Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suomalaisten elintarvikkeiden vienti on jatkanut edelleen nousua. Sen arvo oli viime vuonna 2,4 miljardia euroa. Arvon odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2031 mennessä. Vientimarkkinoilla on nähtävissä eväitä talouden kasvuun, ja se näkyy nyt alan investoinneissa.

Suomalaisia ruokaviennin pioneerejä ovat muun muassa ruokatalo Raisio, Valio ja Fazer, jotka kaikki hakevat voimakasta kasvua kansainvälisiltä markkinoilta.

Raisio: Tunnusteluja Alankomaissa ja Tanskassa

Raision tuotteita myydään noin 40 maassa. Suurimpia markkinoita Raisiolle ovat Suomen lisäksi Iso-Britannia, Irlanti ja Puola. Lisäksi Benecol®-lisenssikumppaneita löytyy aina Kreikasta Indonesiaan ja Etelä-Amerikkaan. Viime vuonna Elovena ®-tuotteille avautui uusia markkinoita Alankomaissa, Ruotsissa ja Belgiassa. Tänä vuonna muutamilla tuotekategorioilla on lähdetty tunnustelemaan uusia markkinoita esimerkiksi Tanskassa ja Espanjassa.

  • Kaurabuumi vetää useissa kategorioissa: esimerkkeinä kasvipohjaiset juomat, välipalakeksit ja annospikapuurot. Selkeä brändi ja meidän sadan vuoden kauraosaamisemme puhuttelee jo itsessään, toteaa Raision myyntijohtaja Mikko Lindqvist.

30-vuotias Benecol® on alusta alkaen kehitetty kansainvälisille markkinoille. Lindqvistin mukaan Suomesta on tullut ja tulee jatkossakin hyviä menestystarinoita.  

  • Jokainen markkina on erilainen ja se vaatii investointeja ihmisiin, markkinatietoon ja paikallisymmärrykseen, jotta pääsee kauppojen hyllyille ja saa luotua kuluttajaimua. Se on pitkäjänteistä tekemistä, jossa tarvitaan näkymä kannattavuudesta pitkällä tähtäimellä.

Valio: Noin 200 merikonttia ja vientikuormaa joka viikko

Ruokatalo Valion liikevaihdosta yli 0,5 miljardia tulee viennistä. Kokonaisuudessaan yhtiön ulkomaantoiminnan liikevaihto 778 miljoonaa euroa. Valion tuotteita myydään yli 50 maassa. Tärkeimmät vientimaat ovat Ruotsi, Baltian maat ja Kiina.

  • Maailmalle lähtee noin 200 merikonttia ja vientikuormaa Valion tuotteita joka viikko. Viennin aloittaminen kysyy aina aikaa ja resurssia. Jokaisessa maassa pätee erilaiset ansaintalogiikat ja panostukset brändiin, huomauttaa johtaja Elli Siltala Valiolta.

Suuri osa Valion vuosittaisista kymmenien miljoonien eurojen investoinneista kilpailukykyisiin tuotteisiin suuntautuu kannattavamman ruokaviennin kasvattamiseen. Tästä esimerkkejä ovat investoinnit lisäarvojauheiden tuotantoon Lapinlahden ja Seinäjoen tehtailla. Kansainvälisille teollisuusasiakkaille valmistettavista erikoismaitojauheista voidaan valmistaa tuotteita, jotka ovat esimerkiksi laktoosittomia, proteiinipitoisia tai vähemmän sokeria sisältäviä.  

Valio on kehittänyt Lapinlahden tehdasta viime vuosina aktiivisesti ja investoinut etenkin tehtaan jauhetuotantoon. Tuorein investointi on kuluttajatuotteiden pakkaamo, joka valmistui vuonna 2020. Nyt rakenteilla on yli 60 miljoonan euron investointi Lapinlahden tehtaan juustonvalmistusprosessiin. Uusi tuotantolinja otetaan käyttöön arviolta keväällä 2026.

  • Juustoja tehdään kotimaan markkinoille ja myös vientiin esimerkiksi Keski-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Lapinlahden tehtaalla valmistetaan myös maitojauheita suurelta osalta vientiin: Kiinaan ja Kaakkois-Aasiaan.

Valiolla on käynnissä myös 70 miljoonan euron investointi Seinäjoella. Seinäjoella valmistuvat muun muassa voit, rahkoja ja vanukkaita sekä erikoismaitojauheita teollisuusasiakkaille korkeaproteiinisten tuotteiden valmistukseen ikääntyneille ja urheilijoille. Maitojauheista yli 80 prosenttia menee vientiin.

  • Valio Profeel® -rahkojen ja vanukkaiden kasvu vientimarkkinoilla on jo suurta. Noin 85 miljoonan euron liikevaihto ylittää jo monen pörssiyhtiön myynnin arvon. Nämä vaativat mittavia panostuksia brändiin, mutta mahdollistavat lisäansioita koko tuotantoketjulle, toteaa Siltala.

Valion osittain omistama Oddlygoodin kasvipohjaisia juomia viedään yli kymmeneen maahan ja yritysostojen kautta myynti laajenee merkittävästi uusiin maihin.

Ruokaviennin kärki on Elli Siltalan mukaan tarjota jotain erilaista: osuvia ratkaisuja teollisuusasiakkaan tarpeisiin sekä innovatiivisia ja hyvänmakuisia tuotteita kuluttajien ruokapöytiin.

  • Kannattava vienti vaatii investointeja tuotantoon ja brändiin. Suomalaisen ruokaviennin kasvua auttaa yritysten ja valtion välinen yhteistyö sekä vienninedistäminen monissa muodoissaan.

Vientiin investoiminen kysyy yrityksiltä merkittäviä panostuksia kansainvälisille markkinoille soveltuviin brändeihin.

Yritysvetoinen kasvustrategia

Ruokaviennin kasvu lähtee yrityksistä, mutta valtiolla on merkittävä rooli kasvun onnistumisessa.

  • Tarvitaan vientipalvelut, vientiluvat ja yhteistyön koordinointia, jotta panostukset ovat tehokkaita muun muassa logistiikan ja koulutuksen osalta. Ratkaisevaa on, että yritykset investoivat ja kasvavat kannattavasti, kasvujohtaja Jukka Vainionpää Ruokatieto Yhdistyksestä toteaa.

Suomalainen ruokaketju laatii yritysvetoista kasvustrategiaa. Väestöennusteet eivät tue kotimaisen kysynnän kasvua, joten toimiala hakee kasvua viennistä. Elintarvikeviennin kasvun tavoite on osa hallitusohjelmaa ja nyt kasvustrategian ympärillä hihojaan käärivät niin yritysten, valtion hallinnon kuin kolmannen sektorin toimijat.

  • Uusille markkinoille meno kysyy merkittävästi enemmän panostuksia kuin kotimarkkinoille myyminen.

Elintarvikeala on yksi Suomen suurimpia teollisuuden aloja, ja sen menestys on myös huoltovarmuuskysymys. Suomalainen elintarvikesektori työllistää suoraan tai välillisesti 340 000 henkilöä.

Kasvua vauhdittaa ilmapiiri, joka mahdollistaa ja tukee kasvua.

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä teemana oli ruoan valintaan vaikuttavat yksilölliset ja yhteiskunnalliset tekijät. Vuosittain järjestettävään Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita ja karsii kolme parasta joukkuetta loppukilpailuun.

Koko koulu mukana suunnittelussa

Joukkueet valmistivat ja esittelivät kilpailumenunsa tuomaristolle paikan päällä Helsingin Messukeskuksessa Ruoka 2025 -messujen kisalavalla.

Tämän vuoden finaali oli harvinaisen tasainen, ja tuomaristo oli vaikuttunut kaikkien joukkueiden työskentelyn korkeasta tasosta. Monipuolisella ja harkitulla kokonaisuudella tuomariston valloittanut menu sisälsi ruislohiletin, palsternakka-pottumuusin, uunifenkolia ja minitomaatteja, yrttitahnaa ja sitruunavettä. Jälkiruokana joukkue tarjoili mustikkaisia talkkunamuffineita sekä dalgona-mochavaahtoa.

  • Kysyimme koko koululta heidän lempiperinneruokiaan ja niihin liittyviä ruokamuistoja. Vastauksista nousi esille uunilohi ja mustikkapiirakka, joten päätimme ryhtyä suunnittelemaan menua niiden pohjalle. Olemme harjoitelleet menua useita kertoja, joten itse kisatilanne ei jännittänyt liikaa, Kuulammen joukkue totesi.

Voittajajoukkueessa kokkasivat Hilma Riihimäki, Silva Tiirola ja Olivia Kanerva-aho. Joukkuetta valmensi kotitalousopettaja Marja-Kaisa Varonen. Kuulammen joukkue osallisti suunnitteluun koko koulua.

Tuotekehitystä ja täysjyvän käyttöä

Finaalia varten joukkueiden piti eläytyä tuotekehittäjiksi, jotka suunnittelevat ja toteuttavat menun, jossa tuunataan valituista perinneruoista modernimmat versiot. Joukkueiden täytyi myös perustella valintansa kestävän kehityksen ja ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ja kuten aina, ruoka herättää myös tunteita ja muistoja, joita käsiteltiin ennakkotehtävässä.

Loppukilpailussa joukkueiden tehtävänä oli valmistaa kaksi ruokalajia: pääruoka sekä jälkiruoka, joista ainakin toisessa oli käytettävä täysjyvätuotteita. Lisäksi toisen ruokalajin valmistuksessa piti leipoa. Ruokien suunnittelussa sekä valmistuksessa oppilaiden tuli ottaa huomioon myös kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemus ja ruokakulttuuri.

Ruokavisa 2025 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna kotitalousopettaja Minttu Virkki, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, ruokakasvatuksen asiantuntija Aliisa Hyvänen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta, Fazer leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch sekä Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Palkinnot mahdollistavat Verkkokauppa.com, Cozy Publishing, E. Ahlström, Saarioinen Oy, Fazer Leipomot ja MTK.

Ruokavisan kuvagalleria löytyy täältä

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokatieto Yhdistys ry, hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi, p. +358 50 502 0531

Marja-Kaisa Varonen, kotitalousopettaja, Kuulammen koulu, puh. 040 523 4996, marja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä

Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 15. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokatiedon sivuilta: https://ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa/ruoan-valinta-2025-opettajalle/  ja visoja pääsee pelaamaan Ruokavisan sivustolla:https://ruokavisa.fi/

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Ruokatieto Yhdistys jakaa Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen nyt kuudetta kertaa. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja, ja tänä vuonna ehdotuksia toivottiin erityisesti toimijasta, joka on edistänyt lasten ja nuorten tietoisuutta ruoan tuotannosta ja alkuperästä.

Vierailu tilalle on elämys

Lasten ja nuorten mahdollisuudet päästä tutustumaan maatiloihin ja ruoan tuotantoon ovat nykyään rajalliset. Ruoan arvostuksen ja omien ruokavalintojen näkökulmasta on kuitenkin tärkeätä tietää, millaista työtä ruokaketjussa tehdään. Tilavierailu etäyhteyksillä tai paikan päällä on lapsille ja nuorille elämys. Usein perusasiatkin, kuten esimerkiksi lehmän ja ihmisen tai hevosen ja kanin väliset kokoerot tulevat yllätyksenä.

  • Monelle lapselle ruoan reitti alkaa kaupasta. Suurella osalla ihmisistä ei ole enää kosketuspintaa ruoan tuotantoon tai maatiloille, eikä ymmärrystä siitä, kuinka ruoka on kauppaan tai lautaselle päätynyt. Siksi on arvokasta, että tuottajat jakavat arkeaan ja kertovat työstään eri tavoin, tuomaristo toteaa.

Palkitut ruoantuottajat Aino Lehvästö, Maria Pirttimaa ja Anna Länsisalmi-Keisala kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä niin ruoan tuottajina kuin ruokakasvattajina.

  • Teemme tätä työtä koko sydämellä, ja meille on kunnia asia voida tuottaa ruokaa suomalaisille. Meistä on tärkeätä, että lapset ja nuoret näkevät mistä ja miten ruoka sinne kauppaan ja lautasille tulee, toteavat Vuoden ruokakasvattajat. 

Paikallisuutta ja yhteistyötä koulujen kanssa

Palkitut tilat sijaitsevat eri puolilla Suomea, ja tuomariston mielestä onkin tärkeätä ymmärtää paikallisuuden merkitys kestävässä ruokajärjestelmässä. Koulun tai päiväkodin ja tuottajien yhteistyöllä voidaan keksiä erilaisia tapoja tutustua paikalliseen ruoantuotantoon.

  • Oman alueen ruoantuotannon tuntemus ja sen merkityksen ymmärtäminen laaja-alaisesti rakentuu näissä kohtaamisissa. Ruokajärjestelmä on laaja ja moninainen kokonaisuus, ja me kaikki olemme osa sitä. Lasten ja nuorten ymmärrys omasta roolista ruokajärjestelmässä on ruokakasvatuksessa keskeistä.

Tuomaristo haluaa palkinnolla huomioida myös tuottajien roolia ja ääntä ruokakeskustelussa ja -kasvatuksessa.

  • On tärkeätä, että erilaiset näkökulmat pääsevät esille ja ruoantuotannosta voidaan keskustella rakentavasti ja erilaiset näkökannat huomioon ottaen. Ruokakeskustelu on kovin polarisoitunutta, ja vastakkainasettelua voidaan lieventää kuulemalla erilaisia toimijoita ja tutustumalla asioihin ja ilmiöihin omakohtaisesti. Aidoilla kohtaamisilla ja keskusteluilla voidaan lisätä ymmärrystä ja kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan, toteaa tuomaristo.

Tuomaristoon kuului tänä vuonna yliopistonlehtori Sanna Talvia Helsingin yliopistosta, tutkijatohtori Irene Kuhmonen Jyväskylän yliopistosta, kasvatus- ja koulutusvastaava Bettina Lindfors Finland svenska 4H:sta ja ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatieto Yhdistyksestä.

Voittajat kertovat työstään ja ajatuksistaan Ruokatiedon sivuilla julkaistussa artikkelissa ”Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille”. Se on vapaasti hyödynnettävissä, ja löytyy täältä: https://ruokatieto.fi/artikkelit/maatilavierailuja-virtuaalisesti-ja-livena-vuoden-ruokakasvattajat-avaavat-tilojensa-ovet-lapsille-ja-nuorille/

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, viestintäpäällikkö, Ruokatieto Yhdistys, puh. 050 502 0531

Palkitut Vuoden ruokakasvattajat:

Aino Lehvästö, Uusituvan tila, puh. 040 717 4903
Maria Pirttimaa, Pirttimaan tila, puh. 0400 346 701
Anna Länsisalmi-Keisala, Maalaisjärki-kanavat, puh. 050 503 3824

Vuoden ruokakasvattaja

Vuoden ruokakasvattaja voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Tunnustus myönnetään alan huippuosaajalle, joka on kehittänyt ruokakasvatusta tai siihen liittyvää osa-aluetta aktiivisesti. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja, ja tänä vuonna ehdotuksia toivottiin erityisesti toimijasta, joka on edistänyt lasten ja nuorten tietoisuutta ruoan tuotannosta ja alkuperästä. Lue lisää: https://ruokatieto.fi/ruokakasvatus/vuoden-ruokakasvattaja/

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Hyvää Suomesta -merkki näkyy laajasti lähes kaikissa tuoteryhmissä, mutta erityisen vahva asema sillä on tuoreissa elintarvikkeissa. Suurimmat osuudet löytyvät siipikarjatuotteista, juotavista maitotaloustuotteista (ml. kasvijuomat) sekä munista – näissä kotimaisuus hipoo jo sataa prosenttia.

Eniten kasvua on mm. leivonnais- ja taikinapakasteissa (+5 % yksikköä), munatuotteissa ja olut- ja siiderikategoriassa.

Lähde: NielsenIQ Homescan, Koko Suomi, Hyvää Suomesta merkin elintarvikkeet, Osuus arvossa, 52 viikkoa päättyen 29.12.2024. (Copyright © NielsenIQ, Ref.no: 06088228, 18.3.2025)

Kotimaisuutta jokaiseen ostoskoriin

Hyvää Suomesta -merkki kertoo tuotteesta, joka on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia. Tällä hetkellä merkittyjä tuotteita löytyy kauppojen valikoimista jo noin 13 000 – vaihtoehtoja siis riittää kaikenlaisiin ruokavalioihin ja budjetteihin.

  • On hienoa, että suomalainen ruoka säilyttää asemansa ja kuluttajat tekevät arjessa valintoja kotimaisuuden puolesta. Vaikka ostoskorin sisältö elää, Hyvää Suomesta -merkki pitää pintansa kuluttajan päätöksenteossa, sanoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Lähde: NielsenIQ:n Homescan-kuluttajapaneeliaineisto vuosilta 2023–2024.

Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, Toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi, 050 511 8909

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Alkukarsinnoista finaaliin nousivat tänä vuonna ryhmät Posion peruskoulusta, Kuivaniemen koulusta Iistä sekä Kuulammen koulusta Tyrnävältä. Kisan voittajat valitaan ja palkitaan finaalissa 11.4.2025 Helsingin Messukeskuksessa Ruokamessuilla.

Tänä vuonna Ruokavisan teemana oli ruoan valinta. Ruokavisan alkukarsintana toimineeseen nettivisaan osallistui yli 2 500 yläkoululaista ympäri Suomen ja alkukarsintojen taso oli tänäkin vuonna erittäin korkea.

Loppukilpailutehtävässä eläydytään tuotekehittäjiksi

Loppukilpailussa joukkueiden on eläydyttävä tuotekehittäjiksi, jotka suunnittelevat ja toteuttavat menun, jossa tuunataan perinneruoista modernimmat versiot. Joukkueiden tulee myös perustella valintansa kestävän kehityksen ja ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ja kuten aina, ruoka herättää myös tunteita ja muistoja, joita käsitellään ennakkotehtävässä.

Loppukilpailussa joukkueiden tehtävänä on valmistaa kaksi ruokalajia: pääruoka sekä jälkiruoka, joista ainakin toisessa on käytettävä täysjyvätuotteita. Lisäksi toisen ruokalajin valmistuksessa on käytettävä leivontaa. Ruokien suunnittelussa sekä valmistuksessa oppilaiden tulee ottaa myös huomioon kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemus ja ruokakulttuuri.

Suunniteltu menu toteutetaan Ruokamessujen kisalavalla, jonka jälkeen ruoka-alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsee voittajajoukkueen. Tuomaristoon kuuluvat tänä vuonna Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anni Pelkonen, kotitalousopettaja Minttu Virkki, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Fazer leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch sekä Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Palkinnot mahdollistaa, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, Cozy Publishing, Fazer Leipomot ja Saarioinen Oy.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Ruokatieto Yhdistys ry – rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Suomalaiseen ruokakulttuuriin ei nosteta juurikaan syömisen ja ruoan sosiaalisuutta tai tottumusta ja ruokailutapoja, toisin kuin ruokakulttuuriin yleisenä ilmiönä. Sen sijaan suomalaista ruokakulttuuria kuvaavat suomalaisten mielestä jo aiemmin mainittujen tekijöiden lisäksi valmiit ja puolivalmiit ruoat sekä kansainvälisyys.

Muutoksia kymmenessä vuodessa

Nyt toteutettu tutkimus on toisinto kymmenen vuotta sitten tehdystä tutkimuksesta. Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon. Uusina aihealueina suomalaista ruokakulttuuria koskevissa vastauksissa nousevat kasvispainotteisuus sekä fleksaus ja ruokasuositukset, joista keskustelu kävikin tutkimuksen tekohetkellä yhä kuumana. Myös erilaiset harmitukset ovat nostaneet päätään edelliseen tutkimukseen verrattuna. 

Ruokakulttuuri koostuu perinteistä, raaka-aineista ja tavoista

Ruokakulttuuriin yleisenä ilmiönä sisältyy suomalaisten mielissä erityisesti perinteet, erilaiset raaka-aineet sekä tavat ja tottumukset. Vastauksissa mainitaan usein myös raaka-aineiden paikallisuus tai kotimaisuus, ruoan sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet sekä valmistustavat ja ruokalajit. Uutta sisältöä ruokakulttuuri-sanalle on tullut ennen kaikkea paikallisuudesta, ylipäätään tuotannosta sekä eettisyydestä.

Suomalaisen ruokakulttuurin sisältöä alettiin toden teolla pohtia noin parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin suomalaisten mielikuvat suomalaisesta nykypäivän ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleisesti olivat toisistaan hyvinkin poikkeavat. Selviä eroja on yhä, mutta ei enää yhtä paljon.

  • Erityisen mukava on huomata se, että suomalaisuus on hiipinyt ruokakulttuuriin ilmiönä. Tämä kertonee siitä, että suomalaiset ovat alkaneet nähdä oman maan ruokakulttuurin olemassaolon aiempaa selkeämmin, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen kehityspäällikkö Minna Asunmaa.

Suomalainen ruokakulttuuri on elinvoimainen ja moninainen

Kuluttajatutkimuksen professori Mari Niva Helsingin yliopistosta pitää kiinnostavana, että suomalaiset pohtivat ruokakulttuuria yleensä ja suomalaista ruokakulttuuria osin eri näkökulmista.

  • Kun puhutaan siitä, mistä asioista ruokakulttuuri ylipäätään koostuu, ihmiset nostavat esiin muun muassa erilaiset tavat, tottumukset, perinteet, raaka-aineet ja syömisen sosiaalisuuden. Pohdinta on tällöin osin abstraktimpaa kuin pohdittaessa suomalaista ruokakulttuuria, johon liittyen esiin nostetaan myös ruokakeskustelussa ajankohtaisia ja konkreettisia ilmiöitä, joiden nähdään muuttavan ruokakulttuuria ja perinteitä. Näitä ovat esimerkiksi kasvissyönti, uudet ravitsemussuositukset, valmisruokien yleistyminen tai kansainvälistyminen. Näkökulmasta riippuen muutoksia voidaan pitää tervetulleina tai niihin voidaan suhtautua kriittisesti, Niva toteaa.

Nivan mielestä tutkimus kertoo kiinnostavalla tavalla myös siitä, että suomalaiset liittävät suomalaiseen ruokakulttuuriin todella monenlaisia asioita. Se kertoo elinvoimaisesta ja moninaisesta ruokakulttuurista, jossa perinteet ja uudet ilmiöt elävät rinnan ja usein myös toisiaan muokaten.

Lisätietoja:

Minna Asunmaa, minna.asunmaa@ruokatieto.fi, puh. 040 410 5270

Mari Niva, mari.niva@helsinki.fi, puh. 029 412 0916

Tutkimuksen toteutti Ruokatieto Yhdistyksen toimeksiannosta Kantar Agri Oy. Vastaajina oli yhteensä 1086 suomalaista (pl. Ahvenanmaa). Aineisto jaettiin kahteen väestöä edustavaan ryhmään: toiselta kysyttiin, mistä eri asioista ja ilmiöistä ruokakulttuuri vastaajan mielestä koostuu ja toiselta kysyttiin sama kysymys liittyen suomalaiseen ruokakulttuuriin nykyään. Molempiin kysymyksiin vastattiin avoimilla vastauksilla, omin sanoin. Ei osaa sanoa -vastausten osuus on normaalia tasoa.  Tiedot koottiin GallupKanavalla, joka on omnibus-tutkimus ja osa internetavusteista vastaajapaneelia. Tiedot kerättiin 24.-29.1.2025.

Ruokatieto Yhdistys ry – rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Alkuperämerkkivaatimus mahdollistaa tietoisten valintojen tekemisen

Tieto lihan alkuperämaasta tulee olla saatavilla kirjallisesti ennen ostopäätöksen tekoa esimerkiksi ruokalistassa, esiteessä, taulussa tai sähköisesti. Asetuksen noudattamista valvotaan kunnan elintarvikevalvonnan viranomaisten toimesta osana Oiva-valvontaa.

Vaatimus lihan alkuperämaan ilmoittamisesta koskee naudan, sian, lampaan, vuohen ja siipikarjan lihaa sekä aterian ainesosana käytettyä tuoretta jauhelihaa (jauhelihan suolapitoisuus alle 1 %). Asetuksen ulkopuolelle jäävät aterian raaka-aineena käytetyt raakaliha- tai lihavalmisteet (kuten raa’at jauhelihapihvit, jotka maustetaan ja paistetaan ravintolassa) sekä poron, riistan ja hevosen liha.

Vaikka osa lihasta jää asetuksen ulkopuolelle, tarjoilupaikkoja kannustetaan kuitenkin ilmoittamaan myös näiden alkuperämaa kuluttajalle. Alkuperämaan ilmoittaminen kaikkien lihatuotteiden kohdalla helpottaa sekä ravintolaa että kuluttajaa. Tarjoilupaikoissa alkuperämaan ilmoittamista ei tarvitse pohtia tapauskohtaisesti, kun se tehdään aina. Tällöin säästetään myös kuluttajaa hämmennykseltä.

Hyvää Suomesta -merkki on helppo tapa viestiä raaka-aineen kotimaisuudesta

Kuluttajat tuntevat Hyvää Suomesta -merkin hyvin ja siksi se on helppo ja nopea tapa tunnistaa suomalainen ruoka. Merkki kertoo, että liha on sellaisenaan tai osana muita elintarvikkeita aina 100% suomalaista.

Jos aterian ainesosana käytetyn lihan pakkauksessa on suomalaisesta alkuperästä kertova vapaaehtoinen Hyvää Suomesta -merkki, voi lihan alkuperän tarjoilupaikassa kertoa Hyvää Suomesta -merkillä.

Merkin avulla tiedon alkuperästä voi antaa esimerkiksi ruokalistassa, taulussa tai sähköisesti verkkosivulla. Käytettäessä Hyvää Suomesta -merkkiä tulee kertoa minkä lihalajin suomalaisuuteen merkillä viitataan. Koska Hyvää Suomesta -merkki on valmistaja- ja tuotekohtainen, on suositeltavaa merkin käytön yhteydessä kertoa tuotteen valmistaja.

Lisää tietoa merkin käytöstä ravintoloissa löydät täältä.

Lisää tietoa asetuksesta: Lihan alkuperämaamerkinnät tarjoilupaikoissa – Ruokavirasto


Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Kampanjan tavoitteena on lisätä eurooppalaisen kauran ja kauratuotteiden tunnettuutta ja vientivolyymia kolmessa Aasian maassa: Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa, samalla edistäen kestävän kehityksen mukaista ja terveellistä eurooppalaista tuotantoa.

Euroopan unionin kauramarkkinoiden johtajina Suomi ja Ruotsi toteuttavat ohjelman eurooppalaisten kauratuottajien kilpailukyvyn parantamiseksi Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Samalla tehdään tunnetuksi eurooppalaisia ruoan laatuvaatimuksia. Suomella ja Ruotsilla on erinomaiset edellytykset tuottaa korkealaatuista kauraa kestävästi.

Kampanjaa rahoittaa osittain EU (asetus 1144/2014). Hankinta toteutetaan Suomen julkisista hankinnoista ja konsessiokelpoisuuksista annetun lain (1397/2016) mukaisesti. Hankittavat liiketoimintapalvelut: laki, markkinointi, konsultointi, rekrytointi, painatus ja turvallisuus.

Hankintailmoitus on julkaistu Hilmassa: https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procedure/13240/enotice/19204/participation

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Elina Björklundin valmistelemaan Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasiainhallintoon koskevaan selvitykseen on lähtökohtana todettu, että kauppa ja politiikka ovat tiiviissä yhteydessä keskenään. On luonnollista yhdistää ulkoministeriön ulkopolitiikan asiantuntemus ja Business Finlandin ulkomaantoimintojen kaupallinen osaaminen. Siten voidaan tukea yritysten kansainvälistymistä parhaiten ja tehostaa vientiponnisteluja.

  • Ruokatieto tukee ulkoministeriön raportissa mainitun asiakaslähtöisyyden käyttöönottoa ns. yhden luukun periaatteella, ja resurssien tehokkaampaa hyödyntämistä, jotta varsinkin pienempien elintarvikealan yritysten tarvitsemat pysyvät vientipalvelut saadaan mahdollisimman nopeasti yritysten ulottuville, ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää toteaa.

Seuraavassa vaiheessa integraation toimeenpanon valmistelu aloitetaan ulkoministeriön johdolla.

  • Vientiasioissa koko ruokaketjua edustavana toimijana olemme valmiina antamaan tukemme ja konkreettisen panoksemme tässä valmistelussa. Aika on yrityksille rahaa ja mitä nopeammin ruokavientiyritysten tarvitsemat palvelut saadaan käyntiin, sitä paremmin ruokayritykset pystyvät investoimaan toimenpiteisiin, joilla Suomen ruokavienti saadaan tuplattua vuoteen 2031 mennessä, Vainionpää toteaa. 

Tutustu tiivistelmään: Tiivistelmä raportista (PDF, 0,6 MB, 3 sivua)

Lisätiedot:
Jukka Vainionpää, Ruokatieto Yhdistys, Ruokaviennin kasvujohtaja, 050 511 7982

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Selvityksen mukaan Suomen hallituksen asettama tavoite elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 edellyttää vientipalveluiden turvaamista. Pekka Timonen esittää raportissaan hyvin konkreettisia keinoja luoda puuttuvia palveluja sekä keinoja lisätä palvelujen tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Selvityshenkilö tunnistaa myös mahdolliset haasteet eri esittämiensä ratkaisujen toteutuksessa ja esittää rakentavasti myös vaihtoehtoisia ratkaisuja.

– Raportissa otetaan seikkaperäisesti kantaa valtion rooliin viennille välttämättömien palvelukokonaisuuksien kehittämisessä. Ruokaviennin palvelujen turvaamiseksi ehdotetaan nykyisten rakenteiden kehittämistä ja vahvistamista uusien rakenteiden luomisen sijaan, ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää toteaa.

Ruokatiedon tehtävänä seuraavaksi on kehittää elintarvikeviennin yrityslähtöinen kasvualusta, joka toimii elintarvikevientialan yhteisenä koordinaattorina, kooten alan yhteisen näkemyksen, laatien ja johtaen ruokaviennin strategiaa. Työtä tehdään yhdessä muiden alan toimijoiden kuten Suvi ry kanssa. Mallissa yritykset toimivat keskeisessä roolissa strategian toteuttajina ja johtajina. Strategia tuotetaan yrityslähtöisesti yhteistyössä muiden ekosysteemin toimijoiden, mm. valtionhallinnon, kanssa.

– Ruokatieto Yhdistys tukee Maa- ja metsätalousministeriön raportin suositusten käytäntöön viemistä, jotta elintarvikealan yritysten tarvitsemat pysyvät vientipalvelut saadaan mahdollisimman nopeasti yritysten ulottuville. On kuitenkin huomioitava, että osa raportissa esitetyistä ratkaisuista on riippuvaisia ulkoministeriöön siirtyvään Business Finlandin toimintoon liittyvästä valmistelusta ja päätöksenteosta. Yritykset toivovat, että tämä valmisteluprosessi saataisiin maaliin ilman viivästyksiä, Vainionpää toteaa.

Tutustu raporttiin: Elintarvikeviennin kasvua tukeva rakenne ja valtion tehtävä vienninedistämisessä

Lisätiedot:
Jukka Vainionpää, Ruokatieto Yhdistys, ruokaviennin kasvujohtaja, 050 511 7982

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Vuonna 2025 Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksella halutaan huomioida erityisesti taho, joka on edistänyt lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan alkuperästä. Tee ehdotus Vuoden ruokakasvattajaksi toimijasta, joka on osaltaan vahvistanut lasten ja nuorten ruoan tajua ja arvostusta, sekä ymmärrystä ruoan tuotannosta ja sen reitistä pellolta pöytään.

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa! 

Vuoden ruokakasvattaja voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Esityksen Vuoden ruokakasvattajaksi voi tehdä sekä yksityinen henkilö että yritys, yhteisö, koulu, muu työyhteisö tai työnantaja. Vuoden ruokakasvattaja 2025 -tunnustuksen saajan valitsee asiantuntijoista ja ruoka-alan vaikuttajista koottu raati ja Ruokatieto palkitsee tunnustuksen saajan 500 euron arvoisella huomionosoituksella. Ehdotuksen Vuoden ruokakasvattajasta voi jättää alla olevasta linkistä 14.2. mennessä.

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa tästä! 

Tunnustus jaetaan jo kuudetta kertaa

Ruokatieto palkitsi Vuoden ruokakasvattajan ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tunnustus on vuosittain jaettava huomionosoitus.

Aiemmin Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen saaneet:

Lempäälän ruokapalvelu, Taina Keskinen, Reko Sipola, Katja Rautanen, Christina Mettälä ja Liisa Belaid (2024)
Kunniamaininta myönnettiin Mainingin koulussa Espoossa toimivalle palveluvastaava Marjo Sundströmille

Sanna Talvia, Itä-Suomen yliopisto ja Juuso Joona, Tyynelän tila, Helsingin yliopisto (2023)

Mäki-matin perhepuisto, Jyväskylä & ruokapalveluvastaava Senja Lankinen, Kortepohjan koulu (2022)

Ruokaneuvolive, Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Anna Kari ja Janita Kylänpää (2021)

Kumpulan koulukasvitarha, Helsingin kaupunki ja Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry (2020)

Lue lisää

LISÄTIETOJA 

Hanna Larjavaara 
hanna.larjavaara (at)ruokatieto.fi 
p. +358 50 5020531 

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Lihatiedotuksen Kantar Agrilla teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisista melkein 80 % aikoo syödä tänä joulua kinkkua. Kinkkua syövien osuus on noussut sitten vuoden 2021.

  • Joulu on perinteiden juhlaa myös ruokapöydässä. Ja ehkäpä tutut perinteet tuovat iloa nimenomaan tämän hetken sekavan maailmatilanteen keskellä. Joulukinkkua syövien osuushan on alkanut nousta koronavuosien aikaan, ja näyttää yhä jatkuvan,  pohtii Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Joulukinkun syöjien profiili noudattaa ylipäätään viime vuosien tutkimuksista tuttua lihan syönnin profiilia: todennäköisimmin syöjä on mies pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Mutta katsottiinpa kuluttajaryhmiä mistä näkökulmasta tahansa, syöjiä on aina vähintään noin 70 % ko. joukosta, eli joulukinkun syönti on pitkälti yhteinen kokemus.

Myös kinkun ostaminen on huipussaan, samoissa lukemissa syönnin kanssa. Ostetun kinkun pitää useimmille olla nimenomaan kotimainen.

Perinteiden ylläpidosta huolimatta maailma muuttuu, ja jouluperinteet sen mukana. Joulukinkku tai korvaava tuote jää hankimatta noin yhdelle kymmenestä kuluttajista. Useimmiten joulukinkku korvataan kalkkunalla, kasviproteiinituotteilla, kalalla, riistalla ja muulla liharuoilla.

  • Mitä joulupöytään kattaakaan, kannatta muistaa, että kotimaisista raaka-aineista koottu joulupöytä paitsi maistuu hyvälle, on myös kestävä ja hyvinvointia luova valinta. Ja paras joulumauste on yhdessäolo ja ruokailo, toteaa Anni-Mari Syväniemi.

Lisätietoja: Lihatiedotus, info@lihatiedotus.fi, www.lihatiedotus.fi

Lähde: Joulukinkun ostoaikomukset 2024, Kantar TNS Agri Oy. Tutkimus tehtiin 15 –20.11.2024 ja siihen vastasi valtakunnallisesti 1 084 suomalaista, pl. Ahvenanmaa. Aineisto painotettiin edustamaan 18-74-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali on +/- 3 prosenttia.

Lihatiedotusyhdistys ry tarjoaa puolueetonta ja luotettavaa tietoa suomalaisen lihantuotannon turvallisuudesta, jäljitettävyydestä, läpinäkyvyydestä sekä eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista. Lisäksi yhdistys välittää tietoa lihan hyvästä ravintosisällöstä ja käyttömahdollisuuksista monipuolisen kokonaisruokavalion osana. Lihatiedotuksen jäseniä ovat Atria Suomi Oy, HKScan Finland Oy ja Snellmanin Lihanjalostus Oy. Lisätietoja www.lihatiedotus.fi.

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Ruokakasvatusta eri ikäisille

Ruoka on samaan aikaan henkilökohtainen ja globaali, kaikkia meitä koskettava asia. Siksi se on myös kiinnostava ja monipuolinen pedagoginen työkalu. Ruokaa voidaan tarkastella eri oppiaineissa varhaiskasvatuksesta yläkouluun lukuisista näkökulmista.

Tule tutustumaan, jakamaan ajatuksia ja saamaan uusia ideoita.  

Tutustu ruoka-alan ammatteihin ja ammattilaisiin päivän päätteeksi

Ruoka-ala, kuten maa- ja metsätalous tai elintarviketeollisuus tarjoavat paljon maistuvia ammatteja eri koulutustaustaisille tekijöille. Ruoka-alan töitä on tarjolla kaikkialla Suomessa, ala kehittyy koko ajan ja tarvitsee erilaisia tekijöitä monipuolisiin tehtäviin. Ruoka-ala on kasvuala, tärkeä huoltovarmuuden kannalta sekä alati kehittyvä ja kiinnostava – ruoka kuuluu meidän jokaisen arkeen ja juhlaan!

Ruokatieto on mukana Maistuva ammatti -verkostossa, joka koostuu järjestöistä maistuvien ammattien ja ammattilaisten taustalla. Tule tapaamaan meitä, verkostoitumaan ja kuulemaan ruoka-alan mielenkiintoisista koulutuspoluista, työllistymisnäkymistä ja työtehtävistä Educa -päivän päätteeksi perjantaina 24.1. klo 16.30 alkaen. Meillä on myös uudet kotisivut ja ihka-uusia videoita käyttöönne, näitä esittelemme teille ilolla!

Tilaisuudessa on tarjolla verkostoitumisen ja kepeän tutustumisen lisäksi kuohuvaa ja pientä naposteltavaa. Ilmoittauduthan etukäteen, jotta osaamme varata sopivan määrän tarjottavaa ja vältämme ruokahävikkiä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta rajattu määrä paikkoja.

Mitä: Maistuvat ammatit Educassa
Kenelle: Opoille ja uraohjauksesta kiinnostuneille opettajille
Aika: perjantai 24.1.2025 klo 16.30–18.00
Paikka: Ammattiliitto Pron koulutustila, Asemamiehenkatu 2, HKI, aivan Messukeskuksen vieressä
Miten mukaan? Ilmoittaudu ma 20.1.2025 mennessä: Maistuvat ammatit Educassa
Lisätietoja: hanna.larjavaara@ruokatieto.fi

Inspiroivia puheenvuoroja pitävät:

Kaisa Andersson, Agronomiliiton hallituksen opiskelijajäsen, elintarviketieteiden opiskelija
Aleksis Kyrö, maatalousyrittäjä ja MTK:n johtokunnan jäsen
Iida Pirnes, elintarvikealan ammatillinen ohjaaja, Hämeen ammatti-instituutti HAMI
Eliza Puganen, lihantarkastaja, HK Foods Forssa

Lue lisää maistuvista ammateista: www.maistuvaammatti.fi

Artikkelikuva: Messukeskus/Educa 2024

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys kokoaa yhteen suomalaisen ruokaketjun toimijat pellolta pöytään. Yhdistyksen 360 jäsentä ja Hyvää Suomesta -merkin käyttäjää edustavat koko suomalaisen ruokaketjun toimijoita alkutuotannosta elintarviketeollisuuteen ja kauppaan. Ruokatiedon omistama ja hallinnoima Hyvää Suomesta -merkki on pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka varmistaa kuluttajille, että tuotteen valmistukseen käytetty raaka-aine ja työ ovat Suomesta. Hyvää Suomesta -merkki on ollut arvostetuin alkuperämerkki ja yksi arvostetuimmista suomalaisbrändeistä ja vuosien ajan.

Ruokaviraston päätöksellä Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin kasvualustan. Tätä varten Ruokavirasto on myöntänyt rahoituksen kolmivuotiselle kehityshankkeelleen ’Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen’.

ETM Jukka Vainionpää aloittaa Ruokatiedon ruokaviennin kasvujohtajan tehtävässä vuoden 2025 alusta. Kasvujohtajan tehtävänä on kehittää ruokaviennin strategiaprosessia, yhdistää yritysten tarpeita viennin kasvattamiseksi sekä erityisesti edustaa ruokasektoria ja yritysten näkemystä valtion resurssien ohjauksessa, tutkimus- ja koulutustarpeissa sekä ruokamaakuvan muodostamisessa.

Ruokatieto Yhdistyksen hallitus 2025:

Kaupallinen johtaja Timo Partola, Apetit Ruoka Oy
Markkinointijohtaja Sanna Päällysaho, Atria Suomi Oy
Toimitusjohtaja Caroline Grotenfelt-Fyhr, Famifarm Oy
Toimitusjohtaja Marko Bergholm, Fazer Leipomot Oy
Liiketoimintajohtaja Mikko Järvinen, HKFoods Finland Oy
Professori Mari Niva, Helsingin yliopisto
Päivittäistavarakaupan johtaja Harri Hovi, Kesko Oyj
Toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Toimitusjohtaja Mari Kokko, Osuustoimintakeskus Pellervo ry
Johtaja Jouni Aura, Ravintoraisio Oy
Päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho, SOK
Toiminnanjohtaja Jonas Laxåback, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf
Liiketoimintajohtaja Minna Cousins, Vaasan Oy
Johtaja Elli Siltala, Valio Oy
Yrittäjä Teppo Ylä-Hemmilä, Viipurilainen Kotileipomo Oy

Lisätietoja
Anni-Mari Syväniemi
toiminnanjohtaja
anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi
p. 050 511 8909

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Mitä syötäisiin?

Niin helppo, mutta niin vaikea kysymys. Ei ihme, että kysymykseen on usein vaikea löytää vastausta, ruoan valintaan vaikuttavia tekijöitä kun on hirveä määrä, tiedostamattomia ja tiedostettuja. Lisäksi olemme tämän saman kysymyksen äärellä vieläpä monta kertaa päivässä. Eikä valintaa helpota sekään, että ruokaympäristössämme valinnanvara lisääntyy jatkuvasti.

Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita pohtimaan omia ruokavalintojaan ja erilaisia tekijöitä niiden taustalla. Aihetta tarkastellaan laajasti muun muassa arvojen, tunteiden, resurssien ja syömisen sosiaalisuuden näkökulmasta. Lisäksi syvennytään siihen, miten esimerkiksi ravitsemussuositukset ja mainonta ohjaavat meitä. Oppimateriaalissa nostetaan esille myös elintarviketeollisuuden rooli yhteiskunnassa ja ruoan valinnassa.

Oppimateriaali koostuu kolmesta oppitunnista ja opettajan oppaasta

Oppimateriaali koostuu kolmesta diasarjasta, joihin on sisällytetty tehtäviä ja videomateriaalia. Opettajan työn tueksi on koostettu taustamateriaali, joka koostuu yksityiskohtaisemmasta taustatiedosta. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä aiheiden käsittelyyn oppitunneilla

Ensimmäinen oppitunti haastaa oppilaita tiedostamaan ja tunnistamaan omia sisäisiä tekijöitään, jotka vaikuttavat heidän ruokavalintoihinsa. Tällaisia ovat esimerkiksi tunteet, arvot, keholliset viestit sekä syömisen sosiaalisuus. Toisella oppitunnilla tarkastellaan ruokavalintoja laajemmasta yhteiskunnallisesta näkökulmasta esimerkiksi ravitsemussuositusten, mainonnan ja pakkausmerkintöjen kautta. Viimeinen tuntikokonaisuus ohjaa oppilaat pohtimaan elintarviketeollisuuden roolia yhteiskunnassa ja ruokavalinnoissa.

Aiheiden opetukseen kannattaa varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. Kilpailuun voi osallistua suorittamalla Ruokavisan nettipelin 27.1.-7.3.2025 välisenä aikana. Kolme visassa parhaiten menestynyttä joukkuetta pääsee loppukilpailuun Ruoka 2025 -messuille Helsinkiin. Opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmänsä Ruokavisaan 13.1.2025 lähtien osoitteessa ruokavisa.fi.

Oppimateriaali löytyy täältä

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löytyvät täältä

Vuoden 2025 Ruokavisan yhteistyökumppaneita ovat Fazer Leipomot ja Saarioinen Oy.

LIsätietoja:

Hanna Larjavaara, hanna.larjavaara@ruokatieto.fi, 050 502 0531

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

ETM Jukka Vainionpää aloittaa Ruokatiedon ruokaviennin kasvujohtajan tehtävässä vuoden 2025 alusta. Kasvujohtajan tehtävänä on kehittää ruokaviennin strategiaprosessia, yhdistää yritysten tarpeita viennin kasvattamiseksi sekä erityisesti edustaa ruokasektoria ja yritysten näkemystä valtion resurssien ohjauksessa, tutkimus- ja koulutustarpeissa sekä ruokamaakuvan muodostamisessa. Tavoitteena on saada aikaan pysyvä toimintamalli elintarvikesektorin näkemysten kokoamiseksi ja viennin kasvun mahdollistamiseksi jatkuvassa vuoropuhelussa valtion ja verkostojen kanssa.

Jukka Vainionpää on elintarvikealan ja viennin ammattilainen, jolla on vahva kokemus elintarvikeviennistä, kykyä toimia strategisena johtajana sekä näyttöjä onnistuneesta projektijohtamisesta. Hänellä on vankkaa kokemusta kansainvälisestä B2B-myynnistä ja asiakkuuksien hallinnasta sekä laajat verkostot sektorilla.

– Jukka Vainionpää tuo Ruokatietoon vahvaa ruokaviennin kokemusta ja strategista osaamista, joka auttaa elintarvikeviennin strategian toteuttamista, ja vahvistaa Suomen asemaa kansainvälisillä ruokamarkkinoilla, toteaa Ruokatiedon hallituksen puheenjohtaja Elli Siltala

Ruokaviennin kaksinkertaistaminen on tavoitteena kunnianhimoinen ja sen saavuttaminen edellyttää toteutuakseen pitkäaikaista sitoutumista sekä yrityksiltä että valtiolta. Elintarvikeviennin kasvua tullaan toteuttamaan yhteistyössä koko vientiekosysteemin kanssa, johon kuuluvat valtion toiminnot ja palvelut, elintarvikealan yritykset ja yritysryhmät, viennin edistämiseen liittyvät palveluntarjoajat sekä muut alan toimijat.

Vainionpää on innoissaan uudesta tehtävästään ja näkee paljon mahdollisuuksia viennin kehittämisessä.

– Suomessa on perinteisesti investoitu vähemmän ruokavientiin kuin verrokkimaissa niin yritysten kuin valtionkin toimesta. Ruokavientiä koskevat toimenpiteet ovat olleet hajallaan eri toimijoiden kesken ja niitä on vaivannut lyhytjänteisyys. Suomalaisilla elintarvikkeilla, niin ruoka- kuin juomatuotteilla sekä korkean jalostusasteen raaka-aineilla, on kuitenkin erinomainen mahdollisuus pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Puhdas ilma, maailman paras vesi, puhtaan luonnon tarjoamat kasvuolosuhteet yhdessä turvallisen, vakaan korkean teknologian yhteiskunnan kanssa muodostavat pohjan, jonka päälle on hyvä investoida ja rakentaa Suomen ruokaviennin kasvua, toteaa Vainionpää.

Lisätietoja tehtävästä antaa Ruokatieto Yhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Elli Siltala gsm. +358 50 384 2532/toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi gsm. +358 50 511 8909.

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviennin yrityslähtöistä kasvualustaa kehitetään yhteistyössä

Kasvualusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on saada aikaan pysyvä toimintamalli elintarvikealan yritysten näkemysten kokoamiseksi ja viennin kasvun mahdollistamiseksi jatkuvassa vuoropuhelussa valtion ja verkostojen kanssa. Päämääränä on yhteistyössä kaksinkertaistaa Suomen ruokavienti vuoteen 2031 mennessä.

– Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Nyt yhdistämme elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, ja rakennamme yhdessä ruokaviennin strategiaa. Rahoitus mahdollistaa nopean vauhtiin pääsyn ja toiminnan. Tulemme yhdessä rakentamaan ruokaviennin strategiaa ja kehittämään käytänteitä vahvassa vuoropuhelussa valtion ja muiden toimijoiden kanssa, toteaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Ruokatieto vahvistaa osaamistaan

Ruokatieto on nimittänyt elintarviketieteen maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi. Vainionpää aloittaa tehtävässään vuoden 2025 alusta.

– Ihan ensimmäisenä käyn läpi elintarvikeyritysten kanssa yhdessä tämänhetkiset kehitysalueet, joiden pohjalta lähdetään muodostamaan tavoitteita ruokaviennin strategiaa varten. Lisäksi tapaan julkisen sektorin toimijat ja varmistan, että elintarvikeyritykset ovat Ruokatiedon kautta mukana kaikissa relevanteissa valmisteluissa ruokaviennin kasvustrategian tavoitteiden saavuttamiseksi, kertoo Jukka Vainionpää.

Lisätietoja antavat:

Ruokatieto, toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi  gsm. +358 50 511 8909
SUVI ry, hallituksen puheenjohtaja Jyrki Karlsson, toimitusjohtaja, Linkosuon Leipomo Oy, jyrki.karlsson@linkosuo.fi, +358 50 357 4155.

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Vuosittaiset muutokset tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteissa ovat pysyneet vähäisinä, vain prosentin luokkaa suuntaan tai toiseen. Tänä vuonna myös Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kokonaismäärä on pysynyt ennallaan, ollen nyt 12 878 kpl.

Kaikki Hyvää Suomesta -merkityt tuotteet täyttävät tiukat raaka-aineiden kotimaisuuskriteerit, minkä perusteella kotimaisuusaste lasketaan. Lisäksi tuotteet on valmistettu ja pakattu Suomessa.

Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineeltaan 100 prosenttisesti kotimaisia on 38 %. Tällaisia tuotteita ovat liha, kala, maito ja munat sekä kaikki yhden aineisosan tuotteet, olipa tuoteryhmä mikä tahansa. Täyteen 100 % yltää myös monia usean aineisosan kasvituotteita kuten vihannessekoituksia ja juomia. 

Raaka-aineiltaan lähes 100 prosentin tuotteita on 32 %. Näissä tuotteissa ulkomaisia ainesosia ovat yleisimmin suola ja mausteet, kuten marinoiduissa lihoissa sekä juustoissa. Osassa leivistä suolan lisäksi ulkomaisia ovat siemenet.

Kotimaisuusasteeltaan 75–80 prosentin tuotteissa on paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei Suomessa kasva tai niiden saatavuus on epävarmaa esimerkiksi satovaihtelun takia. Tyypillisesti näitä ovat osa leivistä sekä valmisruuat, joissa liha, kala, kananmunat ja maito ovat kuitenkin aina Hyvää Suomesta-merkin kriteerien vaatimusten mukaisesti kokonaan suomalaisia.

Tuoteryhmittäin tuotteiden määrä muuttuu tarjonnan muuttuessa. Tänä vuonna selkein muutos on ollut maitoa sisältävien tuotteiden väheneminen ja säilyvien elintarvikkeiden lisääntyminen. Uutena tuoteryhmänä Hyvää Suomesta -merkin piiriin tulivat tänä vuonna eläinten ruoat.

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineen kotimaisuusasteet, rekisteri 31.10.2024, yhteensä 12 878 tuotetta.

Hyvää Suomesta

Hyvää Suomesta -merkistä tunnistat helposti taatusti kotimaisen ruoan, joka on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Merkki ansaitaan täyttämällä tiukat kriteerit ja sen käyttöä valvotaan. Noin 12 000 tuotteen valikoimasta löytyy tuotteita kaikkiin ruokavalioihin ja kaikille kukkaroille. Merkkiä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry. 

Lisätietoja:

Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi; gsm. 050 511 8909; anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Lähes 4000 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta pääsi käyttämään luovuuttaan ja taitojaan loihtiessaan kaupan ja kotitalousluokan hävikistä herkullisia ruoka-annoksia. Haasteessa ruokahävikkiin tutustutaan käytännönläheisesti, kehittäen osaamista hävikin vähentämisessä ja omien ruoanvalmistustaitojen soveltamisessa. Haaste lisää myös oppilaiden tietoutta siitä, kuinka paljon työtä ja resursseja ruoan tuottaminen edellyttää.

Kuvakisassa upeita annoksia

Kuvakisa kannustaa oppilaita kiinnittämään huomiota myös ruoan estetiikkaan. Hävikki-battle kuvakisaan osallistuttiin pääruoka ja jälkiruoka kategorioissa. Kisaan osallistuneet kuvat julkaistiin Instagramissa tunnisteella #hävikkibattle2024.

Pääruokakategorian voittajaksi tuomaristo valitsi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman Tex mex Härkis -kesärulla-annoksen. Tuomaristo kiitti taidokkaasti tehtyjen rullien ulkonäköä, ja ilahtui uudenlaisesta hävikki-ideasta. Tortillan, pizzan ja munakkaan lisäksi kesärullat ovat mitä mainion ruokalaji, johon upottaa jääkaapista löytyvä hävikki.

Jälkiruokasarjan voittajat tulevat Ruusutorpan koulusta Espoosta, ja heidän voittoisa jälkiruokansa oli oma versio Reese’s Peanut Butter Cups-leivonnaisista. Idean jälkiruokaan ryhmä sai hävikkisuklaan erikoisesta muodosta ja suolapähkinöistä. Lopputulosta kehuttiin jopa paremmaksi kuin alkuperäisiä kuppeja. Tuomaristo arvosti hävikkisuklaan innovatiivista käyttöä ja totesi, että suklaan käsittely on vaativa tehtävä, joten annoksen valmistaminen vaati taitoa. Myös kuppikakkujen ulkonäkö herätti halun maistaa annosta.

Hävikki-battle rohkaisee soveltamaan ja käyttämään luovuutta

”Hävikki-Battle on ehdottomasti yksi oppilaille mieleisimmistä oppitunneista. Hävikki-battle -tunneilla opitaan yhdessä ideoimisen ja ryhmässä toimimisen taitoja, sekä taitoa soveltaa ja olla rohkea.” Anuriitta Mursula, Ruusutorpan koulu

Kouluissa Hävikki-battle koetaan mielekkääksi ja innostavaksi tavaksi opetella hävikin torjuntaa.

  • Mahdollisuus keksiä ja kehittää itse, sekä olla luova keittiössä on hyvin motivoivaa nuorille kokkaajille. Olen huomannut, että nuorilla on paljon loistavia ideoita, joita he lähtevät ennakkoluulottomasti toteuttamaan. Hävikkikisa haastaa oppilaita kohtaamaan kinkkisen alkutilanteen, jossa käytettävät raaka-aineet tuottavat päänvaivaa. Lopulta inspiraatiota löytyy kuitenkin lähes jokaisesta elintarvikkeesta. Kun hävikkiä ei voi väistää, syntyykin ehkä niitä parhaita ideoita! Oppilaista huokuu ylpeys ja onnistumisen ilo, kun rajoitetuista raaka-aineista saadaan luotua jotain kaunista ja maukasta. Hävikkiteeman käsittely on tärkeää ja tarpeellista, ja kisan kautta välittyy konkreettisesti kunnioitus kaikenlaisia raaka-aineita ja ruokaa kohtaan, toteaa Ruustorpan koulun kotitalousopettaja Anuriitta Mursula.

Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun oppilaat totesivat hävikkiruokatempausten olevan hauska ja tärkeä asia, ja että on todella tärkeää osata käyttää hävikkiraaka-aineita ja tehdä niistä ruokaa, ettei aivan käyttökelpoista ruokaa mene roskiin.

Koulun opettajan Niina Virmo-Pesolan näkemys puoltaa oppilaiden kommentteja.

  • Koen Hävikki-battlen kaltaisen haasteen hyväksi keinoksi innostaa oppilaita huomioimaan hävikkiraaka-aineet osana ruoanvalmistusta. Samalla kannustetaan kuin huomaamatta monipuoliseen raaka-aineiden käyttöön, luovuuteen ja ennakkoluulottomaan ’hullutteluun’, jolloin lopputulos saattaa olla valmistajalleenkin iloinen yllätys. 

Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluivat johtava asiantuntija Marjo Rantapusa Marttaliitosta, kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta sekä ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta

Tuomaristo totesi Hävikki-battle olleen jälleen korkeatasoinen. Annoksista näkyi oppilaiden innostus ja luovuus sekä paneutuminen hävikin vähentämiseen. Tuomaristo oli ilahtunut siitä, kuinka paljon taitoa ja vaivaa voittoisissa annoksissa oli nähty. Tuomaristo toivoi, että useampien kuvien yhteydessä olisi muistettu kertoa myös miten hävikkiä oli annoksessa hyödynnetty, sillä näyttävyyden lisäksi tuomaristo arvioi hävikin käytön kekseliäisyyttä.

Voittoisien annosten valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein. Kaikkien Hävikki-battleen ilmoittautuneiden koulujen kesken arvottiin myös lahjakortti kodinkone- tai keittiövälinekauppaan. Tänä vuonna arpaonni suosi Kivelän koulua Leppävirralta.

Mikä Hävikki-battle?

Motivan ideoima ja Ruokatieto Yhdistyksen koordinoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Vuoden 2024 kilpailuun osallistui noin 4000 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. European Consumer Food Forum on valinnut Hävikki-battlen hyväksi esimerkiksi hävikin vähentämiseen. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen ja viestinnän asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara (at)ruokatieto.fi
p. +358 505020531

Ruokatieto Yhdistys ry – rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

 

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvässä keskustelussa hinta on nykyään usein keskipisteessä. Suomalaiseen ruokaan liittyy kuitenkin paljon muita positiivisia näkökulmia, ja siksi Ruokatieto Yhdistys kokosi listan syistä valita suomalaista ruokaa ja selvitti kyselyllä, mitkä syyt ovat kuluttajille tärkeitä.

Kyselyssä valmiita vaihtoehtoja edelsi kysymys siitä, kuinka tärkeänä pitää siitä, että Suomessa tuotetaan ruokaa nyt ja tulevaisuudessa. Valtaosa, eli noin 80 % suomalaisista, pitää tätä erittäin tärkeänä. Ennen valmiiden vaihtoehtojen esittämistä esitettiin myös vapaasti vastattava kysymys siitä, miksi suomalaista ruokaa tulisi valita. Vastaajien kirjaamat teemat ja niiden määrät olivat hyvin samankaltaisia kuin valmiiden vaihtoehtojenkin. Huomionarvoista on, että avoimissa vastauksissa mainittiin myös lähiruoka sekä laatu ja luotettavuus, joita valmiissa vastauslistassa ei sellaisenaan ollut.

Kuvio. Suomalaisen ruoan valintaan liittyvien asioiden tärkeys. Lähde: IRO Research Oy, Tuhat suomalaista, syyskuu 2024 .Vastaajina internetkyselyssä oli 1000 täysi-ikäistä suomalaista ajalla 10-18.9.2024.

Kyselyssä naiset arvioivat pääsääntöisesti kaikki syyt tärkeämmäksi kuin miehet – varsinkin 35–59-vuotiaat miehet arvioivat annettujen syiden tärkeyttä alemmaksi kuin muut. Tulotasolla ei juurikaan ollut vaikutusta vastauksiin, mutta maaseudulla miltei kaikki syyt valita kotimaista ruokaa koettiin tärkeämmiksi kuin kaupungeissa.

Ruokatieto Yhdistys toetutti saman kyselyn myös ruokaketjun ammattilaisille, jotka edustivat Ruokatieto Yhdistyksen ja MTK:n jäsenkuntaa.

  • Ammattilaisten näkökulmasta syiden tärkeysjärjestys on sama kuin kuluttajilla, vaikkakin itse ruokaketjussa työskentelevät kokevat kaikki syyt vieläkin tärkeämmiksi kuin kuluttajat. Ammattilaisten avoimissa vastauksissa korostuu työllisyys ja laatu, ja ilahduttavasti puolestaan kuluttajat kertovat luottavansa Suomessa tuotetun ruoan laatuun, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Ruokakulttuurin professori toivoo lisää ruokaan liittyvää tunnetta ja sosiaalisuutta

Suomalaisen ruoan maku, kotimaisen ruoan valintaan liittyvä hyvä tunne ja ruokakulttuurin vaaliminen saavat myös korkeat tärkeyspisteet, konkreettisempien hyötyjen kuitenkin korostuessa. Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Taru Lindblom toteaa, että tulosten tärkeysjärjestyksessä korostuvat perinteiset arvot sekä jo pidempään uutisaiheina useiden kriisien vuoksi olleet teemat.

  • Tulos oli oletettu, vaikkakin olin yllättynyt, että tällä hetkellä paljon pinnalla olleet teemat kuten ilmastonmuutos, ekologinen kestävyys tai eläineettiset asiat eivät nousseet vastauksissa tämän korkeammalle.

Lindblom huomauttaa, että suomalaisille tyypillinen rationaalinen suhtautuminen ruokaan on tunnettu seikka jo pidemmältä ajalta ja aiemmasta tutkimuksesta. Toisaalta tunteet ja sosiaaliset suhteet näkyvät tutkimuksessa myös, kuten viime vuonna kerätyssä Mitä söin tänään -kirjoitusaineistossa, jossa syömistä kuvataan myös hyvin paljon ilon, nautinnon, hyvien makujen ja monenlaisten tunteiden kanavana.

  • Ilahduttavaa oli, että Ruokatiedon teettämässä kyselyssä ruokakulttuuriset sekä makuun ja tunteeseen liittyvät seikat kuitenkin ylsivät vastauksissa keskivaiheille. Tunteilla ja tuntumisellakin on aina ollut sijansa syömisessä, ja niin kuuluukin olla, vaikkei suomalaiselle ehkä olekaan ollut kovin helppoa nostaa esille näitä seikkoja. Minusta olisi hyvä, jos voisimme nähdä ruoan alueena, jossa myös tunteilla, ilolla ja sosiaalisuudella on vahvemmin paikkansa, Lindblom toteaa.

Tutkimuksen toteutti IRO Research Oy. Tiedot kerättiin internetpaneelissa 10 – 18.9.2024. Vastaajina oli 1000 täysi-ikäistä suomalaista valtakunnallisesti edustettuna. Ruokaketjun vastaukset kerättiin Webropol-kyselyllä Ruokatiedon ja MTK:n jäsenistölle, joista saatiin yhteensä 187 vastausta.

Lue myös 10 syytä valita suomalaista ruokaa -artikkeli Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilta täältä.

Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys, puh. 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Taru Lindblom, Ruokakulttuurin professori, Helsingin yliopisto, taru.lindblom@helsinki.fi

Ruokatieto Yhdistys ry – rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Siirry takaisin sivun alkuun