Vuoden ruokakasvattaja 2021 -tunnustuksen saavat Ruokaneuvoliven tuottajat!

Tiedote

Ruokatieto on myöntänyt Vuoden ruokakasvattaja 2021 -tunnustuksen Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Ruokaneuvolivelle, jota tuottavat ruoka-asiantuntijat Anna Kari ja Janita Kylänpää. Ehdotuksia tunnustuksen saajaksi saatiin huimat 21 kappaletta! Ehdotusten perusteluissa näkyivät ruoan arvostus ja ruokakasvatuksen tärkeys. Vuoden ruokakasvattaja 2021 julkistettiin Ruokatiedon järjestämässä Ruokakasvatuksen kehittäminen poikkeusoloissa -virtuaalitapahtumassa 24.3.

Vuoden ruokakasvattaja 2021 -valintamenettelyssä korostui tänä vuonna toimijan resilienssi. Tunnustuksen saaja on kyennyt kehittämään ruokakasvatusta tai siihen liittyvää osa-aluetta myös vuoden 2020 poikkeusolojen aikana sekä edistänyt kohderyhmänsä kykyä sopeutua, joustaa ja toimia kestävästi poikkeuksellisessa tilanteessa. Ehdotuksia Vuoden ruokakasvattajaksi saatiin huimat 21 kappaletta. Ehdotuksille yhteistä on halu toteuttaa ja kehittää ruokakasvatusta omalle kohderyhmälle sopivaan muotoon, joka palvelee ajalle tärkeitä osaamistarpeita.

KURSSEISTA NEUVOKAASTI RUOKANEUVOLIVEKSI

Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijoiden Anna Karin ja Janita Kylänpään järjestämä kurssitoiminta jouduttiin perumaan äkillisesti keväällä 2020. ruoka-asiantuntijat eivät kuitenkaan jääneet toimettomiksi. Kurssien jättämää tilaa tilkittiin uudenlaisella ruokakasvatustoiminnalla: sosiaalisen median alustoilla toteuttavalla Ruokaneuvolivellä. Lähetyksissä kokkaillaan kotoisasti ja katsojat saavat vinkkejä ruoka-asioihin. Ruoka-asiantuntijat kehittivät uuden konseptinsa pian poikkeusolojen astuttua voimaan.

Ruokaneuvolive on vaikuttavaa ruokakasvatustyötä tuoden ruokakasvatuksen helposti lähestyttävään ja innostavaan muotoon. Konsepti tarjoaa kotitalouksille mahdollisuuden toteuttaa ruoka-arkea yhteisöllisyyttä lisäävin menetelmin ja kestävää ruoka-arkea tukien. Ruokaneuvoliven sisällöissä korostuvat lähiruoka sekä terveellisen ravitsemuksen periaatteet.

Vuoden ruokakasvattajiksi valittujen Anna Karin ja Janita Kylänpään Ruokaneuvolive osoittaa, kuinka ruokakasvatusta voidaan kehittää entistä innostavampaan ja uusia osaamistarpeita paremmin vastaavaan muotoon. Konsepti on auttanut katsojiaan sopeutumaan ja toimimaan kestävästi uudenlaisessa tilanteessa.

Ruokaneuvoliveä tunnustuksen saajaksi ehdotti kolme erillistä tahoa, jotka edustivat niin työyhteisöä kuin katsojia. Ruokaneuvolive tuottajineen palkitaan Ruokatiedon toimesta kunniakirjalla ja 1000 euron huomionosoituksella.

 

KUNNIAMAININNAT KOLMELLE ANSIOITUNEELLE TOIMIJALLE

Vuoden ruokakasvattaja 2021 -kunniamaininnat Ruokatieto myöntää Napapiirin yläasteen kotitalousopettajille, Upseerin päiväkodille sekä Virpi Kulomaalle.

Napapiirin yläasteen kotitalousopettajat Seija Laine, Kristiina Ruotsala ja Marja Närä ovat kehittäneet koulunsa ruokakasvatusta aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti yhdessä tuottaen toimivan opetuskokonaisuuden etäopetukseen. Laadukasta ruokakasvatusta on toteutettu määrätietoisesti yhteistyössä koulun kotitalousopettajien ja ympäröivän yhteisön kanssa. Koulun kotitalousopettajien toteuttama esimerkillinen työ ruokakasvatuksen parissa on huomattu niin oppilaiden, huoltajien kuin työyhteisönkin keskuudessa.

Upseerin päiväkodin pitkäjänteinen kaupunkiviljelyn toteuttaminen on innostanut lapsia tutustumaan kasviksiin ja tutustuttanut heidät ruoan reittiin aina pellolta pöytään saakka. Vuoden 2020 keväästä alkaen Upseerin päiväkoti on toiminut osana Vihreä lippu -ohjelmaa, jossa kestävän kehitykset pioneerit innostavat muita kasvatusalan toimijoita kehittämään toimintaansa kestävämpään suuntaan.

Virpi Kulomaa on edistänyt ruokakasvattajien ja ruokapalvelutuottajien toimintaa toteuttamalla vapaaehtoistyönä laajan yleiskatsauksen ja tietoperustan poikkeusolojen aikaisista kouluruokajärjestelyistä. Ruoka-alan viestinnän parissa työskentelevän Virpin oma-aloitteisuus muuttuneiden kouluruokajärjestelyjen selvittämiseksi toi yhteen suuren joukon ruokapalvelujen tuottajia ja ruokakasvattajia. Uuden yhteisön rakentaminen sosiaalisen median alustalle on edistänyt yhteisön kykyä sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen sekä auttanut kehittämään uusia ratkaisuja ruokapalvelujen toteuttamiseksi.

RUOKAKASVATUKSEN PARISSA ON TEHTY UPEAA TYÖTÄ

Vuoden ruokakasvattaja -palkinto tuo näkyväksi hienoa työtä, jota ruokakasvatuksen parissa Suomessa tehdään.

”Ruokakasvatusta tehdään Suomessa laajasti monella rintamalla. Vuoden ruokakasvattaja -palkinnon tavoitteena on koota ruokakasvatuskenttää yhteen ja tehdä näkyväksi se upea työ, mitä tehdään ruokaketjun joka osassa, mutta myös monissa eri organisaatioissa, oppilaitoksissa ja yrityksissä”, sanoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

”Viime vuosi haastoi toimijoita mukautumaan ja kehittämään toimintaansa, kun toimintaympäristö muuttui ja ruokakasvatustoimintaan tarvittiin aivan uudenlaisia ratkaisuja. Niin palkitut kuin myös kaikki muut Vuoden ruokakasvattaja 2021 -kisaan ehdotetut ruokakasvatusteot ovat ylläpitäneet ruoan arvostusta ja ruokailoa!” Syväniemi jatkaa.

Ruokatieto palkitsi Vuoden ruokakasvattajan ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tunnustuksen jakaminen herätti laajalti innostusta ja ehdotuksia saatiin runsaasti, minkä vuoksi tunnustus päätettiin jatkossa jakaa vuosittain. Vuoden ruokakasvattajaksi voidaan valita henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa.

Vuoden ruokakasvattajan valitsee asiantuntijoista ja ruoka-alan vaikuttajista koottu raati, joka edustaa koko ruokaketjua pellolta pöytään. Vuoden 2021 raatiin kuuluivat ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen (MTK ry), ravitsemusterapeutti Soile Käkönen (HKScan), sisältöpäällikkö Sanna Autio (SOK), toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen (Kotitalousopettajien liitto ry), kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen (Marttaliitto), tutkijatohtori Kristiina Janhonen (Helsingin yliopisto), opetusneuvos Marjaana Manninen (Opetushallitus) sekä puheenjohtajana toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi (Ruokatieto Yhdistys ry).

 

SEURAA JULKISTAMISTILAISUUTTA

Vuoden ruokakasvattaja palkinnon saaja julkistetaan Ruokatiedon järjestämässä Ruokakasvatuksen kehittäminen poikkeusoloissa -virtuaalitapahtumassa 24.3. klo 13-14:30. Tapahtuma koostuu kahdesta osasta: ruokakasvatuksen asiantuntijoiden paneelikeskustelusta sekä Vuoden ruokakasvattaja 2021 -voittajan julkistamisesta.

Paneelikeskustelussa käsitellään ruokakasvatuksen toteutumista ja sen kehittämistä poikkeusolojen aikana. Keskusteluun osallistuvat tutkijatohtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta, opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta sekä kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitto ry:stä.

Tapahtuman tallenteen voit katsoa YouTubessa.

 

LISÄTIETOJA 

Noora Laukkanen 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039 

Anni-Mari Syväniemi 
anni-mari.syvaniemi(at)ruokatieto.fi 
p. +358 50 511 8909 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun