Suomessa kasvatetaan syötäväksi broilereita, kalkkunoita, sikoja, nautoja ja lampaita. Joistain eläimistä hyödynnetään myös muutakin kuin liha. Esimerkiksi lampaasta saadaan villaa ja suuri osa naudan lihasta on peräisin lypsylehmistä. Metsästämällä saadaan riistaa ja kasvattamalla poroja. Myös hevosen lihaa syödään Suomessa.

Eläimiä kasvatetaan sikaloissa, navetoissa, lampoloissa ja siipikarjaa suurissa halleissa. Kasvatusajan jälkeen eläimet viedään teurasautolla teurastettaviksi.

Teurastus ja lihanjalostus

Teurastamossa eläimet tainnutetaan ennen kuin ne tapetaan laskemalla veret ulos. Teurastuksen jälkeen siipikarja kynitään, naudat ja lampaat nyljetään ja siat kaltataan, eli poistetaan niiden karvat ja nahan uloin kerros kiehuvassa vedessä. Sitten liha leikataan erilaisiksi paloiksi käyttötarkoituksen mukaan.

Leikattua lihaa myydään sellaisenaan erikokoisina paloina, marinoituna, savustettuna, ilmakuivattuna sekä erilaisina muina jalosteina esimerkiksi makkaroina ja leikkeleinä. Elintarviketeollisuudessa lihasta valmistetaan myös valmisruokia.

Kauppaan ja kotiin

Kaupoista voit löytää lihaa valmiiksi pakattuna, pakkaamattomana lihatiskiltä, säilykkeenä ja pakasteena. Joiltain lihakarjatiloilta voi ostaa lihaa myös suoramyynnistä. Ravintoloihin liha tilataan yleensä suoraan lihatukuista.

Ruuanvalmistuksessa kannattaa hyödyntää myös harvemmin käytettyjä ruhon osia, jotka ovat usein edullisempia. Näin eläin tulee hyödynnettyä kokonaan.

Lihan reitti -juliste

Lihan reitti -juliste

Lataa tiedosto

Lihan reitti -juliste, tekstitön

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun