Kehitysohjelma on osa kansallista ilmastoruokaohjelmaa ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kehitysohjelma tukee julkisia ruokapalveluja tuottavia toimijoita toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä. Tavoitteena oli laatia ruokapalveluille vastuullisuussuunnitelmat ja askeleet kohti niiden toteuttamista. Toiminnan keskiössä on aito kehittäminen, joka huomioi eri vaiheessa olevat ruokapalvelut.

Ohjelmaan osallistui kymmenen ruokapalvelutoimijaa. Toimijat saivat työpajoissa elintarvikealan asiantuntijoilta opastusta ja sparrausta vastuullisuustyöhönsä. Tuloksena jaetaan kehitysohjelman aikana syntyneitä oivalluksia ja parhaita käytäntöjä ammattikeittiöiden käyttöön.

Vastuullinen ruokapalvelu -sivusto

vastuullinenruokapalvelu.fi -sivusto opastaa vastuullisuustyöhön konkreettisesti askel askeleelta. Ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva työkalu, jonka avulla ruokapalvelu selvittää toimintansa vastuullisuuden nykytilan, tunnistaa kehittämiskohteita, luo vastuullisuussuunnitelman ja raportoi vastuullisuusteoista. Ohjelma on maksuton, se toteutetaan itsenäisesti.

Ruokatiedon roolina kehitysohjelmassa oli edistää kotimaisen ruuan käyttöä julkisissa ruokapalveluissa. Tavoitteena oli luoda toimivampaa verkostoa elintarvikeyritysten, tukkujen sekä ruokapalvelutoimijoiden välille. Ruokatieto järjesti Yritysten vastuullisuusteot -webinaareja, joissa elintarvikeyritykset jakoivat omia vastuullisuustekojaan ja ajatuksiaan vastuullisemmasta tulevaisuudesta ruokapalvelutoimijoille.

Vastuullisuustekojaan ovat esitelleet

  • Valio Oy, Lagerblad Foods Oy ja Helsingin Mylly Oy
  • Tarhurin Papu Oy, Apetit Oyj ja Saarioinen Oy
  • Jepuan Peruna Oy ja Fazer Leipomot Oy 
  • Feelia Oy ja Dava Foods Finland Oy
  • Meira Nova Oy ja Kespro
  • Wihuri-Metrotukku ja Jaakkolan elintarviketukku
  • Hailia Nordic Oy ja Kalavapriikki Oy
  • E.laiho Oy ja Vileda oy
  • Raisio-konserni ja Arla Oy
  • Osuuskunta Maitomaa ja HK Scan Finland Oy
  • Famifarm Oy/Järvikylä ja Agrifutura Tomaatit Oy/Nams 

Tiivistelmät webinaareista löytyvät valikosta vasemmalla

Työpajoista oppia ja ideoita

Vastuullisuustyöhön perehdyttiin seitsemässä teemallisessa työpajassa, joista ensimmäinen pidettiin maaliskuussa 2021. Työpajojen välissä osallistujat tekevät tehtäviä. Työpajojen aiheina olivat muun muassa hankinnat, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi, viestintä sekä vastuullisuusraportointi. Osallistujat saivat myös ruokapalvelukohtaista neuvontaa pitkin matkaa.

Työpajoista saatuja oppeja ja ideoita osallistujat käyttivät ja kehittivät edelleen oman vastuullisuussuunnitelmansa laatimiseksi ja kehittämiseksi. Osallistujien tehtävänä oli asettaa mittareita ja indikaattoreita ruokapalveluiden vastuullisuuden kehittämiselle ja seurannalle.

Tuloksena vastuullisemmat ruokapalvelut

Työpajat ajoittuivat pitkin vuotta. Viimeinen työpaja pidettiin elokuussa 2022.

Ruokapalvelut ovat viestineet omasta vastuullisuustyöstään muun muassa eri tilaisuuksissa sekä medioissa. Kerättyä tietoa ja kokemuksia jaettiin muille ammattikeittiöille vuoden 2023 aikana.

Kehitysohjelman toteutuksesta vastaavat Savon koulutuskuntayhtymän valtakunnallinen asiantuntijatiimi EkoCentria, Ammattikeittiöosaajat ry, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Ruokatieto Yhdistys ry. Yhteistyössä ovat mukana mm. Luonnonvarakeskus LUKE ja Jyväskylän yliopisto.

Kehitysohjelmaan osallistuneet ruokapalvelut

  • Arkea Oy
  • HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema
  • Lempäälän kunnan ruokapalvelut
  • Kymijoen Ravintopalvelut Oy
  • Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut
  • Kaarea Oy
  • Kajaanin Mamselli -liikelaitos
  • Palmia Oy
  • Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut
  • Tuusulan kunnan ruokapalvelut
Siirry takaisin sivun alkuun