Kalan reitti -ppt-esitys

Kalan reitti ppt

Lataa tiedosto

KALAKEITTO-LIIKUNTALEIKKI

Tässä leikissä ei ole voittajaa, vaan kyseessä on liikuntaleikki. Leikkijät istuvat tuoleilla, jotka on laitettu kehän muotoon. Leikkijöille jaetaan erivärisiä paperilappuja. Siniset ovat kaloja, keltaiset ovat perunoita, vihreät purjoja ja punaisen paperilapun saavat ovat porkkanoita. Kun ohjaaja huutaa ”kalat” (tai perunat tai porkkanat tai purjot), tietyt värit vaihtavat keskenään paikkaa mahdollisimman nopeasti. Kun ohjaaja huutaa ”kalakeitto”, kaikki vaihtavat paikkaa.

YHDESSÄ ONGELLE

Onko koulunne läheisyydessä järvi tai meri? Voitteko tehdä yhdessä onkiretken? Samalla voitte yhdessä opetella käsittelemään kalaa. Ohjeita löytyy esimerkiksi täältä.

KALOJEN MAISTELURAATI

Maistelkaa erilaisia kalatuotteita, esimerkiksi kalapullia, kalasäilykkeitä (esim. savustettuja muikkuja tai särkeä), graavikalaa, savustettua kalaa, silakkapihviä, silliä, jne. 

KAUPPARETKI

Menkää yhdessä kauppareissulle tai kauppahalliin tutustumaan erilaisiin kalatuotteisiin. Valmiin tehtävälomakkeen kauppareissulle löydät täältä sivun alareunasta.

KALAN KULUTUS

Ottakaa selvää paljonko Suomessa kulutetaan kalaa vuodessa henkilöä kohden. Kalan kulutus | Luonnonvarakeskus (luke.fi) Mitä kalaa syödään eniten, entä minkä kulutusta olisi varaa lisätä? Miltä näyttää kotimaisen ja ulkomailta tuodun kalan kulutuksen suhde?

TARINA KALASTA

Kalajutut ovat tunnetusti uskomattomia. Kirjoittakaa omat tarinanne, joita saa vapaasti liioitella, niin kuin kalajutuille on tapana käydä.

KAHOOT! KALASTA

Pelatkaa luokan kanssa visaa kalan reitistä Kahootissa. Tarvitsette visailua varten tietokoneen, valkokankaan ja mobiililaitteita nettiyhteydellä.

KESKUSTELUNAIHEITA TUNNEILLE

YLEISIÄ:

  • Mitä kalaruokia teillä kotona syödään? Mitä kalaruokia on tarjottu koulussa (tällä viikolla)?
  • Mitä kalaa sinä söit viimeksi? Millaisesta kalasta sinä pidät eniten?
  • Mitä eri kalaruokia olet maistanut? 
  • Oletko sinä ollut kalassa? Missä? Mitä kalaa tuli? Mitä kalasta tehtiin?
  • Oletko valmistanut kalaruokia yhdessä aikuisen kanssa tai ihan itse?

1.-2. LK:

  • Mitä kalalajeja tunnistat julisteesta?

3.-6. LK:

  • Mitä eri tapoja on pyytää kalaa?
  • Miten ja mistä suurin osa kauppoihin tulevista kaloista on hankittu?
Siirry takaisin sivun alkuun