Ostoksia tehdessä kuluttaja joutuu tekemään useita valintoja ja ratkaisuja. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa vertailla muun muassa tuotteiden laatua, hintoja, pakkauksia tai tuotantotapaa. Tuotteen elintarviketiedot antavat tarvittavia tietoja päätöksenteon tueksi. Ne kertovat elintarvikkeen sisältämistä aineista, sen alkuperästä, tuotantotavasta ja oikeasta käytöstä sekä auttavat terveellisten tuotteiden valinnassa.

Tuotteen yksikköhinnan, esimerkiksi kilo- tai litrahinnan, avulla voi vertailla eri kokoisten pakkausten hintoja. Ostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota hinnan ohella myös tuotteen laatuun ja tuoreuteen. Varsinkin tarjouksessa olevia tuotteita ostaessasi niiden päivämäärät on hyvä tarkistaa. Elintarvikepakkauksesta saa selville myös muun muassa sen ainesosaluettelon, sisällön määrän, valmistajan tai pakkaajan nimen, alkuperämaan, säilytysohjeen ja käyttöohjeen.

Aterian raaka-aineiden valintaan vaikuttaa, minkä verran rahaa on käytettävissä. Herkullisen aterian voi valmistaa pienelläkin budjetilla, jos huomioi tarjoukset ja keskittää aterian edullisten kauden raaka-aineiden ympärille. Esimerkiksi satokauden ollessa parhaimmillaan ateriasta saa edullisen käyttämällä tuoreita kotimaisia kasviksia, marjoja tai sieniä.

Aterioiden etukäteissuunnittelulla voi helpottaa kaupassa käyntiä, säästää rahaa ja tehdä helpommin terveellisiä valintoja. Ateriasuunnittelussa apuna voi käyttää lautasmallia ja ruokapyramidia, jotka ohjaavat terveellisen ruokavalion koostamisessa. Kotitalouksien ruokahävikin välttämisessä ateriasuunnittelu on myös suuressa roolissa.

Ostoksia voi tehdä hyvin monella tapaa. Harkitseva kuluttaja noudattaa näitä vinkkejä:

  • Suunnittele ateriat etukäteen. Säästät aikaa, rahaa ja saat syötyä monipuolisemmin.
  • Laadi ostoslista tarvitsemistasi elintarvikkeista ja noudata sitä.  Älä lankea heräteostoksiin.
  • Vertaile hintoja. Muista, että raaka-aineet maksavat yleensä vähemmän kuin valmis tuote.
  • Älä lähde kauppaan nälkäisenä.
Siirry takaisin sivun alkuun