Keski-Suomessa riittää tuotteita jokaiseen vuodenaikaan. Hauen, korvasienen ja raparperin jälkeen tulevat mansikat, maukkaat varhaisvihannekset, uudet perunat, ravut ja juurekset. Niitä seuraavat hienoaromiset puutarha- ja metsämarjat, tatit, suppilovahverot, hirvi ja muu riista sekä made mäteineen.

Maakunnan parasta kalaa ovat muikku, ahven, kuha ja kirjolohi. Sateenkaariraudun eli kirjolohen kasvatus aloitettiin Laukaassa ensimmäisenä Suomessa. Presidentti Urho Kekkonen vieraili usein Laukaassa, ja hänen kerrotaan antaneen sateenkaariraudulle sen suomalaisen nimen, kirjolohi.

Loraus kulttuuria

Keskisuomalaisen ruuan pääperiaatteet ovat kansainvälisiä. Ne nojaavat sesongin mukaisiin laadukkaisiin raaka-aineisiin, joita osataan maakunnassa hyödyntää taidokkaasti. Ruoka-aineiden omat makuvivahteet sekä luonnon ja raaka-aineiden tuotannon läheisyys nousevat keskisuomalaisissa mauissa esiin.

Keski-Suomessa on otettu tavoitteeksi kerätä maakunnan makuja tarjolle niin ravintoloihin kuin maatilamatkailukohteisiin. Alueella halutaan kohottaa arvoonsa maakunnan aromikkaat maut, puhtaat raaka-aineet ja jalosteet. Sen vuoksi kalat, ravut, juurekset, marjat, sienet ja riista esiintyvät usein maakunnan ruokalistoilla.

Siirry takaisin sivun alkuun