Kananmunat ovat luonnon monipuolisia ravintoainepakkauksia, jotka sisältävät hyvälaatuista proteiinia.

Kananmunat sisältävät useita kivennäis- ja hivenaineita. Kananmunassa on C-vitamiinia lukuun ottamatta kaikki ravintoaineet, mitä ihminen tarvitsee.

Kananmunalla on ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa monia tehtäviä. Kananmuna muun muassa sitoo maidon, makaronit ja jauhelihan herkulliseksi makaronilaatikoksi. Se kuohkeuttaa muffinssit, kiillottaa pullan ja piiloutuu munavoihin.

  • Muna saostaa keitot, kastikkeet ja kiisselit
  • Muna sitoo laatikot ja piiraat
  • Muna kuohkeuttaa ja kohottaa kakut
  • Muna kuorruttaa paistokset
  • Muna emulgoi salaatinkastikkeen
  • Muna kirkastaa kala-ja lihaliemet
  • Muna parantaa makua, ravintoarvoa, rakennetta, väriä ja ulkonäköä

Suomessa on toimiva salmonellavalvonta, jonka ansiosta salmonellaa ei esiinny kananmunissa. Lapsen voi huoletta antaa harjoitella munan rikkomista tai nuolla kakkutaikinakulhon.

Kanalasta pakkaamoon

Kanat syövät rehua ja juovat vettä. Kanat asuvat kanaloissa, joita Suomessa on neljä erityyppistä. Luomukananmunat munitaan luomukanaloissa. Lattiakanaloissa munitaan vapaiden kanojen munat. Tavalliset munat munitaan virikehäkkikanaloissa. Ulkokanalat ovat lattiakanaloita, joista kanoilla on ulospääsymahdollisuus.

Kanat munivat yhden munan päivässä.

Kanalasta munat kuljetetaan pakkaamoon, jossa munat tarkistetaan, punnitaan, leimataan tuotantotiedot kertovalla leimalla ja pakataan erikokoisiin munakennoihin. Pakkaamoissa otetaan myös näytteitä, joiden avulla osaltaan varmistetaan, ettei kanamunissa ole salmonellaa. 

Kananmuna matkaa pakkaamosta kauppaan tai tehtaaseen

Elintarviketehtaassa on monenlaisia laitteita. Yksi kone rikkoo munat ja erottelee keltuaisen ja valkuaisen toisistaan. Sen jälkeen muna pastöroidaan eli kuumennetaan ja taas seuraava kone annostelee tuotteen pakkaukseen.

Tehtaassa kananmunasta valmistetaan kananmunavalmisteita. Kananmunavalmisteita ovat esimerkiksi valkuaismassa, joka on pussista kaadettavaa kananmunan valkuaista, keitetyt ja paistetut kananmunat sekä munakasmassa, josta lämmittämällä saadaan munakasta. Näitä tuotteita käyttävät laitoskeittiöt, kuten koulut ja ravintolat. Kananmunavalmisteista tehdään herkullisia valmisruokia, munakkaita hotelliaamiaiselle, kakkuja ja piirakoita. Nykyään myös tavallisista ruokakaupoista voi löytää valkuaisia pahvitölkissä kuluttajille.

Kauppaan munat kuljetetaan autoilla. Kaupan hyllyltä voi valita erikokoisissa pakkauksissa olevia munia, erilailla kasvatettujen kanojen munia ja erilaisella rehulla ruokittujen kanojen munia. Myös erivärisiä munia on kaupan.

Kotiin munat kuljetetaan varovasti.

Munat säilyvät parhaiten viileä- tai jääkaapissa tai tasaisessa lämpötilassa omassa pakkauksessaan. Munia tulee säilyttää tylppä pää ylöspäin. Kennossa lukee parasta ennen -päiväys, eli oikein säilytettynä ehjä kananmuna säilyy hyvänä pidempään. Kananmunaa rikkoessa tuoksu kertoo, jos kananmuna ei ole enää käyttökelpoinen.

Vaikka kananmunia säilytetään viileässä, leivonnassa käytetään mieluiten huoneenlämpöisiä kananmunia kuohkeiden vaahtojen takaamiseksi.

Siirry takaisin sivun alkuun