Vuoden ruokakasvattaja 2021 -tunnustuksen saavat Ruokaneuvoliven tuottajat!

Tiedote

Ruokatieto on myöntänyt Vuoden ruokakasvattaja 2021 -tunnustuksen Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Ruokaneuvolivelle, jota tuottavat ruoka-asiantuntijat Anna Kari ja Janita Kylänpää. Ehdotuksia tunnustuksen saajaksi saatiin huimat 21 kappaletta! Ehdotusten perusteluissa näkyivät ruoan arvostus ja ruokakasvatuksen tärkeys. Vuoden ruokakasvattaja 2021 julkistettiin Ruokatiedon järjestämässä Ruokakasvatuksen kehittäminen poikkeusoloissa -virtuaalitapahtumassa 24.3.

Vuoden ruokakasvattaja 2021 -valintamenettelyssä korostui tänä vuonna toimijan resilienssi. Tunnustuksen saaja on kyennyt kehittämään ruokakasvatusta tai siihen liittyvää osa-aluetta myös vuoden 2020 poikkeusolojen aikana sekä edistänyt kohderyhmänsä kykyä sopeutua, joustaa ja toimia kestävästi poikkeuksellisessa tilanteessa. Ehdotuksia Vuoden ruokakasvattajaksi saatiin huimat 21 kappaletta. Ehdotuksille yhteistä on halu toteuttaa ja kehittää ruokakasvatusta omalle kohderyhmälle sopivaan muotoon, joka palvelee ajalle tärkeitä osaamistarpeita.

KURSSEISTA NEUVOKAASTI RUOKANEUVOLIVEKSI

Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijoiden Anna Karin ja Janita Kylänpään järjestämä kurssitoiminta jouduttiin perumaan äkillisesti keväällä 2020. ruoka-asiantuntijat eivät kuitenkaan jääneet toimettomiksi. Kurssien jättämää tilaa tilkittiin uudenlaisella ruokakasvatustoiminnalla: sosiaalisen median alustoilla toteuttavalla Ruokaneuvolivellä. Lähetyksissä kokkaillaan kotoisasti ja katsojat saavat vinkkejä ruoka-asioihin. Ruoka-asiantuntijat kehittivät uuden konseptinsa pian poikkeusolojen astuttua voimaan.

Ruokaneuvolive on vaikuttavaa ruokakasvatustyötä tuoden ruokakasvatuksen helposti lähestyttävään ja innostavaan muotoon. Konsepti tarjoaa kotitalouksille mahdollisuuden toteuttaa ruoka-arkea yhteisöllisyyttä lisäävin menetelmin ja kestävää ruoka-arkea tukien. Ruokaneuvoliven sisällöissä korostuvat lähiruoka sekä terveellisen ravitsemuksen periaatteet.

Vuoden ruokakasvattajiksi valittujen Anna Karin ja Janita Kylänpään Ruokaneuvolive osoittaa, kuinka ruokakasvatusta voidaan kehittää entistä innostavampaan ja uusia osaamistarpeita paremmin vastaavaan muotoon. Konsepti on auttanut katsojiaan sopeutumaan ja toimimaan kestävästi uudenlaisessa tilanteessa.

Ruokaneuvoliveä tunnustuksen saajaksi ehdotti kolme erillistä tahoa, jotka edustivat niin työyhteisöä kuin katsojia. Ruokaneuvolive tuottajineen palkitaan Ruokatiedon toimesta kunniakirjalla ja 1000 euron huomionosoituksella.

 

KUNNIAMAININNAT KOLMELLE ANSIOITUNEELLE TOIMIJALLE

Vuoden ruokakasvattaja 2021 -kunniamaininnat Ruokatieto myöntää Napapiirin yläasteen kotitalousopettajille, Upseerin päiväkodille sekä Virpi Kulomaalle.

Napapiirin yläasteen kotitalousopettajat Seija Laine, Kristiina Ruotsala ja Marja Närä ovat kehittäneet koulunsa ruokakasvatusta aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti yhdessä tuottaen toimivan opetuskokonaisuuden etäopetukseen. Laadukasta ruokakasvatusta on toteutettu määrätietoisesti yhteistyössä koulun kotitalousopettajien ja ympäröivän yhteisön kanssa. Koulun kotitalousopettajien toteuttama esimerkillinen työ ruokakasvatuksen parissa on huomattu niin oppilaiden, huoltajien kuin työyhteisönkin keskuudessa.

Upseerin päiväkodin pitkäjänteinen kaupunkiviljelyn toteuttaminen on innostanut lapsia tutustumaan kasviksiin ja tutustuttanut heidät ruoan reittiin aina pellolta pöytään saakka. Vuoden 2020 keväästä alkaen Upseerin päiväkoti on toiminut osana Vihreä lippu -ohjelmaa, jossa kestävän kehitykset pioneerit innostavat muita kasvatusalan toimijoita kehittämään toimintaansa kestävämpään suuntaan.

Virpi Kulomaa on edistänyt ruokakasvattajien ja ruokapalvelutuottajien toimintaa toteuttamalla vapaaehtoistyönä laajan yleiskatsauksen ja tietoperustan poikkeusolojen aikaisista kouluruokajärjestelyistä. Ruoka-alan viestinnän parissa työskentelevän Virpin oma-aloitteisuus muuttuneiden kouluruokajärjestelyjen selvittämiseksi toi yhteen suuren joukon ruokapalvelujen tuottajia ja ruokakasvattajia. Uuden yhteisön rakentaminen sosiaalisen median alustalle on edistänyt yhteisön kykyä sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen sekä auttanut kehittämään uusia ratkaisuja ruokapalvelujen toteuttamiseksi.

RUOKAKASVATUKSEN PARISSA ON TEHTY UPEAA TYÖTÄ

Vuoden ruokakasvattaja -palkinto tuo näkyväksi hienoa työtä, jota ruokakasvatuksen parissa Suomessa tehdään.

”Ruokakasvatusta tehdään Suomessa laajasti monella rintamalla. Vuoden ruokakasvattaja -palkinnon tavoitteena on koota ruokakasvatuskenttää yhteen ja tehdä näkyväksi se upea työ, mitä tehdään ruokaketjun joka osassa, mutta myös monissa eri organisaatioissa, oppilaitoksissa ja yrityksissä”, sanoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

”Viime vuosi haastoi toimijoita mukautumaan ja kehittämään toimintaansa, kun toimintaympäristö muuttui ja ruokakasvatustoimintaan tarvittiin aivan uudenlaisia ratkaisuja. Niin palkitut kuin myös kaikki muut Vuoden ruokakasvattaja 2021 -kisaan ehdotetut ruokakasvatusteot ovat ylläpitäneet ruoan arvostusta ja ruokailoa!” Syväniemi jatkaa.

Ruokatieto palkitsi Vuoden ruokakasvattajan ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tunnustuksen jakaminen herätti laajalti innostusta ja ehdotuksia saatiin runsaasti, minkä vuoksi tunnustus päätettiin jatkossa jakaa vuosittain. Vuoden ruokakasvattajaksi voidaan valita henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa.

Vuoden ruokakasvattajan valitsee asiantuntijoista ja ruoka-alan vaikuttajista koottu raati, joka edustaa koko ruokaketjua pellolta pöytään. Vuoden 2021 raatiin kuuluivat ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen (MTK ry), ravitsemusterapeutti Soile Käkönen (HKScan), sisältöpäällikkö Sanna Autio (SOK), toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen (Kotitalousopettajien liitto ry), kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen (Marttaliitto), tutkijatohtori Kristiina Janhonen (Helsingin yliopisto), opetusneuvos Marjaana Manninen (Opetushallitus) sekä puheenjohtajana toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi (Ruokatieto Yhdistys ry).

 

SEURAA JULKISTAMISTILAISUUTTA

Vuoden ruokakasvattaja palkinnon saaja julkistetaan Ruokatiedon järjestämässä Ruokakasvatuksen kehittäminen poikkeusoloissa -virtuaalitapahtumassa 24.3. klo 13-14:30. Tapahtuma koostuu kahdesta osasta: ruokakasvatuksen asiantuntijoiden paneelikeskustelusta sekä Vuoden ruokakasvattaja 2021 -voittajan julkistamisesta.

Paneelikeskustelussa käsitellään ruokakasvatuksen toteutumista ja sen kehittämistä poikkeusolojen aikana. Keskusteluun osallistuvat tutkijatohtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta, opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta sekä kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitto ry:stä.

Tapahtuman tallenteen voit katsoa YouTubessa.

 

LISÄTIETOJA 

Noora Laukkanen 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039 

Anni-Mari Syväniemi 
anni-mari.syvaniemi(at)ruokatieto.fi 
p. +358 50 511 8909 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

Siirry takaisin sivun alkuun