TÄSSÄ 29.4.2024 PÄIVITETTY GRAAFINEN OHJEISTO JA LINKKI UUSIIN LOGO-ORIGINAALEIHIN

Hyvää Suomesta -merkin käyttö pakkauksissa

Tutustu huolella Hyvää Suomesta -merkin graafisiin ohjeisiin ennen merkin sijoittamista pakkaukseen tai etikettiin. Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus on Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenillä sekä niillä MTK:n ja SLC:n jäsenillä, joille Ruokatieto on myöntänyt merkin käyttöoikeuden.

Tämä ohjeiston avulla käytät Hyvää Suomesta -merkkiä oikein ja helpotat kuluttajaa valitsemaan aidosti suomalaisen elintarvikkeen nopeasti yhdellä silmäyksellä.

Ohjeiston sisältö:

 • Hyvää Suomesta -merkin versiot
 • Merkin käytön pääsäännöt tiiviisti
 • Lataa Hyvää Suomesta -merkkitiedostot
 • Tarkentavia ohjeita
  • Värit
  • Merkin väriversiot
  • Suoja-alue
  • Pienin sallittu koko
  • Merkin sijainti pakkauksessa
  • Pyöreän perusmerkin käyttö
  • Kiellettyjä käyttötapoja

Jos sinulla on merkin käyttöön liittyviä kysymyksiä, ole yhteydessä meihin. 
hyvaasuomesta@ruokatieto.fi

Hyvää Suomesta -merkin versiot

Hyvää Suomesta -merkillä on kaksi pääversiota: lippumerkki ja pyöreä perusmerkki. Lippumerkki koostuu pyöreästä perusmerkistä, liehuvasta lipusta sekä ”Ruokaa omasta maasta”-tekstistä. Pyöreä perusmerkki koostuu Suomen lipun muodostavasta valkoisesta joutsenesta ympyrän sisällä, sekä ympyrän kehällä lukevasta tekstistä ”Hyvää Suomesta, Gott från Finland”

Käytä Hyvää Suomesta -merkkiä ensisijaisesti lippumerkin muodossa. Jos tilaa on vähän, käytä pyöreää perusmerkkiä.

Lippumerkistä on olemassa pysty-, vaaka-, neliväri- ja yksiväriversiot, sekä kieliversiot suomeksi ja ruotsiksi.

Lataa Hyvää Suomesta -merkkitiedostot

Hyvää Suomesta -merkin kaikki versiot löytyy tämän linkin takaa https://ruokatietoyhdistysry.kuvat.fi/i/Bsz8KdmtuHe2Yfr7RvPApk9DghQM3WZq

Onko yritykselläsi vientituotteita? Käytä vientituotteissa pyöreää Hyvää Suomesta -perusmerkkiä, josta löytyy myös englannin- ja saksankieliset versiot. Pyydä kieliversiot erikseen toimistoltamme. 

Tarkastamme mielellämme vedokset suunniteltavasta pakkauksesta ennen tuotantoa.
Voit lähettää ne osoitteeseen: hyvaasuomesta(a)ruokatieto.fi.

Pidätämme oikeuden harkita tapauskohtaisesti tunnuksen ja merkin käytön poikkeuksia.
Ole yhteydessä, jos käyttö askarruttaa.

Merkin käytön pääsäännöt tiiviisti

 • Käytä ensisijaisesti sinivalkoisia versioita.
 • Käytä pyöreää perusmerkkiä vain silloin, jos lippumerkille ei ole tilaa.
 • Sijoita merkki ensisijaisesti näkyvälle ja selkeälle paikalle pakkauksen etupuolelle. Merkin tulee sijaita niin, ettei se jää kokonaan tai osittain piiloon esim. hyllynreunan taakse.
 • Tarkista, että ”Hyvää Suomesta”-teksti on helposti luettavissa. Pyöreän perusmerkin tulee aina olla halkaisijaltaan vähintään 10 mm, käytettiinpä sitä lippumerkissä tai ilman sitä.
 • Tarkista, että merkin ympärillä on riittävästi tyhjää tilaa, jotta merkki erottuu hyvin. Älä sijoita merkkiä liian lähelle muita elementtejä.
 • Hyvää Suomesta -merkin tulee olla selkeästi erillään yrityksen logosta.
 • Käytä vain valmiita tiedosto-originaaleja, älä muokkaa niitä tai tee omia versioita. Älä myöskään muuta tunnuksen mittasuhteita, värejä tai lisää siihen tehosteita.
 • Joutsenen tulee aina uida oikealta vasemmalle.
 • Joutsen on aina valkoinen, eikä perusmerkki saa koskaan olla negatiivina.

Tarkentavia ohjeita

Värit

 • PMS 300
 • CMYK C:100 M:43 Y:0 K:0
 • RGB R:0 G:112 B:186

Merkin väriversiot

Hyvää Suomesta -merkistä on saatavilla sinivalkoiset ja mustavalkoiset väriversiot. Käytä ensisijaisesti sinivalkoisia versioita.

Suoja-alue

Merkin suoja-alue tarkoittaa tyhjää tilaa merkin ympärillä. Suoja-alue lasketaan mittaamalla pyöreän perusmerkin valkoisen kehyksen paksuus (X) ja kerrotaan se kahdella (2X). Älä sijoita suoja-alueelle muita elementtejä, jotta merkki erottuu selkeästi.

Pienin sallittu koko

Pyöreän perusmerkin tulee aina olla painettuna halkaisijaltaan vähintään 10 mm ja ruudulla 120 px, olipa se sitten osana lippumerkkiä tai ilman sitä. Tarkista aina, että ”Hyvää Suomesta”-teksti on selvästi luettavissa, vaikka merkki olisi kooltaan yli minimikoon. Käytä pienessä tilassa ja pienissä pakkauksissa pyöreää Hyvää Suomesta -perusmerkkiä.

Merkin sijainti pakkauksessa

Sijoita Hyvää Suomesta -merkki näkyvälle ja selkeälle paikalle, ensisijaisesti pakkauksen etupuolelle painoalueen ylä- tai alaosaan, oikeaan tai vasempaan reunaan asemoituna. Merkki voi sijaita myös muussa selkeässä paikassa, esimerkiksi keskellä, jos se sopii erityisen hyvin pakkauksen ulkoasuun ja antaa selkeän näkyvyyden merkille.

Kun sijoitat merkin pakkauksen tai painoalueen reunaan, jätä reunan ja merkin väliin turvamarginaalia vähintään suoja-alueen verran (2x) ja alareunaan vähintään kaksi kertaa suoja-alueen verran (4x), jotta osia merkistä ei leikkaudu pois, jää piiloon tai toistu muuten huonolaatuisena. Jätä merkin ympärille tyhjää tilaa muihin pakkauksen elementteihin vähintään suoja-alueen verran (2x). Varmista myös, ettei merkki ole sellaisessa paikassa pakkauksessa, että se jää hyllyyn sijoitettaessa piiloon esimerkiksi hyllynreunan taakse.

Ole yhteydessä, jos merkin käyttö askarruttaa! Tarkastamme mielellämme vedokset suunniteltavasta pakkauksesta ennen tuotantoa. Ota yhteyttä: hyvaasuomesta(a)ruokatieto.fi.

Pidätämme oikeuden harkita tapauskohtaisesti tunnuksen ja merkin käytön poikkeuksia.

Pyöreän perusmerkin käyttö

Pyöreää Hyvää Suomesta -perusmerkkiä käytetään pienessä tilassa ja pakkauksissa, joihin lippumerkki ei mahdu. Perusmerkin käyttöön sovelletaan samoja käyttösääntöjä kuin lippumerkkiin. Merkin pienin sallittu halkaisija on 10 mm (ruudulla 120 px). Suoja-alue perusmerkin ympärillä on 2x merkin valkoisen kehyksen paksuus. Varmista aina, että ”Hyvää Suomesta”-teksti on selvästi luettavissa.

Sijoita merkki selkeälle ja näkyvälle paikalle mieluiten pakkauksen etupuolelle painoalueen yläosaan, joko oikeaan tai vasempaan reunaan. Merkistä on olemassa sinivalkoinen ja mustavalkoinen versio. Käytä ensisijaisesti sinivalkoista versiota.

Kiellettyjä käyttötapoja

 1. Merkin mittasuhteita ja/tai väriä on muutettu.
 2. Merkki on kallistettu tai kierretty.
 3. Merkin osia on poistettu.
 4. Merkkiä on käytetty sekavalla taustalla.
 5. Merkin ja taustan välillä ei ole riittävästi kontrastia. 
 6. Merkistä on tehty negatiiviversio, jolloin joutsen on tumma.
 7. Liian lähelle merkkiä on sijoitettu muita elementtejä, kuten yrityksen logo.
 8. Pyöreän perusmerkin koko on alle 10 mm / 120 px.
 9. Merkkiin on yhdistetty siihen kuulumatonta tekstiä.

Hyvää Suomesta -merkkiä ei saa käyttää erillisenä tarrana, vaan sen on oltava osa etikettiä tai pakkausta. Etikettitulostimia varten on merkistä tehty myös jpg-versiot, jotka löytyvät logopankista.

Siirry takaisin sivun alkuun