Kehitysohjelma on osa kansallista ilmastoruokaohjelmaa ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kehitysohjelma tukee julkisia ruokapalveluja tuottavia toimijoita toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä. Tavoitteena on laatia ruokapalveluille vastuullisuussuunnitelmat ja askeleet kohti niiden toteuttamista. Toiminnan keskiössä on aito kehittäminen, joka huomioi eri vaiheessa olevat ruokapalvelut.

Ohjelmaan osallistuu kymmenen ruokapalvelutoimijaa. Toimijat saavat työpajoissa elintarvikealan asiantuntijoilta opastusta ja sparrausta vastuullisuustyöhönsä. Tavoitteena on jakaa uusia oivalluksia ja parhaita käytäntöjä ammattikeittiöiden käyttöön.

Ruokatiedon roolina on edistää kotimaisen ruuan käyttöä julkisissa ruokapalveluissa ja yhdistyksen tavoitteena on luoda toimivampaa verkostoa elintarvikeyritysten, tukkujen sekä ruokapalvelutoimijoiden välille. Yhdessä muiden hanketoimijoiden kanssa Ruokatieto järjesti mm. syyskuussa 2021 elintarvike- ja ruokapalveluhankintoihin liittyvän työpajan. Työpaja lisäsi ruokapalvelutoimijoiden tietämystä mm. eläinten hyvinvoinnista, huoltovarmuudesta, vastuullisen kalan käytöstä sekä kasvispainotteisesta ruokavaliosta. Lisäksi Ruokatieto järjestää ”yritysten vastuullisuusteot -webinaareja”, joissa elintarvikeyritykset jakavat omia vastuullisuustekojaan ja ajatuksiaan vastuullisemmasta tulevaisuudesta ruokapalvelutoimijoille.

Kaikille ruokapalveluille soveltuva Vastuullisuuden kehitysohjelma julkaistaan syksyllä 2023. Ennen sitä voit saada ideoita oman toiminnan kehittämiseen seuraamalla ohjelmaa uutiskirjeen ja virtuaali-infojen kautta. Tervetuloa mukaan! Kehitysohjelma etenemistä voi seurata lisää Ekocentrian -verkkosivuilta.

Työpajoista oppia ja ideoita

Vastuullisuustyöhön perehdyttiin seitsemässä teemallisessa työpajassa, joista ensimmäinen pidettiin maaliskuussa 2021. Työpajojen välissä osallistujat tekevät tehtäviä. Työpajojen aiheina ovat muun muassa hankinnat, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi, viestintä sekä vastuullisuusraportointi. Osallistujat saavat myös ruokapalvelukohtaista neuvontaa pitkin matkaa.

Työpajoista saatuja oppeja ja ideoita osallistujat käyttävät ja kehittävät edelleen oman vastuullisuussuunnitelmansa laatimiseksi ja kehittämiseksi. Osallistujien tehtävänä on asettaa mittareita ja indikaattoreita ruokapalveluiden vastuullisuuden kehittämiselle ja seurannalle.

Tuloksena vastuullisemmat ruokapalvelut

Työpajat ajoittuvat pitkin vuotta. Viimeinen työpaja pidettiin elokuussa 2022.

Ruokapalveluiden odotetaan viestivän omasta vastuullisuustyöstään muun muassa eri tilaisuuksissa sekä medioissa. Kerättyä tietoa ja kokemuksia jaetaan muille ammattikeittiöille vuoden 2023 aikana.

Kehitysohjelman toteutuksesta vastaavat Savon koulutuskuntayhtymän valtakunnallinen asiantuntijatiimi EkoCentria, Ammattikeittiöosaajat ry, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Ruokatieto Yhdistys ry. Yhteistyössä ovat mukana mm. Luonnonvarakeskus LUKE ja Jyväskylän yliopisto.

Kehitysohjelmaan osallistuneet ruokapalvelut

  • Arkea Oy
  • HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema
  • Lempäälän kunnan ruokapalvelut
  • Kymijoen Ravintopalvelut Oy
  • Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut
  • Kaarea Oy
  • Kajaanin Mamselli -liikelaitos
  • Palmia Oy
  • Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut
  • Tuusulan kunnan ruokapalvelut

Vastuullisuustekojaan ovat jo esitelleet

  • Valio Oy, Lagerblad Foods Oy ja Helsingin Mylly Oy
  • Tarhurin Papu Oy, Apetit Oyj ja Saarioinen Oy
  • Jepuan Peruna Oy ja Fazer Leipomot Oy 
  • Feelia Oy ja Dava Foods Finland Oy
  • Meira Nova Oy ja Kespro
  • Wihuri-Metrotukku ja Jaakkolan elintarviketukku
  • Hailia Nordic Oy ja Kalavapriikki Oy
  • E.laiho Oy ja Vileda oy
  • Raisio-konserni ja Arla Oy
  • Osuuskunta Maitomaa ja HK Scan Finland Oy

Tiivistelmät webinaareista löytyvät valikosta vasemmalla

Siirry takaisin sivun alkuun