Marjayritys, jolla on puhtaat marjat pussissa

Hyvän tekijät

Suonenjoki on lähes kaikille tuttu mansikoistaan. Kuuluisa mansikkapitäjä on myös perinteiseen osaamiseen ja moderniin innovatiivisuuteen nojaavan Pakkasmarjan kotipaikka.

Mansikan viljelystä käynnistyi myös Pakkasmarjan tarina, vaikka nykyään tuotevalikoima kattaakin monipuolisesti myös muita marjoja. Mansikan viljelijät perustivat Pakkasmarjan Suonenjoelle 1982, ja vahva innostus on siitä lähtien ohjannut yrityksen toiminnan kehitystä moderniksi marjayritykseksi ja suositelluimmaksi marjabrändiksi Suomessa (Taloustutkimus 11/22).

Viljelijöiden oma yritys

Tänä päivänä Pakkasmarja on edelleen viljelijöiden omistama marjayritys, joka työllistää 200 sopimusviljelijäperhettä ja suuren määrän poimijoita rehdisti ja vastuullisesti. Töitä tehdään moderneissa tiloissa, joiden rakentamisessa on otettu vahvasti huomioon laatu-, turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat sekä energiatehokkuus.

Pakkasmarja valmistaa ja innovoi tuotteita kotimaisista viljellyistä-, metsä- ja luomumarjoista, joita on saatavilla kaupoista ja tukuista, pakasteena ympäri vuoden ja tuoreena satoaikaan.

– Tehtävänämme on tarjota kaikille suomalaisille kotimaisia, turvallisia ja terveellisiä marjatuotteita ja inspiroida marjojen monipuoliseen käyttöön joka päivä. Meille on myös äärimmäisen tärkeää turvata suomalainen marjanviljelytyö myös tulevaisuudessa, kertoo Pakkasmarjan kaupallinen johtaja Netta Tikkanen.

Marjoista on moneksi

Kaikki tietävät, että marjat ovat herkullisia terveyspommeja, mutta kiireisessä arjessa kuluttajat toivovat entistä helpompia ja valmiimpia tuotteita. Innovatiivisesta tuotekehityksestä syntyi hävikkiä torjuvat Smuuti välipalat, joille myönnettiin 2025 Vuoden suomalainen Elintarvikeinnovaatio -palkinto. Vuoden elintarvikeinnovaatiopalkinnon arvioinnissa painotettiin erityisesti tuotteiden kekseliäisyyttä ja vastuullisuutta, sekä sitä, että ne helpottavat kuluttajien arkea tai juhlaa.

– Smuuti Marjavälipalat syntyivät tarpeesta löytää uusia, entistä helpompia käyttötapoja marjoille. Tuotetta kehittäessämme meille oli tärkeää, että sekä maku että ravintoarvot ovat kohdallaan, ja tuotetta voi nauttia helposti suoraan pakkasesta. Korkean marjapitoisuuden ansiosta osan päivän marja-annoksesta saa helposti täytettyä välipalaa nauttimalla. Välipaloissa myös hävikkinäkökulma on huomioitu, sillä hyödynnämme niissä satokauden ylijäämämansikoita, joiden maku on priimaa, mutta ne eivät esimerkiksi kokonsa tai muotonsa puolesta sovellu muihin tuotteisiimme, kertoo Pakkasmarjan laatu- ja tuotekehityspäällikkö Sari Torpström.

Netta Tikkasen mukaan suomalaisten suosikkimarjoja ovat mansikka ja mustikka, ja niiden menekki on yksittäisistä marjoista suurin. Myös marjasekoitukset ovat löytäneet tiensä kuluttajien sydämiin. Ne tarjoavat helpon tavan nauttia marjoja monipuolisesti.

– Marjojen kysyntä on ollut viime vuosina kovaa ja yhä harvempi kuluttaja poimii ja pakastaa marjansa itse – pakastemarjoille on siis kysyntää myös tulevaisuudessa. Uskomme myös, että jatkojalosteilla on entistä suurempi rooli tulevaisuudessa. Haasteena alalla on viljelyä haastava ilmastonmuutos, viljelmien väheneminen sekä työvoiman saatavuus, Netta Tikkanen toteaa.

Kotimaiset marjat ovat turvallisia syödä sellaisenaan

Ruokavirasto suosittelee ulkomaisia pakastemarjoja kuumennettavaksi ennen käyttöä, mutta sen sijaan kotimaisia marjoja ei tarvitse kuumentaa. Kotimaiset marjat ovat turvallisia nauttia sellaisenaan ja niissä on paljon makua.

– Kotimaista ruokatuotantoa kannattaa suosia ihan jo huoltovarmuussyistä. Meille Pakkamarjassa kotimaisuus on yksi ydinarvoistamme ja Hyvää Suomesta -merkin käyttö on ollut meille oikeastaan itsestäänselvyys – se on helppo tapa viestiä tuotteen kotimaisuudesta. Hyvää Suomesta -merkki on tunnettu – kuluttajat tuntevat merkin ja arvostavat suomalaista ruokaa, Netta Tikkanen huomauttaa.  

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

13.10.2025 Hyvän tekijät

Marjayritys, jolla on puhtaat marjat pussissa

Suonenjoki on lähes kaikille tuttu mansikoistaan. Kuuluisa mansikkapitäjä on myös perinteiseen osaamiseen ja moderniin…

5.8.2025 Hyvän tekijät

Helsingin Myllyn vastuuviljelyohjelma tähtää ympäristökuorman minimointiin

- Vastaan viljelemästäni viljasta niin kuluttajalle kuin luonnolle. Päätökseni ja toimenpiteeni vaikuttavat satoon, ympäristöön…

11.6.2025 Hyvän tekijät

Bisan tila panostaa maidontuotantoon Uudellamaalla – keskiössä eläinten hyvinvointi ja vakaa talous

Eva-Linn ja Rasmus Sahl kuuluvat harvoihin tuottajiin, jotka ovat uskaltaneet panostaa maidontuotantoon Uudellamaalla. Kun…

11.6.2025 Hyvän tekijät

Bisa gård satsar på mjölkproduktion i Nyland – fokus på djurens välmående och en stabil ekonomi

Eva-Linn och Rasmus Sahl är några av de få producenter som vågat satsa på…

6.5.2025 Puheenvuoro

Hyvinvointia vai laihdutuskulttuuria?

Tänään 6.5. vietetään kansainvälistä Älä laihduta -päivää. Sen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä laihdutuskulttuurin vahingollisuudesta…

2.5.2025 Hyvän tekijät

Viskaalin tila on ruoantuotannon kiertotalouden edelläkävijä

Viskaalin tilan kiertotaloudessa kaikki ruuantuotannon materiaali kiertää. Tuloksena syntyy ilmastoystävällisempää punaista lihaa, lannoitteita ja…

15.4.2025 Miksi valita suomalaista

Kotimainen ruoka luo työtä ja turvaa – mitä jos kasvattaisimme sen osuutta ostoskoreissamme?

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas inspiroivat suosimaan kotimaista ruokaa ja kasvattamaan sen osuutta…

11.4.2025 Ruokakasvatus

Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille

Ruokatieto Yhdistys palkitsi kolme maatilaa ja ruoan tuottajaa Vuoden ruokakasvattaja -tittelillä. Yleisön jättämistä ehdotuksista…

7.3.2025 Hyvän tekijät

Kinnarin tila tuo kaurakansan lautasille uusia tuulia

Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään kauransa puurona ja leipänä. Kinnarin tilalla kaurasta on nyt…

5.2.2025 Hyvän tekijät

Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi.…

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

Siirry takaisin sivun alkuun