KAUPPAREISSUT TAI TORIVIERAILUT (Tehtävälomakkeet kauppareissuille löydät sivun alaosasta)
Menkää yhdessä kauppareissulle tai torille tutustumaan ruoka-aineisiin. Pienemmät oppilaat voivat esimerkiksi etsiä kaupasta tuotteita raaka-ainekuvien mukaan.

Vanhemmille oppilaille on tehtävälomakkeet jokaisesta raaka-aineryhmästä. Oppilaat voivat jakautua ryhmiin siten, että kaikilla ryhmillä on oma raaka-aineryhmä

RUUAN REITTI -PELIKORTIT
Ruuan reittien kertaamiseen sopivat snap-peli ja muistipeli, joita voi pelata tulostettavilla pelikorteilla. Peliohje sekä pelikortit löytyvät täältä. Tulosta pelikortit kaksipuoleisina paksulle paperille tai laminoi ja leikkaa.

KÄSITEKARTAT JULISTEISTA
Oppilaat jakautuvat kuuteen ryhmään ja kukin ryhmä saa yhden ruuan reitti -julisteista (yksi ryhmä kasvisten reitin, toinen ryhmä viljan reitin jne.). Oppilaiden tehtävä on tehdä julisteen perusteella käsitekartta kyseisen ruuan reitistä. Julisteesta ei suoraan näe, missä reitti kulkee, joten käsitekartta selkeyttää reitin käsittelyä. Lopuksi jokainen ryhmä voi esitellä käsitekarttansa muille yhdessä julisteen kanssa.

AINEKIRJOITUS (3.-6. LK)
Kirjoittakaa aine tai runo ruuan reitistä.

RUOKAOHJEEN LUKEMINEN
Harjoitelkaa ruokaohjeiden lukemista. Miten ne yleensä rakentuvat? Missä järjestyksessä raaka-aineet ilmoitetaan ohjeessa? Miksi ruokaohje kannattaa lukea kokonaan, ennen ruuanvalmistukseen ryhtymistä?

RUOKATAPAHTUMA
Katso lähialueen tapahtumakalenterista, onko tiedossa sopivaa ruokatapahtumaa, messuja tai vaikkapa ravintolapäivää, johon oppilaiden kanssa voisi osallistua.

SARJAKUVA
Piirtäkää sarjakuva ruuan reitistä (valitkaa pienyhmissä aiheet).

LASKUTEHTÄVIÄ
Harjoitelkaa mittojen lyhenteitä ja mitä ne tarkoittavat. Muuttakaa ruokaohjeiden mittoja yhdysvaltalaisiin mittayksiköihin ja takaisin. (3.-6. lk)

Peittäkää ruokaohjeesta mittayksiköt ja päätelkää kuinka paljon kutakin ruoka-ainetta tarvitaan. (5.-6. lk)

Valmiita laskutehtäviä löydät sivun alareunasta PDF-muodossa. Tiedoston kahdella ensimmäisellä sivulla on kootusti Ruuan reitti -materiaalien laskutehtävät ja viimeisellä sivulla helpommat laskutehtävät.

PALAPELI
Ruuan reitti -julisteista voi helposti tehdä opettavaisen palapelin: laminoi juliste / julisteet ja leikkaa pienempiin kuviin, jotka kootaan reitin mukaiseen järjestykseen.

MENUSUUNNITTELU
Suunnitelkaa syntymäpäivämenu tai menu luokan yhteisiin kevätjuhliin. Menun suunnittelussa voi ottaa huomioon esimerkiksi sesongin, ruoka-aineiden, ruuan rakenteen ja makujen monipuolisuuden, teeman, käytettävissä olevan budjetin ja terveellisyyden.

Laskekaa juhlamenulle budjetti ja mitä sillä saa hankittua. (5.-6. lk)

Suunnitelkaa ateria jääkaapin tähteistä. (5.-6. lk)

LAUTASMALLI
Kokoa esim. koulun ruokailussa lautaselle lautasmallin mukainen ateria ja ota ateriasta kuva. Kuvat lähetetään opettajalle ja niitä käsitellään yhteisesti seuraavalla oppitunnilla.

RUOKALA
Haastatelkaa kouluruokalan henkilökuntaa kouluruuasta ja sen reitistä. (3.-6. lk)

PAIKALLINEN ERIKOISUUS
Ottakaa selvää onko omalla paikkakunnallanne jotain nimikkoruokaa, omaa marjaa, leipää tai muuta paikallista ruokaperinnettä. (3.-6. lk)

OMA KEITTOKIRJA
Tehkää luokan oma ruokaohjekirja omaa paikallista ruokakulttuuria apuna käyttäen.

Voitte myös koota ruokaohjekirjan oppilaiden lempiruuista tai isänpäivä/äitienpäivälahjaksi keittokirjan vanhempien lempiruuista.

Luokan omaa välipalakirjaa terveellisistä, helppotekoisista ja monipuolisista välipalavaihtoehdoista voi hyödyntää kotona myös vanhempien poissaollessa.

DRAAMAA
Hyödyntäkää draamaa oppitunneilla ja tehkää näytelmä oikein huonosti ruokapöydässä käyttäytyvästä perheestä ja oikein hyvin käyttäytyvästä perheestä.

PÖYDÄN KATTAMINEN
Harjoitelkaa erilaisia kattauksia eri aterioille. Suunnitelkaa teemakattaus vaikkapa luokan juhliin.

MAUKASTA MUSIIKKIA
Kuunnelkaa ja laulakaa erilaisia ruokaan liittyviä lauluja orientointina aiheeseen, taustamusiikkina tai rakentakaa musiikintunti kokonaan ruoka-aiheisten laulujen ympärille.

 • Kalastaja-Eemelin valssi
 • Hei hoi hauki
 • Popsi, popsi porkkanaa
 • Leipuri Hiiva
 • Vihanneslaulu
 • Piippolan vaari
 • Mummon kanat
 • Kaksi pikku possua
 • Musta kana ja valkea kana
 • Ihhahhaa
 • Hopotihoi
 • Mää, mää, lampaani
 • Kirppu ja härkä
 • Hedelmäsalaatti
 • Pikkuiset kultakalat
 • Valaskala
 • Possut ja siilit
 • Tula tullallaa
 • ARVOITUKSIA, LORUJA JA VITSEJÄ RUUASTA
 • Lorut ja arvoitukset sopivat hyvin oppitunnin aiheeseen orientoitumiseen. Niitä voi myös käyttää ainekirjoituksen inspiraation lähteenä tai kehittää niiden pohjalta luokan yhteisvoimin parempia vitsejä. Arvoituksia ja loruja on koottu sivun alhaalta löytyvään PDF-tiedostoon.

NÄYTELMÄ
Jaa oppilaat kolmen hengen porukoihin. Yhteen näytelmään tarvitaan kolme oppilasta. Oppilaat keksivät ryhmittäin ruuan reittiin liittyvän tarinan (juliste sopii innoittajaksi). Yksi heistä toimii tarinan kertojana ja kaksi näyttelijänä. Näyttelijät saavat puhua, äännellä ja elehtiä niin paljon kuin vain haluavat elävöittääkseen tarinaa.

Tarinavinkkejä
• Alman aamulypsy: Tarina alkaa sillä kun Alma herää lypsäjä-Leenan ”Aamulypsylle! ” -huutoon. Näyttelijät: Alma-lehmä ja lypsäjä-Leena
• Leipomo: Leipuri leipoo monenlaisia leipiä (pitkiä patonkeja ja pieniä sämpylöitä) myyntiin, jota hän kohta myy tilapuodissaan hupsulle asiakkaalle, joka ei osaa millään päättää mitä leipää ostaisi. Näyttelijät: Leipuri ja asiakas

MAATUMISEN TUTKIMINEN HAUTAAMISKOKEELLA
Kaivakaa syksyn aluksi maahan erilaisia jätteitä kuten perunan, omenan- tai banaaninkuoria, appelsiininkuoria, leivänkannikka, teepussi, sanomalehden palanen, muovinen jogurttipurkki ja metallinen säilyketölkki.

Hautauspaikat voi merkitä esimerkiksi kepillä tai kivellä ja kuoppaan voi laittaa jätteen viereen suurehkon kiven tai palan muovia, johon on kirjattu haudattu aine, jotta paikka löytyy myöhemmin. Paikasta kannattaa ottaa myös kuva.

Kaivakaa sitten jätteet ylös loppusyksystä ja tarkistakaa maatumisaste. Kaivakaa kaikki ylös vielä ennen kesälomia tai tasan vuoden päästä ja tehkää havaintoja, miten eri jätteet maatuvat.

KIELTEN OPETUS
Tekstittömiä Ruuan reitti -julisteita voi hyödyntää kielten opetuksessa!

Kauppareissu – maito

Lataa tiedosto

Kauppareissu – vilja

Lataa tiedosto

Kauppareissu – liha

Lataa tiedosto

Kauppareissu – kasvikset

Lataa tiedosto

Kauppareissu – kananmuna

Lataa tiedosto

Kauppareissu – kala

Lataa tiedosto

Ruokaa ja matematiikkaa

Lataa tiedosto

Arvoituksia, vitsejä ja loruja

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun