Maakuvaa rakennetaan ruoan avulla

Puheenvuoro

Ruoka on diplomatian työväline. Kansainvälisissä tapaamisissa ruoka on lähes aina jossain muodossa läsnä, ja usein neuvotteluja käydäänkin aterian äärellä. Ruoka yhdistää ihmisiä kansallisuuteen katsomatta ja sen avulla voidaan rakentaa maakuvaa sekä kertoa tarinaa Suomesta ja suomalaisista.

Vastaanotamme ulkoministeriössä kansainvälisiä vieraita joka viikko. Tapaamisissa on lähes aina mukana ruoka. Se on yksinkertaisimmillaan pelkkä kahvitus, mutta usein myös täysi ateria. No mitä tarjoilut pitävät sisällään? Valitettavan usein aivan jotain muuta kuin suomalaisen ruokakulttuurin mukaista ruokaa. Huomaamattamme tarjoamme vieraillemme ruokalajeja, jotka ovat toisen ruokakulttuurin mukaisia. Kovin usein meillä on tarjolla croissantit, pannacotat, salsat ja hummukset, jos emme kiinnitä tarjoiluihin tarkemmin huomiota. Suomen kansainvälistymisen huomaa myös ravintolatarjonnassamme, sillä suomalaista ruokaa tarjoavia ravintoloita on harvassa. Kokouspaikkojen ruokalistat sisältävät usein kansainvälisiä ruokia, jotka toki ovat herkullisia, mutta eivät korosta suomalaisuutta.

Olisi erittäin tärkeää, että ruoka paitsi maistuu, myös kuulostaa oman ruokakulttuurimme mukaiselta. Erityisesti valtion edustaessa tulisi suomalaisen ruokakulttuurin näkyä ja maistua lautasella. Tuntuisi hassulta, jos valtion edustajina tarjoaisimme vieraille esimerkiksi italialaisia tai ranskalaisia ruokalajeja.  On erittäin tärkeää, että muistamme Suomen edustajina aina korostaa omaa ruokakulttuuriamme ja kotimaisia raaka-aineita. 

Tähän ongelmaan tuo helpotusta mm. Suomen Keittiömestarit ry, joka on alueyhdistyksiltä saamiensa ehdotusten perusteella ja Maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella luonut malliruokalistoja perinteikkäistä suomalaisista ruokalajeista sekä lukuisia yksittäisiä reseptejä eri sesonkien ja juhlien mukaisesti . Nämä auttavat niin suomalaisia kuin ulkomaanedustustojen keittiöitä, ja miksipä näistä ruokaohjeista ei voisi hakea innostusta myös ravintoloihin tai omaan kotikeittiöön.

Reseptien lisäksi tarvitaan myös kokkikoulutusta, sillä useimmissa Suomen ulkomaanedustustoissa tarjoiluja tekee kokki, joka ei ole kasvanut suomalaisen ruuan parissa. Siksi ulkoministeriö järjestää ulkomaanedustustojen keittiöhenkilökunnalle vuosittain kokkikoulutusta, jotta ulkomaiset kokit pääsevät tutustumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin, raaka-aineisiin ja ruokalajeihin.

Yhteistyössä on voimaa ja siksi myös ulkoministeriössä me välitämme suomalaisen ruokakulttuurin korostamisesta niin täällä Suomessa kuin ulkomaillakin. Verkostoituminen mm. Ruokatieto Yhdistyksen, Suomen Keittiömestarit ry:n, Maa- ja metsätalousministeriön sekä Elo-säätiön kanssa on tärkeää ja meillä kaikilla onkin yhteinen tavoite; saada suomalainen ruokakulttuuri ansaitsemalleen jalustalle ja suomalaista ruokaa vieraiden lautasille. Tarjoathan sinäkin suomalaista?

Kuva: Edustuskokit harjoittelivat siman ja munkkien valmistusta, kuvaaja Annariina Kukkonen

Annariina Kukkonen

Konferenssivalmentaja

Kirjoittaja on ulkoministeriön konferenssivalmentaja, jonka tehtävänä on ohjata ja tukea ulkoministeriön eri osastojen kansainvälisten kokousten käytännönjärjestelyjä. Kuva: Kimmo Räisänen

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

7.2.2024 Ruokakulttuuri

Ainutlaatuiselle perunarieskalle haussa nimisuoja 

Sydän-Hämeen ytimessä syntyy Suomen parhaita rieskoja. Tämän ovat myöntäneet varsinaisen rieska-alueen eli Pohjois-Pohjanmaan seudunkin…

29.1.2024 Puheenvuoro

Radium, polonium sekä ”Lavantauti-Mary”

Mikä yhdistää otsikon kahta radioaktiivista alkuainetta ja surullisen kuuluisaa Mary Mallonia? Miten voidaan niputtaa…

23.11.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Tutkitusti parasta pellolta pakkaseen

Apetit-tuotteet lienevät kaikille tuttuja kauppojen pakastealtaista. Räpin koetilalla 70 vuotta jatkunut pitkäjänteinen tutkimus- ja…

12.10.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Kohti tomaattivallankumousta

Tomaatti maistuu suomalaisille, ja se onkin eräs suosituimmista vihanneksistamme. Porissa toimiva Agrifutura Tomaatit Oy…

4.10.2023 Puheenvuoro

Maakuvaa rakennetaan ruoan avulla

Ruoka on diplomatian työväline. Kansainvälisissä tapaamisissa ruoka on lähes aina jossain muodossa läsnä, ja…

Siirry takaisin sivun alkuun