KUMPULAN KOULUKASVITARHASTA VUODEN RUOKAKASVATTAJA 2020

Tiedote

Ruokatieto on myöntänyt historian ensimmäisen Vuoden ruokakasvattaja -palkinnon. Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Kumpulan koulukasvitarha Helsingistä. Voittajan lisäksi kolmelle ehdotukselle myönnettiin kunniamaininta, jonka saavat maitotilan emäntä Liisa Vuorela Koskenojan tilalta Kurikasta, ruokapalvelutyöntekijä Rea Vierula Lapinjärven kirkonkylän koulusta sekä Jämsän kaupungin varhaiskasvatus yhdessä Jämsän Ateria-, Puhtaus- ja Tekstiililiikelaitoksen kanssa. Palkinnon saajaksi saatiin yhteensä 29 ehdotusta, joissa näkyivät ruoan arvostus ja ruokakasvatuksen tärkeys. Ehdotuksissa korostui ajatus siitä, että kaikki voivat toimia ruokakasvattajina eri yhteyksissä ja erilaisissa töissä kaikilla sektoreilla: alkutuotannosta hallintoon ja päiväkodeista sekä kouluista yrityksiin.

Historian ensimmäiseksi Vuoden ruokakasvattajaksi  valittu Kumpulan koulukasvitarha on  puutarha kaupungissa ja siellä järjestetään toimintaa kaikenikäisille. Kumpulan koulukasvitarhan toimintaa hallinnoi Helsingin kaupungin Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelut. Pasilan nuorisotyöyksikkö toteuttaa toimintaa yhdessä Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen kanssa. Kumpulan koulukasvitarha tekee merkityksellistä ja vaikuttavaa työtä laajan kohderyhmän parissa. Koulukasvitarha on kiinnostava oppimisympäristö ja siellä toteutuu koko ruokakasvatuksen ekosysteemi. Kaupunkien tiivistyessä koulukasvitarha tekee näkyväksi ruuan reittiä ja matkaa pellolta pöytään. Koulukasvitarha on myös yhteiskunnallisesti vaikuttava toimija, joka mm. tarjoaa kesätyömahdollisuuksia nuorille. Vuoden ruokakasvattaja, Kumpulan koulukasvitarha, palkitaan 1000 euron palkinnolla.

”Kumpulan koulukasvitarha mahdollistaa lapsille ja nuorille viljelytaitojen harjoittelua ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan. Tämä palkinto kannustaa jatkamaan työtä puutarhassa lasten ja nuorten kanssa ja tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuden seurata kasvun iloa muuttuvassa maailmassa. Taimikasvatus on aloitettu myös tänä keväänä ja haluamme nytkin uskoa tulevaan.” sanoo Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Bergholm.

KUNNIAMAININNAT ALKUTUOTANTOON, KOULURUOKAILUUN JA VARHAISKASVATUKSEEN

Vuoden ruokakasvattaja -palkinnon saajaksi saatiin yhteensä 29 ehdotusta, joissa korostuivat ruoan arvostus ja ruokakasvatuksen tärkeys. Ehdotuksissa korostui ajatus siitä, että kaikki voivat toimia ruokakasvattajina eri yhteyksissä ja erilaisissa töissä alkutuotannosta hallintoon ja päiväkodeista sekä kouluista yrityksiin. Voittajan lisäksi kolmelle ehdotukselle myönnettiin kunniamaininta. Kunniamaininnan saavat Liisa Vuorela Koskenojan tilalta, Rea Vierula Lapinjärven kirkonkylän koulusta sekä Jämsän varhaiskasvatus yhdessä Jämsän Ateria-, Puhtaus- ja Tekstiililiikelaitoksen kanssa.

Maitotilan emäntä Liisa Vuorela Koskenojan tilalla Kurikasta on perustanut maatilalleen Liisan luokkahuoneen. Liisan luokkahuoneella vierailee erilaisia ryhmiä tutustuen ruuantuotantoon ja erityisesti alkutuotantoon. Liisa on loistava esimerkki siitä, että myös yrittäjä voi toimia ruokakasvattajana. Hän korostaa avoimuutta, vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä, ja viestii taitavasti tekemästään työstä.

Lapinjärven kirkonkylän koulun keittäjänä toimiva Rea Vierula on edistänyt ja kehittänyt kouluruokailua työssään. Hän on arvostettu ja läheinen tekijä kouluyhteisössä. Realla on myös kasvattajan rooli: hän on läsnäoleva ja tärkeä aikuinen oppilaille. Rea tekee työtään ammattiylpeydellä, arvostaa ruokaa ja korostaa alueellisuutta ja lähellä tuotetun ruoan merkitystä.

Jämsän kaupungissa on tehty pitkäkestoisesti ja laaja-alaisesti yhteistyötä lasten ruokakasvatuksessa osana varhaiskasvatusta, mikä antaa sysäyksen ruokakasvatuksen oppimispolun toteutumiselle jo varhain. Yhteistyötä on tehty määrätietoisesti ja strategisesti vanhempien ja ruokapalvelun osaajien kanssa.

ENSIMMÄISTÄ KERTAA JAETTAVA PALKINTO KOROSTAA RUOAN ARVOSTUSTA

Ruokatieto palkitsee vuoden ruokakasvattajan nyt ensimmäistä kertaa. Huomionosoitus on tulevaisuudessa vuosittain jaettava tunnustus.

Vuoden ruokakasvattaja -palkinnon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja sitä hienoa työtä, jota ruokakasvatuksen parissa Suomessa tehdään.

”Ruokakasvatusta tehdään Suomessa laajasti monella rintamalla. Vuoden ruokakasvattaja-palkinnon tavoitteena on koota ruokakasvatuskenttää yhteen ja tehdä näkyväksi se upea työ, mitä tehdään ruokaketjun joka osassa , mutta myös monissa eri organisaatioissa, oppilaitoksissa ja yrityksissä”, sanoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. “Kun tuntee ruoan reitin ja tietää mistä ruoka on kotoisin, osaa ruokaa myös arvostaa. Ruuan arvostus on hyvä lähtökohta myös terveisiin elämäntapoihin ja ruokailoon!” jatkaa Syväniemi.

Vuoden ruokakasvattajan valitsi koko ruokaketjua ja ruokakasvatuksen alaa edustava asiantuntijaraati, johon kuuluivat viestintäjohtaja Outi Hohti (SOK), toimitusjohtaja Bettina Lindfors (Elo-Säätiö), opetusneuvos Marjaana Manninen (Opetushallitus), kehityspäällikkö Erja Sulanne (Fazer Food Services), toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto (Osuuskunta Maitokolmio), ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen (MTK ry), tutkija Eila Kauppinen (Helsingin yliopisto), toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen (Kotitalousopettajien liitto ry) sekä puheenjohtajana toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi (Ruokatieto).

LISÄTIETOJA

Emmi Tuovinen
emmi.tuovinen(at)ruokatieto.fi
p. +358 40 821 9099

Anni-Mari Syväniemi
anni-mari.syvaniemi(at)ruokatieto.fi
p. +358 50 511 8909

Ruokatieto edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta sekä tekemällä tunnetuksi Hyvää Suomesta-merkkiä. Ruokatieto Yhdistyksen 330 jäsentä edustavat ruokaketjua pellolta pöytään tuottajia, suuria ja pieniä elintarvikevalmistajia sekä kauppaa.

Seuraa Ruokavisaa somessa!
Seuraa Ruokavisaa somessa: #ruokavisa #ruokakasvatus #ruokatieto
facebook.com/Ruokatieto

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

Siirry takaisin sivun alkuun