Suosi nyt vastuullisesti kotimaista ruokaa

Tiedote

Meneillään oleva koronaviruspandemia on nostanut esiin keskustelun suomalaisesta ruokaketjusta, sen toiminnasta ja ruoan riittävyydestä. Hamstraamiseen ei kuluttajilla ole aihetta, sillä suomalainen ruokaketju toimii ja tekee hyvää yhteistyötä myös nyt poikkeuksellisena aikana. Ruokaa riittää ja sitä on kaupoissa kaikkien saatavilla. Jokainen suomalainen voi nyt vaikuttaa ruokaketjuun omalla toiminnallaan: valitsemalla ostoskoriin kotimaista ruokaa huolehdimme yhdessä myös suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta.

Ruokaketju toimii yhteistyössä ja ruokaa riittää

Suomalainen elintarvikehuolto pohjautuu kotimaiseen maatalouteen ja elintarviketeollisuuteen sekä tehokkaasti ja luotettavasti toimivaan elintarvikejakeluun ja kauppaan. Toimiva elintarvikehuolto on yhteiskuntamme kriittistä tuotantoa, joka turvataan kaikissa oloissa. Alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa ja -jakelussa sekä kaupassa työskentelevät henkilöt kuuluvat yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisten alojen henkilöstöön (Valtioneuvoston linjaus 17.3.2020). Ruoan matka tuotannosta kuluttajan lautaselle asti on monta vaihetta sisältävä prosessi. Raaka-aineiden lisäksi tarvitaan monen alan osaajia, koneita, kuljetusvälineitä sekä sopivia pakkausmateriaaleja. Koko ketjun pitää toimia, jotta ruoka päätyy kuluttajan lautaselle turvallisesti poikkeusoloissakin. Maanviljelijät, elintarviketyöntekijät teollisuudessa ja pienyrityksissä, kuljetusalan ammattilaiset sekä kaupan työntekijät tekevät tälläkin hetkellä töitä suomalaisen ruoan ja sen saatavuuden eteen. Ruoka koskettaa meitä kaikkia ja nyt on hyvä aika pohtia ruoan merkitystä sekä koko ruokaketjun tekijöiden arvostusta.

Nyt on hyvä aika jokaisen suomalaisen suosia kotimaisia tuotteita ja yrityksiä. Suosimalla kotimaisia tuotteita vaikutamme suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuteen ja tuemme suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja Suomen kykyä selvitä myös poikkeustilanteissa.

Hyvää Suomesta-merkki helpottaa kotimaisen ruoan valintaa

Elintarvikepakkauksista löytyvä Hyvää Suomesta -merkki tekee suomalaisen ruokavalinnan helpoksi ja nopeaksi. Hyvää Suomesta -merkki on alkuperämerkki, joka lupaa pakatuille elintarvikkeille suomalaisen raaka-aineen ja työn. Merkin kriteerit ovat selkeät ja säännöt rakennettu niin, että järjestelmä toimii koko ruokaketjussa ja kaikissa tuoteryhmissä.

Lisätietoja

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja
Ruokatieto Yhdistys
050 5118909
anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun