Ruokakasvatus auttaa hahmottamaan ruuan kulttuurisia, sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia merkityksiä, ymmärtämään ruuan reittejä pellolta pöytään sekä herättämään keskustelua ruuan eettisistä vaikutuksista. Se auttaa ymmärtämään kuluttajuuteen liittyvää vastuuta ja mahdollisuuksia sekä löytämään ruokailon.
Ruokatietoa -osio kertoo ruokaketjun toiminnasta, avaa kotimaisen ruoan tuotantoa, kokoaa ruoka-alan tilastot yhteen ja kuvaa ruokakulttuurimme kehitystä ja ominaispiirteitä. Artikkelit tarjoavat kiinnostavia ja ajankohtaisia näkökumia ruokaan, sen tuotantoon, jalostukseen ja kulutukseen.
Hyvää Suomesta -järjestelmä on laaja toiminnallinen kokonaisuus käyttökriteereistä, tarkastuksista, tietojen ylläpidosta ja viestinnästä, sekä ennen kaikkea merkkiä käyttävien yritysten reseptiikasta ja tuotannosta.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, joka koostuu opetusmateriaalista, verkkopeli Ruokavisasta ja loppukilpailusta, johon pääsevät mukaan Ruokavisassa parhaiten menestyneet joukkueet.
Ruokavisa 2023 esittelee oppilaille alkutuotannon toimintaa ja vastuullisuutta. Visan oppimateriaali löytyy sivun vasemman reunan valikosta. Vuoden 2023 osaamiskilpailu käydään 6.2.-20.3.2022 osoitteessa ruokavisa.fi. Ilmoittautuminen visaan avataan 30.1.2022 ruokavisa.fi -osoitteessa. Visaa voi hyödyntää opetuksessa myös kilpailuajankohdan jälkeen.
Ruokavisa on tarkoitettu yläkoulun oppilaille, opettajille sekä opinto-ohjaajille. Opetuskokonaisuus pohjautuu perusopetuksen opetussuunnitelmaan ja sen sisältö nivoutuu moneen oppiaineeseen. Osaamiskilpailuun voivat osallistua kaikki yläkoulun opettajat opetusryhmineen.
Oppilasryhmillä on mahdollisuus päästä loppukilpailuun pelaamalla Ruokavisa läpi ennalta määriteltynä kisa-ajankohtana. Visa on käytettävissä osana opetusta myös kilpailuajan jälkeen.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, joka tuotettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyönä. Visan sisällöt suunnittelee työryhmä, johon kuuluu pedagoginen asiantuntija sekä eri alojen asiantuntijoita vuoden teemasta riippuen.
Yhteydenotot:Ruokatieto Yhdistys ryruokakasvatus(at)ruokatieto.fip. 040710 4170 (vaihde)