Vuoden ruokakasvattaja 2022 -huomionosoitukset myönnettiin kahdelle yhteisöllisyyttä vahvistaneelle ruokakasvattajalle

Tiedote

Ruokatiedon myöntämän Vuoden ruokakasvattaja 2022 -huomionosoituksen ovat saaneet Jyväskylässä toimiva Mäki-matin perhepuisto sekä Kortepohjan koulun ruokapalveluvastaava Senja Lankinen. Tunnustuksia myönnettiin ensimmäistä kertaa kahdessa kategoriassa: yksilöt ja yhteisöt.

Ruokaosaamista tarvitaan joka päivä. Siitä ovat muistuttaneet viime vuosien poikkeukselliset olosuhteet, joiden aikana ruoan ostamiseen ja sen valmistamiseen liittyvä osaaminen ovat nousseet entistäkin tärkeämmiksi taidoiksi. Samaan aikaan ruokailun sosiaalisuus on vähentynyt ja yhdessä syömisestä on tullut harvinaisempaa herkkua.

Ruokaosaamista ja yhteisöllisyyttä voidaan vahvistaa ruokakasvatuksen avulla. Ruokakasvatuksen tavoitteena on innostaa löytämään ruokailoa sekä oppimaan ruoan vaikutuksista niin yksilölle kuin yhteisölle. Lisäksi se auttaa ymmärtämään kuluttajuuteen liittyvää vastuuta ja mahdollisuuksia sekä ruoan reittiä pellolta pöytään. Ruokakasvatus tutustuttaa myös erilaisiin ruokailmiöihin ja -kulttuureihin sekä kasvattaa terveellisiin ja kestäviin ruokavalintoihin.

Huomionosoitus tekee ruokakasvatuksen onnistumiset näkyväksi

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen vuosittain toimijalle, joka kehittää ruokakasvatusta ja työskentelee aktiivisesti, yhteistyökykyisesti, ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Valintakriteereissä korostuu tänä vuonna yhteisöllisyys: Vuoden ruokakasvattaja on edistänyt kohderyhmänsä yhteisöllisyyden kokemusta ruokakasvatuksen keinoin.

– Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen tavoitteena on tehdä näkyväksi arvokasta työtä ja onnistumisia, joita ruokakasvatuksen parissa Suomessa tehdään, kuvaa toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

Ehdotuksia saatiin yhteensä 14 kappaletta. Kaikista ehdotuksista huokui arvostus ruokaa ja ruokakasvatusta kohtaan sekä innostus ruokakasvatuksen monipuoliseen kehittämiseen.

Perhekahvilat innostavat kokkaamaan yhdessä ja oppimaan ruoasta

Vuoden ruokakasvattajaksi yhteisö-kategoriassa palkittiin Jyväskylässä toimiva Mäki-matin perhepuisto, joka on järjestänyt perheille suunnattua toiminnallista ja yhteisöllistä kahvilatoimintaa sekä lasten luonto- ja liikuntakerhoja.

Toiminnan keskiössä on ruoka. Perhekahviloissa ruokaa valmistetaan koko perheen voimin. Kahvilat ovat kaikille avoimia ja ne tarjoavat väylän tutustua muihin paikallisiin perheisiin. Tavoitteena on innostaa lapsia tutustumaan ruokiin omaehtoisesti ja eri aistein, harjoitella ruoanvalmistuksessa tarvittavia taitoja sekä vahvistaa lasten yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Varhaiskasvatuksen opettajien ohjaama toiminta on vahvistanut kasvattajien välistä merkityksellistä ruokakasvatuskumppanuutta ja kannustanut perheitä toimimaan yhdessä.

Vuorovaikutteisella ilmapiirillä ja osallistamisella lisää kiinnostusta kouluruokailua kohtaan

Vuoden ruokakasvattajaksi yksilö-kategoriassa palkittiin Kortepohjan koulun ruokapalveluvastaava Senja Lankinen, joka on edistänyt koulun ruokakasvatusta kehittämällä kouluruokailun vuorovaikutteista, osallistavaa ja yhteisöllistä luonnetta. Oppilaita osallistavat toimintatavat, kuten kouluruokailun malliannoksen tekeminen, ovat innostaneet oppilaita tutustumaan ruokaan.

Malliannoksen tekeminen on oppilaiden suosima kunniatehtävä.

Senja on onnistunut luomaan kouluruokailusta turvallisen ruokakasvatustilanteen oppilaille panostaen aitoihin kohtaamisiin, joita jo koulunsa päättäneet oppilaatkin ovat jääneet kaipaamaan.

Aidolla ja muita arvostavalla vuorovaikutuksella Senja on näyttänyt hyvää esimerkkiä oppilaille sekä vahvistanut kouluruokailun myönteistä ja turvallista ilmapiiriä. Esimerkillinen työ ruokakasvatuksen parissa on tehnyt vaikutuksen niin oppilaisiin, huoltajiin kuin työyhteisöönkin: ruokasalin palautelaatikkoon on kertynyt jo yli 13 000 Senjalle suunnattua palautetta ja koulunsa jo päättäneet oppilaat palaavat ruokasaliin turvallisen aikuisen luokse.

Huomionosoitus myönnettiin tänä vuonna kolmatta kertaa

Ruokatieto myönsi Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ensimmäisen kerran vuonna 2020. Huomionosoitukset ovat herättäneet laajalti innostusta ja ehdotuksia on saatu runsaasti.

Vuoden ruokakasvattajaksi voidaan valita henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Ehdotuksen vuoden ruokakasvattajaksi voi jättää kuka tahansa.

Vuoden ruokakasvattajan valitsee asiantuntijoista ja ruoka-alan vaikuttajista koottu raati, joka edustaa koko ruokaketjua pellolta pöytään. Vuoden 2022 raatiin kuuluivat opetusneuvos Marjaana Manninen (Opetushallitus), sisältöpäällikkö Sanna Autio (SOK), tuoteasiantuntija Anna Koro (Valio Oy), tutkija Pia Smeds (Luonnonvarakeskus) sekä ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen (Ruokatieto Yhdistys ry).

Ruokatieto palkitsee vuoden ruokakasvattajat kunniakirjalla ja 500 euron huomionosoituksella.
 

Lisätiedot
Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi
p. +358 44 236 0039

Kuvituskuvia ladattavissa: www.kuvat.fi/42FV7HZJXQ

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 

Seuraa Ruokatietoa somessa!  
Facebook.com/Ruokatieto.fi  
Twitter.com/Ruokatieto 
Instagram.com/Ruokatieto
#ruokavisa #ruokakasvatus

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun