Suosi nyt vastuullisesti kotimaista ruokaa

Tiedote

Meneillään oleva koronaviruspandemia on nostanut esiin keskustelun suomalaisesta ruokaketjusta, sen toiminnasta ja ruoan riittävyydestä. Hamstraamiseen ei kuluttajilla ole aihetta, sillä suomalainen ruokaketju toimii ja tekee hyvää yhteistyötä myös nyt poikkeuksellisena aikana. Ruokaa riittää ja sitä on kaupoissa kaikkien saatavilla. Jokainen suomalainen voi nyt vaikuttaa ruokaketjuun omalla toiminnallaan: valitsemalla ostoskoriin kotimaista ruokaa huolehdimme yhdessä myös suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta.

Ruokaketju toimii yhteistyössä ja ruokaa riittää

Suomalainen elintarvikehuolto pohjautuu kotimaiseen maatalouteen ja elintarviketeollisuuteen sekä tehokkaasti ja luotettavasti toimivaan elintarvikejakeluun ja kauppaan. Toimiva elintarvikehuolto on yhteiskuntamme kriittistä tuotantoa, joka turvataan kaikissa oloissa. Alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa ja -jakelussa sekä kaupassa työskentelevät henkilöt kuuluvat yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisten alojen henkilöstöön (Valtioneuvoston linjaus 17.3.2020). Ruoan matka tuotannosta kuluttajan lautaselle asti on monta vaihetta sisältävä prosessi. Raaka-aineiden lisäksi tarvitaan monen alan osaajia, koneita, kuljetusvälineitä sekä sopivia pakkausmateriaaleja. Koko ketjun pitää toimia, jotta ruoka päätyy kuluttajan lautaselle turvallisesti poikkeusoloissakin. Maanviljelijät, elintarviketyöntekijät teollisuudessa ja pienyrityksissä, kuljetusalan ammattilaiset sekä kaupan työntekijät tekevät tälläkin hetkellä töitä suomalaisen ruoan ja sen saatavuuden eteen. Ruoka koskettaa meitä kaikkia ja nyt on hyvä aika pohtia ruoan merkitystä sekä koko ruokaketjun tekijöiden arvostusta.

Nyt on hyvä aika jokaisen suomalaisen suosia kotimaisia tuotteita ja yrityksiä. Suosimalla kotimaisia tuotteita vaikutamme suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuteen ja tuemme suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja Suomen kykyä selvitä myös poikkeustilanteissa.

Hyvää Suomesta-merkki helpottaa kotimaisen ruoan valintaa

Elintarvikepakkauksista löytyvä Hyvää Suomesta -merkki tekee suomalaisen ruokavalinnan helpoksi ja nopeaksi. Hyvää Suomesta -merkki on alkuperämerkki, joka lupaa pakatuille elintarvikkeille suomalaisen raaka-aineen ja työn. Merkin kriteerit ovat selkeät ja säännöt rakennettu niin, että järjestelmä toimii koko ruokaketjussa ja kaikissa tuoteryhmissä.

Lisätietoja

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja
Ruokatieto Yhdistys
050 5118909
anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun