Ruokakasvatus auttaa hahmottamaan ruuan kulttuurisia, sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia merkityksiä, ymmärtämään ruuan reittejä pellolta pöytään sekä herättämään keskustelua ruuan eettisistä vaikutuksista. Se auttaa ymmärtämään kuluttajuuteen liittyvää vastuuta ja mahdollisuuksia sekä löytämään ruokailon.
Ruokatietoa -osio kertoo ruokaketjun toiminnasta, avaa kotimaisen ruoan tuotantoa, kokoaa ruoka-alan tilastot yhteen ja kuvaa ruokakulttuurimme kehitystä ja ominaispiirteitä. Artikkelit tarjoavat kiinnostavia ja ajankohtaisia näkökumia ruokaan, sen tuotantoon, jalostukseen ja kulutukseen.
Hyvää Suomesta -järjestelmä on laaja toiminnallinen kokonaisuus käyttökriteereistä, tarkastuksista, tietojen ylläpidosta ja viestinnästä, sekä ennen kaikkea merkkiä käyttävien yritysten reseptiikasta ja tuotannosta.
Lihan reitti kertoo millaisia eläimiä Suomessa kasvatetaan ruoaksi ja kuinka liha päätyy lautasillemme.
Suomessa kasvatetaan syötäväksi broilereita, kalkkunoita, sikoja, nautoja ja lampaita. Joistain eläimistä hyödynnetään myös muutakin kuin liha. Esimerkiksi lampaasta saadaan villaa ja suuri osa naudan lihasta on peräisin lypsylehmistä. Metsästämällä saadaan riistaa ja kasvattamalla poroja. Myös hevosen lihaa syödään Suomessa.
Eläinten hyvinvointiin voidaan vaikuttaa jalostuksella, eläimen pito-olosuhteilla, hoidolla ja käsittelyllä.
Eläimiä kasvatetaan sikaloissa, navetoissa, lampoloissa ja siipikarjaa suurissa halleissa. Kasvatusajan jälkeen eläimet viedään teurasautolla teurastettaviksi.
Teurastamossa eläimet tainnutetaan ennen kuin ne tapetaan laskemalla veret ulos. Teurastuksen jälkeen siipikarja kynitään, naudat ja lampaat nyljetään ja siat kaltataan, eli poistetaan niiden karvat ja nahan uloin kerros kiehuvassa vedessä. Sitten liha leikataan erilaisiksi paloiksi käyttötarkoituksen mukaan.
Leikattua lihaa myydään sellaisenaan erikokoisina paloina, marinoituna, savustettuna, ilmakuivattuna sekä erilaisina muina jalosteina esimerkiksi makkaroina ja leikkeleinä. Elintarviketeollisuudessa lihasta valmistetaan myös valmisruokia.
Kaupoista voit löytää lihaa valmiiksi pakattuna, pakkaamattomana lihatiskiltä, säilykkeenä ja pakasteena. Joiltain lihakarjatiloilta voi ostaa lihaa myös suoramyynnistä. Ravintoloihin liha tilataan yleensä suoraan lihatukuista.
Ruuanvalmistuksessa kannattaa hyödyntää myös harvemmin käytettyjä ruhon osia, jotka ovat usein edullisempia. Näin eläin tulee hyödynnettyä kokonaan.