Opetuskokonaisuus koostuu kolmesta oppilaille esitettävästä diasarjasta sekä opettajalle tuotetusta taustamateriaalista. Opettajan taustamateriaali sisältää yksityiskohtaisempaa lisätietoa, opetusvinkkejä, herätteleviä kysymyksiä ja tehtäviä diasarjojen pohjalta.

Materiaalit ovat ladattavissa tämän sivun alalaidasta Liitetiedostot-otsikon alta

Oppimateriaali soveltuu myös etäopetukseen.

DIASARJA I: KANANMUNA

Ensimmäisessä diasarjassa perehdytään kananmunaan ja sen monipuoliseen käyttöön ruoanvalmistuksessa. Diasarja herättää pohtimaan, miksi kulutamme kananmunia. Tarinallinen oppimistehtävä tutustuttaa oppilaat kananmunajalosteisiin ja erilaisiin ruoka-alan töihin.

Ylöspäin eriyttävänä tehtävänä on selvittää, mitä kananmunakennon parasta ennen -merkintä tarkoittaa ja demota, miten kananmunan tuoreuden voi selvittää rikkomatta sitä.

DIASARJA II: SIIPIKARJANLIHA

Toinen diasarja tutustuttaa oppilaat siipikarjanlihaan ja sen tuotantoon Suomessa. Oppimistehtävä haastaa oppilaat reflektoimaan ennakkokäsityksiään siipikarja-alasta sekä pohtimaan, miksi siipikarjanlihaa kulutetaan Suomessa yhä enenevissä määrin. Aiheeseen tutustutaan videon ja lihan kulutusta kuvaavan taulukon avulla.

Ylöspäin eriyttävänä tehtävänä on selvittää, mitä lihapakkauksen viimeinen käyttöpäivä merkintä tarkoittaa ja millä tavoin pakastaminen vaikuttaa siihen. 

DIASARJA III: RUOAN JALOSTAMINEN

Kolmas diasarja tutustuttaa oppilaat elintarviketeollisuuteen. Diasarja herättää pohtimaan, mitä ruoan jalostamisella tarkoitetaan, miksi sitä tehdään ja kuka sitä voi tehdä. Oppimistehtävässä oppilaat selvittävät, miten heidän valitsemaansa ruoka-annosta on jalostettu ja mistä annoksen raaka-aineet ovat peräisin.

Ylöspäin eriyttävänä tehtävänä on tutkia, mitä muita merkkejä ruokapakkauksista löytyy ja mitä merkit tarkoittavat.
 

Vinkki! Jos hyödynnät opetusmateriaalia etäopetuksessa, ohjaa  oppilaitasi vastaamaan diasarjojen alussa näkyviin päivän kysymyksiin. Joihinkin kysymyksiin voi vastata diojen avulla, kun taas osa edellyttää oppilaalta tiedonhankintataitoja ja omaa pohdintaa. Ohjaa oppilaat tekemään myös dioista löytyvät oppimistehtävät.

Kuva: Suomen Siipikarjaliitto ry

Siipikarja-ala – oppimateriaali ja opettajan taustamateriaali

1. Kananmuna

Lataa tiedosto

2. Siipikarjanliha

Lataa tiedosto

3. Ruoan jalostaminen

Lataa tiedosto

Siipikarja-ala – opettajan taustamateriaali

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun