Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Tiedote

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on pysynyt vuodesta toiseen keskimäärin 95 prosentissa. Kotimaisen raaka-aineen lisäksi merkki takaa, että tuote on valmistettu Suomessa.

Vuosittaiset kotimaisuusasteen muutokset rekisterissä olevissa tuotteissa ovat vähäisiä, vain prosentin luokkaa. 

– Esimerkiksi sokeri, herne ja peruna ovat olleet raaka-aineita, joiden kotimaisuusasteet ovat vaihdelleet satovaihteluiden vuoksi vuosittain. Tämän vuoden sato näyttää hyvältä esimerkiksi herneen osalta, mutta perunasato on jäänyt paikoitellen heikoksi. Seuraamme tarkasti miten haastava maailmantilanne vaikuttaa ruoka-alan yritysten toimintaan, mutta koko ruokaketju on sitoutunut yhteistyössä pitämään huolta omavaraisuudesta ja ruokaturvasta, toteaa Hyvää Suomesta merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.     

Laaja valikoima kotimaista ruokaa 

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä noin 12 000 eri tuotteessa, ja merkkiä käyttää tuotteissaan noin 340 yritystä. Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä on kasvanut 3 %. 

Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusaste vaihtelee merkin kriteerien mukaisesti 75 – 100 prosentin välillä (lue lisää kriteereistä: https://www.hyvaasuomesta.fi/hyvaa-suomesta-merkki/merkin-kriteerit). Kriteereiden toteutumista valvotaan ulkopuolisten auditoijien toimesta. 100 prosentin kotimaisuusaste löytyy kolmasosasta Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita. Tällaisia tuotteita ovat liha, kala, maito ja munat sekä kaikki yhden aineisosan tuotteet. Lisäksi täyteen 100 % yltää myös monia usean aineisosan tuotteita kuten vihannessekoituksia ja juomia.  

Tuotteissa, joissa kotimaisuusaste jää alle 100 prosentin, on käytetty esimerkiksi mausteita, suolaa, siemeniä tai muita raaka-aineita, jotka eivät kasva Suomessa tai niiden satovaihtelu on suurta ja saatavuus siten epävarmaa.  

Hyvää Suomesta merkityistä tuotteista kolmasosa yltää 95 – 99 prosentin kotimaisuusasteeseen ja toinen kolmannes 80 prosentin kotimaisuusasteeseen. Nämä ovat tyypillisesti paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei kasva Suomessa, sekä valmisruokia, joissa liha ja kala ovat kuitenkin aina Hyvää Suomesta-merkin kriteerien vaatimusten mukaisesti kokonaan suomalaisia. 

Lisätietoja: 

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, p. 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi  
Minna Asunmaa, kehityspäällikkö, p. 040 4105270, minna.asunmaa@ruokatieto.fi  

 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.  

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineen kotimaisuusasteet,  

rekisteri 1.11.2022, yhteensä 11 886 tuotetta. 

Raaka-aineen  
kotimaisuusaste  

Osuus Hyvää Suomesta- 
merkityistä tuotteista 

100 % 

37 % 

95 – 99 % 

33 % 

90 – 94 % 

14 % 

85 – 89 % 

7 % 

80 – 84 % 

5 % 

75 – 79 % 

4 % 

yhteensä 

100 % 

 

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun