Yhä harvemmalla lapsella ja nuorella on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka ruokaa maatiloilla tuotetaan ja millaista työtä se vaatii. Siksi tiedon lisäämiselle ruoan alkuperästä on tarvetta: sen avulla voidaan nostaa ruoan arvostusta ja vahvistaa nuoren kykyä arvioida omien ruokavalintojen vastuullisuutta. Tehtävät ohjaavat oppilaita arvioimaan omia ennakkotietojaan sekä oppimaan uutta yhteistyössä muiden kanssa. 

Opetuskokonaisuus koostuu kolmesta oppilaille esitettävästä diasarjasta sekä opettajalle tuotetusta taustamateriaalista. Opettajan taustamateriaali sisältää yksityiskohtaisempaa lisätietoa, opetusvinkkejä, herätteleviä kysymyksiä ja tehtäviä diasarjojen pohjalta.

Opetusmateriaali on ppt-muodossa, ja sitä saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia dioja jne.). Materiaali ja sen kuvat on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. Materiaalit ovat ladattavissa tämän sivun alalaidasta Liitetiedostot-otsikon alta.

Oppimateriaali soveltuu myös etäopetukseen.

DIASARJA I: RUOANTUOTANTO SUOMESSA

Ensimmäisessä diasarjassa perehdytään siihen, miten pohjoiset olosuhteemme vaikuttavat ruoantuotantoomme, millaisia maatiloja Suomessa on ja mitä maassamme tuotetaan. Lisäksi pohditaan, millaista työ maatiloilla on, ja millaista osaamista ruoan alkutuotannossa tarvitaan.

DIASARJA II: KESTÄVÄÄ RUOKAA NYT JA TULEVAISUUDESSA

Toinen diasarja tutustuttaa oppilaat ruoantuotannon vastuullisuuteen ja kestävän kehityksen eri osa-alueisiin alkutuotannossa. Materiaali haastaa myös oppilaita pohtimaan omaa roolia ruokajärjestelmän osana. Lisäksi luodaan katsaus tulevaisuuden visioihin ruoantuotannossa.

DIASARJA III: VASTUULLINEN KULUTTAJA ARVOSTAA RUOKAA

Kolmannessa diasarjassa pohditaan, millaisia taitoja osaava kuluttaja tarvitsee ja mitä hyötyä hänelle on suunnitelmallisuudesta, luovuudesta ja ruoanlaittotaidoista. Tutuiksi tulevat mm. pakkaus- ja alkuperämerkinnät sekä tuotteiden jäljitettävyys ja sen merkitys. Materiaali haastaa oppilaita myös pohtimaan erilaisia tapoja ostaa ruokaa.

Kuva: Shutterstock

Alkutuotanto – oppimateriaali ja opettajan taustamateriaali

1. Ruoantuotanto Suomessa

Lataa tiedosto

2. Kestävää ruokaa nyt ja tulevaisuudessa

Lataa tiedosto

3. Vastuullinen kuluttaja arvostaa ruokaa

Lataa tiedosto

Alkutuotanto – Opettajan taustamateriaali

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun