Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Tiedote

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on pysynyt vuodesta toiseen keskimäärin 95 prosentissa. Kotimaisen raaka-aineen lisäksi merkki takaa, että tuote on valmistettu Suomessa.

Vuosittaiset kotimaisuusasteen muutokset rekisterissä olevissa tuotteissa ovat vähäisiä, vain prosentin luokkaa. 

– Esimerkiksi sokeri, herne ja peruna ovat olleet raaka-aineita, joiden kotimaisuusasteet ovat vaihdelleet satovaihteluiden vuoksi vuosittain. Tämän vuoden sato näyttää hyvältä esimerkiksi herneen osalta, mutta perunasato on jäänyt paikoitellen heikoksi. Seuraamme tarkasti miten haastava maailmantilanne vaikuttaa ruoka-alan yritysten toimintaan, mutta koko ruokaketju on sitoutunut yhteistyössä pitämään huolta omavaraisuudesta ja ruokaturvasta, toteaa Hyvää Suomesta merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.     

Laaja valikoima kotimaista ruokaa 

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä noin 12 000 eri tuotteessa, ja merkkiä käyttää tuotteissaan noin 340 yritystä. Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä on kasvanut 3 %. 

Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusaste vaihtelee merkin kriteerien mukaisesti 75 – 100 prosentin välillä (lue lisää kriteereistä: https://www.hyvaasuomesta.fi/hyvaa-suomesta-merkki/merkin-kriteerit). Kriteereiden toteutumista valvotaan ulkopuolisten auditoijien toimesta. 100 prosentin kotimaisuusaste löytyy kolmasosasta Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita. Tällaisia tuotteita ovat liha, kala, maito ja munat sekä kaikki yhden aineisosan tuotteet. Lisäksi täyteen 100 % yltää myös monia usean aineisosan tuotteita kuten vihannessekoituksia ja juomia.  

Tuotteissa, joissa kotimaisuusaste jää alle 100 prosentin, on käytetty esimerkiksi mausteita, suolaa, siemeniä tai muita raaka-aineita, jotka eivät kasva Suomessa tai niiden satovaihtelu on suurta ja saatavuus siten epävarmaa.  

Hyvää Suomesta merkityistä tuotteista kolmasosa yltää 95 – 99 prosentin kotimaisuusasteeseen ja toinen kolmannes 80 prosentin kotimaisuusasteeseen. Nämä ovat tyypillisesti paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei kasva Suomessa, sekä valmisruokia, joissa liha ja kala ovat kuitenkin aina Hyvää Suomesta-merkin kriteerien vaatimusten mukaisesti kokonaan suomalaisia. 

Lisätietoja: 

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, p. 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi  
Minna Asunmaa, kehityspäällikkö, p. 040 4105270, minna.asunmaa@ruokatieto.fi  

 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.  

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineen kotimaisuusasteet,  

rekisteri 1.11.2022, yhteensä 11 886 tuotetta. 

Raaka-aineen  
kotimaisuusaste  

Osuus Hyvää Suomesta- 
merkityistä tuotteista 

100 % 

37 % 

95 – 99 % 

33 % 

90 – 94 % 

14 % 

85 – 89 % 

7 % 

80 – 84 % 

5 % 

75 – 79 % 

4 % 

yhteensä 

100 % 

 

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun