, Jyväskylä & ruokapalveluvastaava Senja Lankinen, Kortepohjan koulu (2022)
Lue lisää: Vuoden ruokakasvattaja 2022 -huomionosoitukset myönnettiin kahdelle yhteisöllisyyttä vahvistaneelle ruokakasvattajalle

Ruokaneuvolive, Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Anna Kari ja Janita Kylänpää (2021)
Lue lisää: Vuoden ruokakasvattaja 2021 -tunnustuksen saavat Ruokaneuvoliven tuottajat!

Kumpulan koulukasvitarha, Helsingin kaupunki ja Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry (2020)
Lua lisää: Kumpulan kasvitarhasta Vuoden ruokakasvattaja 2020

Vuoden ruokakasvattaja -palkinnon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja sitä hienoa työtä, jota ruokakasvatuksen parissa Suomessa tehdään

Siirry takaisin sivun alkuun