Suomessa on monipuolista ruoantuotantoa. Alkutuotantoa on kaikki maatiloilla ja puutarhayrityksissä tapahtuva viljely ja kasvatus, sekä eläintiloilla tapahtuva eläinten kasvatus. Maa- ja puutarhatiloilla viljellään, tuotetaan ja kasvatetaan vihanneksia, juureksia, perunaa, viljaa, palkoviljoja, nurmea, hedelmiä, marjoja, sieniä, maitoa, kananmunia, lihaa, kalaa ja hunajaa. Alkutuotantoon kuuluvat myös metsästys, kalastus sekä keruutuotteiden kerääminen luonnosta.

Suomalainen ruoantuotanto perustuu Suomessa pääasiassa perhetiloille, jotka useimmiten siirtyvät sukupolvelta toiselle. Alkutuotannossa toimivat yritykset ovat nykyään usein monialaisia, sillä niihin liittyy useimmiten myös metsätaloutta sekä esimerkiksi tuotteiden suoramyyntiä ja jatkojalostusta, matkailua ja erilaista urakointia.

Vuonna 2021 Suomessa oli 44 689 maatilaa ja 363 kalanviljelylaitosta. Kalastajien määrä oli vuonna 2020 4128. Vuonna 2021 ammattimaisesti toimivia hunajatarhaajia oli 82. Maatilojen ja maatalousyrittäjien määrä on laskenut jo pitkään, samalla kun tilakoot ovat kasvaneet. Nykyään yhä pienempi osa tiloista tuottaa yhä suuremman osan kuluttamastamme ruoasta.

Lisää alkutuotannon tilastoja löytyy Tietohaarukasta

Suomen tärkeimmät viljakasvit ovat ohra ja kaura, seuraavina tulevat vehnä ja ruis. Lisäksi pelloilla kasvatetaan nurmea sekä erikois- ja öljykasveja kuten rypsiä ja rapsia, pellavaa, hamppua, sokerijuurikasta, härkäpapua, tattaria, spelttiä, auringonkukkaa, lupiinia, kvinoaa, camelinaa ja kuminaa. Tärkeimmät kotieläinsektorit ovat maidontuotanto, naudan- ja sianlihantuotanto sekä siipikarjatalous. Kaloista eniten kasvatetaan kirjolohta ja toiseksi eniten siikaa. Ammattimaisessa kalastuksessa merialueiden merkittävin saaliskala on silakka, sisävesillä puolestaan kalastetaan eniten muikkua.

Ruoantuotanto on eriytynyt alueellisesti

Kasvukausi on pisin Etelä-Suomessa, joten siellä voidaan viljellä useita viljelykasveja ja niiden satoisimpia lajikkeita, mutta pohjoisempana viljelykasvien valikoima vähenee. Viljatilat ovat keskittyneet Varsinais-Suomeen ja Etelä-Pohjanmaalle. Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi ovat kasvihuonetuotannon keskeisiä alueita ja marjanviljelyä on runsaasti Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.

Eniten lypsykarjatiloja on Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Suuri osa sikatiloista sijaitsee Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Kananmunia tuotetaan Varsinais-Suomessa ja suurin osa siipikarjatiloista sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Kalankasvatusta harjoitetaan koko maan alueella. Ruokakalasta tuotetaan noin puolet Ahvenanmaalla. Manner-Suomen alueella tuotettavasta kalasta kaksi kolmasosaa tuotetaan meressä. Suurin osa tästä, noin 40 prosenttia, tuotetaan Saaristomerellä.

Kalastus Suomessa tapahtuu karkeasti jakaen kolmella alueella: avomerikalastus (silakan ja kilohailin troolaus), rannikkokalastus sekä sisävesikalastus.

Siirry takaisin sivun alkuun