Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Tiedote

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat Taina Keskinen, Reko Sipola, Katja Rautanen, Christina Mettälä ja Liisa Belaid. Kunniamaininnan ruokakasvatustyöstään sai Mainingin koulussa Espoossa toimiva palveluvastaava Marjo Sundström.

Ruokatieto Yhdistys ry jakaa vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai yritykselle, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja.

Tänä vuonna Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksella haluttiin huomioida erityisesti ruokapalveluissa tehtyä tärkeää ruokakasvatustyötä. Teema oli selvästi innostava, sillä ehdotuksia jätettiin ennätysmäärä, 55 kappaletta.

  • Etenkin kouluruokailusta puhutaan tällä hetkellä paljon julkisuudessa. Vaikka aiheeseen liittyy paljon haasteita, olisi tärkeätä huomata myös kaikki se hyvä, jota koulujen ja päiväkotien ruokapalveluissa tehdään. Halusimme tänä vuonna nostaa Vuoden ruokakasvattaja –tunnustuksella erityisesti ansiokkaita ruokakasvatustekoja koulu- ja varhaiskasvatusruokailussa, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi

Vaikuttavaa ruokakasvatusta koko kunnassa

Voittajaksi valittu Lempäälän ruokapalvelu on panostanut ruokakasvatukseen palkkaamalla ruokakasvatusmentorin, jonka johdolla henkilöstö toteuttaa ruokakasvatusta eri kohteisiin räätälöidyillä keinoilla.

  • Olemme Lempäälässä halunneet panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin ja tehdä vaikuttavaa työtä edistääksemme hyvää ravitsemusta sekä positiivista asennetta päiväkoti- ja kouluruokailua kohtaan. Arjessa olemme havainneet ruokailuun liittyviä haasteita, ja niihin haluamme aktiivisesti vaikuttaa huomioiden eri ikätasot. Ruokakasvatustiimi toimii aloitteellisesti ja innovatiivisesti jokaiseen kohteeseen sopivalla tavalla yhteisten tavoitteiden mukaisesti ja kehittää toimintaa jatkuvasti, kertoo ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid Lempäälän ruokapalvelusta.

Tuomaristo halusi nostaa palkinnolla Lempäälän ruokapalvelun hyväksi esimerkiksi vaikuttavasta ruokakasvatustyöstä, joka on uutta toimintakulttuuria luovaa ja systemaattista koko kunnan tasolla. Ruokakasvatuksessa on panostettu poikkihallinnolliseen yhteistyöhön ravitsemis-, opetus- ja kasvatushenkilöstön kesken sekä lasten ja nuorten osallistamiseen ja positiiviseen ruokapuheeseen.

Ruokakasvatusta ja yhteistyötä suurella sydämellä

Espoo Cateringissa toimivalle palveluvastaava Marjo Sundströmille myönnettiin kunniakirja työstään Mainingin koulun kouluruokailun sieluna ja sydämenä. Lukuisat kollegoiden kommentit ehdotuksissa kertovat arvostuksesta, jota muu henkilöstö ja oppilaat kokevat häntä kohtaan.

  • Pidän todella paljon työstäni, ja haluan aina tehdä työni niin hyvin kuin mahdollista. Oppilaat ovat tärkeimpiä asiakkaita, ja heitä täytyy kuunnella. Kun ruokailussa on hyvä ilmapiiri, uusien ruokien maistelu ja ruokailussa käynti lisääntyy, toteaa Marjo Sundström.

Tuomaristo halusi huomioida Sundströmin kunniakirjalla, sillä hän on oivallinen esimerkki suurella sydämellä tehdystä ruokakasvatustyöstä, jota hän tekee innovatiivisesti ja sitoutuneesti yhteistyössä opettajien kanssa. Sundström opastaa ja osallistaa oppilaita kouluruokailussa kohdaten jokaisen oppilaan yksilönä kunnioittavasti ja arvokkaasti. Hän myös rohkaisee oppilaita maistelemaan uusia ruokia, sekä opettaa oppilaille hyviä käytöstapoja ja ruokailutottumuksia. Toiminnallaan hän luo kouluun yhteisöllisyyttä ja myönteistä ilmapiiriä kouluruokailua kohtaan.

Vuoden ruokakasvattaja -tuomariston muodostivat tänä vuonna valmiuspäällikkö Virpi Kulomaa MaRasta, myyntipäällikkö Anne Hämäläinen Valio Aimosta, projektipäällikkö Sari Väänänen Savon koulutuskuntayhtymästä, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta ja ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatieto Yhdistyksestä.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Lue lisää: https://ruokatieto.fi/ruokakasvatus/vuoden-ruokakasvattaja/

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun