On osoitettu, että Suomen kesän pitkä päivä ja viileä yö lisäävät marjojen makeutta ja arvoainepitoisuuksia. Marjojen ja hedelmien kypsymisprosessi on pitkä, ja Suomen ilma, maaperä ja vesi puhtaita, minkä vuoksi maut kehittyvät monipuolisiksi. Marjojen hyvät ominaisuudet antavat mahdollisuuden valmistaa niistä erinomaisia tuotteita.

Kasvinsuojeluaineiden käyttö Suomessa on vähäistä. Kylmät talvet suojelevat suomalaista viljelyä, kun viileä ilmastomme toimii luonnonmukaisena tuholaistorjujana. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) vertailu osoittaa, että suomalaisissa elintarvikkeissa on vähiten torjunta-ainejäämiä koko Euroopassa.

Suomi on myös elintarviketurvallisuuden mallimaa. Tiukat laatuvaatimukset ja niiden tarkka valvonta takaavat, että marjoista ja hedelmistä valmistettu tuote on varmasti turvallinen. Suomalaisia marjoja ei Ruokaviraston ohjeen mukaan tarvitse kuumentaa, sillä korkea hygieniataso takaa sen, että tuote ei sisällä haitallisia bakteereita.

Luonnontuotteiden, kuten esimerkiksi Suomen arktisissa oloissa kasvaneiden marjojen, kysynnän katsotaan olevan nousussa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Luonnon raaka-aineita voidaan jalostaa erilaisiksi tuotteiksi tai käyttää esimerkiksi elintarvike-, lääke- tai kosmetiikkateollisuuden välituotteiksi. Luonnontuotteissa arvioidaankin olevan kasvava, taloudellisia mahdollisuuksia tarjoava potentiaali. Suomella on siis hyvät mahdollisuudet nousta yhdeksi johtavista luonnontuotteiden tuottajamaista muun muassa laajojen keruualueiden ja erinomaisten ravintoarvojen vuoksi.

Lähteet

Siirry takaisin sivun alkuun