Joukkoruokailu osana suomalaisten arkea


Noin puolet suomalaisista nauttii päivittäin lounaan kodin ulkopuolella, ja yhteensä maassamme syödään noin kaksi miljoonaa julkisen joukkoruokailun valmistamaa ateriaa päivittäin.

Suomessa hyväksyttiin vuonna 1943 ensimmäisenä maana maailmassa kaikkia oppilaita koskeva laki maksuttomasta kouluruokailusta, joka tuli toteuttaa vuoteen 1948 mennessä. Kouluruokaa pidetään meillä usein itsestäänselvyytenä, vaikka samanlainen kouluruokajärjestelmä on käytössä vain kolmessa maailman maista. Koulussa tarjottavat ateriat on suunniteltu ravitsemuksellisesti tasapainoisiksi kokonaisuuksiksi, joiden tavoitteena on toimia ruokakasvatuksen välineenä ja parantaa oppimisedellytyksiä – tyhjällä vatsalla on vaikea keskittyä koulutyöhön. Joukkoruokailu sopii myös pohjoismaiseen tasa-arvoajatteluun, jossa terveellinen ateria halutaan taata kaikille varallisuuteen katsomatta.

Joukkoruokailulla on tärkeä merkitys suomalaisten jokapäiväiselle hyvinvoinnille, ateriarytmille ja ylipäätään ravitsemukselle. Erityisesti kouluruokailulla nähdään olevan suuri vastuu ruokakulttuurin kehittymisestä. Kun ruokalistalla on kasvisruokaa tai raaka-aineet luomua, voi se jatkossa vaikuttaa lasten ja nuorten valintoihin.

10 syytä syödä kouluruokaa

Kouluruokaa kannattaa syödä, sen tietää jokainen! Tässä kymmenen hyvää syytä pitää lounastauko koulussa.

  1. Energiaa koulupäivään! Monipuolinen lounas tukee oppimista ja keskittymistä sekä antaa voimia myös harrastuksiin koulun jälkeen.
  2. Kolmannes päivän ravinnontarpeesta. Kouluruoka on monipuolista ja sen ravintosisältö on kohdallaan. Kouluruoka on suunniteltu täyttämään kolmanneksen oppilaan päivän ravinnontarpeesta.
  3. Mitä muuta saisit samalla rahalla? Kouluruuan kokonaiskustannus on keskimäärin 1,5 euroa oppilasta kohden. Koulussa sillä saa valmiin ja terveellisen aterian, toisin kuin kaupasta tai kioskilta.
  4. Kouluruoka on ammattitaidolla tehtyä. Osaat varmasti tehdä itse myös hyvät eväät, mutta kouluruoan laadun takaavat ruoka-alan ammattilaiset.
  5. Yli 60-vuotinen perinne edistää tasa-arvoa. Suomi aloitti kaikkien oppilaiden maksuttomat ateriat ensimmäisenä maana maailmassa vuonna 1943. Maailmalta matkustetaan tänne mallia ottamaan. Olkaamme ylpeitä terveyttä ja hyvinvointia tasa-arvoisesti jakavasta keksinnöstämme!
  6. Mukavaa seuraa ja ruokailun iloa. Kouluruoan äärellä voi nauttia ystävien seurasta.
  7. Kouluruoka on monipuolista ja maukasta! Kouluruoka tarjoaa vaihtelevan ruokalistan ja monipuolisia makuja, joita ei välttämättä tule kotona syötyä.
  8. Tarpeellinen tauko. Kouluruokailu antaa aivoillesi hetken aikaa rauhoittua.
  9. Syö yhdessä ja menesty elämässä. Kouluruokailu tarjoaa eväitä kehittää keskustelutaitoja, käytöstapoja sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
  10. Turvaa terve kasvu. Kouluaterian tarjoaminen on lakisääteistä, sillä koulun velvollisuus on tukea lapsen kasvua. Käytä siis hyväksesi sinua varten tehty ateria. Olet sen arvoinen!
Siirry takaisin sivun alkuun