Terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi kalaa suositellaan syötäväksi ainakin kaksi kertaa viikossa.

Kala on hyvä monityydyttymättömien rasvojen lähde. Kalan pehmeä rasva on hyväksi sydämelle ja aivoille. Kalan syönti ennaltaehkäiseekin mm. sydän- ja verisuonisairauksia.

Kalassa on runsaasti proteiinia ja se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa.

Kala on hyvä D-vitamiinin lähde.

Kala sisältää myös muita vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten B12-vitamiinia ja seleeniä.

Kala kuuluu ilmastoystävälliseen ruokavalioon. Tärkeää on suosia kestävästi pyydettyä kalaa ja syödä eri kalalajeja vaihdellen. Vinkkejä löydät WWF:n Kalaoppaasta

Kotimaisen kalan reitti merestä tai järvestä ruokapöytään on varsin nopea. Kun kalastaja tai kalankasvattaja tänään nostaa kalan vedestä, on se jo huomenna kaupassa fileeksi, suikaleeksi tai savukalaksi valmistettuna.

Kalan reitissä on tärkeää nopeus ja lämpötila. Kala tulee aina säilyttää kylmässä. Tämän vuoksi kalat pakataan heti pyynnin tai noston jälkeen jäähileillä peitettyihin laatikoihin, kuljetetaan kylmäautoilla jalostuslaitoksiin ja sieltä edelleen kauppaan.

Kalaa voi ostaa kaupasta tai torilta, mutta sitä voi myös pyytää itse. Onkiminen on meillä jokamiehenoikeus ja kuuluu monen kesäharrastuksiin.

Pilkkiminen ja onkiminen sekä viehekalastus alle 18-vuotiaalla ja 65 vuotta täyttäneellä on maksutonta. Lisäksi 18-64 vuotiaat saavat harjoittaa viehekalastusta lunastettuaan kalastonhoitomaksun. Lue lisää kalastusluvista https://kalastusluvat.kalapaikka.net/tarvittavat-kalastusluvat/

Alkutuotanto

Kalan alkutuotantoa ovat kalastus ja kalankasvatus. Ammattikalastusta harjoitetaan rannikolla, avomerellä ja järvissä.

Yleisimpiä pyydettyjä kaloja Suomessa ovat silakka, kilohaili, muikku, ahven ja hauki.

Rannikkokalastus on merialueella rannikon läheisyydessä verkoilla ja rysillä tapahtuvaa pyyntiä. Saaliskaloina rannikkokalastuksessa saadaan mm. ahventa, kuhaa, siikaa ja haukea. Avomerikalastusta harjoitetaan troolialuksilla ulompana merellä. Saaliiksi saadaan tällöin silakkaa ja kilohailia. Sisävesikalastus on järvialueella tapahtuvaa, pääasiassa muikun kalastusta. 

Kalankasvatus on Suomessa keskittynyt meren rannikkoalueelle, jonkin verran kalankasvatuslaitoksia on myös sisävesialueilla. Suurin osa kasvatetusta kalasta on kirjolohta, toiseksi eniten kasvatetaan siikaa.

Kalanjalostus

Katkeamaton kylmäketju on erittäin tärkeä kalan reitissä. Kalan lämpötila ei missään käsittelyn, kuljetuksen tai kaupanpidon vaiheessa saa nousta + 3 C asteen yläpuolelle.

Lämpötila on tärkein yksittäinen kalaan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttava tekijä.

Toinen tärkeä laatua ja säilyvyyttä parantava tekijä on oikea alkukäsittely. Kalat tulee verestää ja pakata jäähileiden kanssa välittömästi pyynnin tai noston jälkeen. Verestämisellä tarkoitetaan kaulavaltimon katkaisemista, kun sydän vielä lyö ja pumppaa veren pois kalasta.

Kalanjalostuksen merkittävin tuoteryhmä ovat kalafileet. Suurin osa kalasta myydään kuluttajille joko fileinä tai vielä tätäkin pidemmälle jalostettuna tuotteina, esimerkiksi savustettuna, kylmäsavustettuna, graavattuna tai marinoituna. Kauppojen kalatiskeiltä saa myös monenlaisia valmiita pihvejä ja pyöryköitä tai valmiiksi marinoituja, kypsennystä vaille valmiita suikaleita.  

Siirry takaisin sivun alkuun