Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Miksi valita suomalaista

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat verotuloja. Valitsemalla nimenomaan suomalaisia elintarvikkeita edistät siis kotimaan taloutta, tukien samalla suomalaista huippuunsa hiottua osaamista.

Suomalainen ruoka-ala on osaamisestaan ylpeä

Suomessa arktisten olojen haasteita on ratkottu sukupolvesta toiseen niin maataloudessa kuin teollisuudessa, kuljetuksessa ja kaupassa. Työpaikoilla, korkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa hankittu osaaminen maankäytössä, eläinten hoidossa, teknologiassa ja ravitsemuksessa on meillä kansainvälistä huippua. Tasokas koulutus vahvistaa kykyä kehittyä työssä. Osaamista halutaankin meillä vaalia, eikä täällä jumiuduta vanhoihin käytäntöihin vaan uutta tutkimustietoa ja uusia käytäntöjä tulee jatkuvasti. Tämän lisäksi alan toimijoiden oma-aloitteisuus ja sitoutuneisuus hyviin toimintatapoihin ovat luoneet useita lainsäädännön ylittäviä käytäntöjä. Suosimalla suomalaista varmistetaan osaamisen pysyminen kotimaassa myös jatkossa.

Maatalous- ja elintarvikeala työllistää suomalaisia

Maatalous- ja elintarvikeala ovat tärkeitä työllistäjiä Suomessa. Ne työllistävät Suomessa lähes 320 000 henkeä, mikä on 12 prosenttia kaikista työllisistä. Täsmäosaajia löytyy jokaiseen ruokaketjun tehtävään: maanviljelijöitä, teollisuustyöntekijöitä, tuotekehittäjiä, tutkijoita, kaupan henkilökuntaa, kokkeja jne. Ruoka työlistää myös mm. kestävän kehityksen, kierotalouden, markkinoinnin, rahoituksen ja johtamisen ammattilaisia.

Arvonlisää kansantaloudelle ja verotuloja valtiolle

Ruoka-ala tuottaa kansantaloudelle arvonlisäystä runsaat 19 miljardia euroa vuodessa. Tämä on lähes yhdeksän prosenttia koko maan arvonlisäyksestä.

Eniten arvonlisää muodostuu elintarvikekaupassa, 3,8 miljardia euroa. Maataloudessa arvolisää muodostuu 3,4 miljardia euroa, tuet mukaan lukien. Elintarviketeollisuudessa arvonlisäystä syntyy 2,9 miljardia euroa ja ravitsemistoiminnassa 2,4 miljardia euroa.

Veroja ja muita veroluonteisia maksuja ruoka-alalla kertyy vuosittain 11 miljardia euroa, noin 10 prosenttia kaikista veroista ja veroluonteisista maksuista. Veroista ja veroluonteisista maksuista suurimman osan saa valtio ennen kaikkea tuoteveroina.

Suosimalla suomalaista tuetaan osaamisen jatkuvaa kehittymistä sekä pidetään työpaikat ja verotulot Suomessa.

Lähteet ja lisätietoja:

Tietohaarukka 2023
Maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus 2023
Suomen maa- ja elintarviketalous 2019

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

7.2.2024 Ruokakulttuuri

Ainutlaatuiselle perunarieskalle haussa nimisuoja 

Sydän-Hämeen ytimessä syntyy Suomen parhaita rieskoja. Tämän ovat myöntäneet varsinaisen rieska-alueen eli Pohjois-Pohjanmaan seudunkin…

29.1.2024 Puheenvuoro

Radium, polonium sekä ”Lavantauti-Mary”

Mikä yhdistää otsikon kahta radioaktiivista alkuainetta ja surullisen kuuluisaa Mary Mallonia? Miten voidaan niputtaa…

23.11.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Tutkitusti parasta pellolta pakkaseen

Apetit-tuotteet lienevät kaikille tuttuja kauppojen pakastealtaista. Räpin koetilalla 70 vuotta jatkunut pitkäjänteinen tutkimus- ja…

12.10.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Kohti tomaattivallankumousta

Tomaatti maistuu suomalaisille, ja se onkin eräs suosituimmista vihanneksistamme. Porissa toimiva Agrifutura Tomaatit Oy…

4.10.2023 Puheenvuoro

Maakuvaa rakennetaan ruoan avulla

Ruoka on diplomatian työväline. Kansainvälisissä tapaamisissa ruoka on lähes aina jossain muodossa läsnä, ja…

Siirry takaisin sivun alkuun