Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Uutinen

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Omiin ruokavalintoihin vaikuttavat muun muassa ruoan aistittavat ominaisuudet, tuttuus, käytettävissä oleva aika, ruoan hinta, sen alkuperä, omat ruoanvalmistustaidot, henkiset resurssit, saatavilla olevat raaka-aineet, seura, normit, tunteet tai arvot. Oppimateriaali haastaa oppilaita pohtimaan omiin valintoihin vaikuttavia tekijöitä ja tukee kasvua tietoisia valintoja tekeviksi vastuullisiksi kuluttajiksi.

Mitä syötäisiin?

Niin helppo, mutta niin vaikea kysymys. Ei ihme, että kysymykseen on usein vaikea löytää vastausta, ruoan valintaan vaikuttavia tekijöitä kun on hirveä määrä, tiedostamattomia ja tiedostettuja. Lisäksi olemme tämän saman kysymyksen äärellä vieläpä monta kertaa päivässä. Eikä valintaa helpota sekään, että ruokaympäristössämme valinnanvara lisääntyy jatkuvasti.

Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita pohtimaan omia ruokavalintojaan ja erilaisia tekijöitä niiden taustalla. Aihetta tarkastellaan laajasti muun muassa arvojen, tunteiden, resurssien ja syömisen sosiaalisuuden näkökulmasta. Lisäksi syvennytään siihen, miten esimerkiksi ravitsemussuositukset ja mainonta ohjaavat meitä. Oppimateriaalissa nostetaan esille myös elintarviketeollisuuden rooli yhteiskunnassa ja ruoan valinnassa.

Oppimateriaali koostuu kolmesta oppitunnista ja opettajan oppaasta

Oppimateriaali koostuu kolmesta diasarjasta, joihin on sisällytetty tehtäviä ja videomateriaalia. Opettajan työn tueksi on koostettu taustamateriaali, joka koostuu yksityiskohtaisemmasta taustatiedosta. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä aiheiden käsittelyyn oppitunneilla

Ensimmäinen oppitunti haastaa oppilaita tiedostamaan ja tunnistamaan omia sisäisiä tekijöitään, jotka vaikuttavat heidän ruokavalintoihinsa. Tällaisia ovat esimerkiksi tunteet, arvot, keholliset viestit sekä syömisen sosiaalisuus. Toisella oppitunnilla tarkastellaan ruokavalintoja laajemmasta yhteiskunnallisesta näkökulmasta esimerkiksi ravitsemussuositusten, mainonnan ja pakkausmerkintöjen kautta. Viimeinen tuntikokonaisuus ohjaa oppilaat pohtimaan elintarviketeollisuuden roolia yhteiskunnassa ja ruokavalinnoissa.

Aiheiden opetukseen kannattaa varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. Kilpailuun voi osallistua suorittamalla Ruokavisan nettipelin 27.1.-7.3.2025 välisenä aikana. Kolme visassa parhaiten menestynyttä joukkuetta pääsee loppukilpailuun Ruoka 2025 -messuille Helsinkiin. Opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmänsä Ruokavisaan 13.1.2025 lähtien osoitteessa ruokavisa.fi.

Oppimateriaali löytyy täältä

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löytyvät täältä

Vuoden 2025 Ruokavisan yhteistyökumppaneita ovat Fazer Leipomot ja Saarioinen Oy.

LIsätietoja:

Hanna Larjavaara, hanna.larjavaara@ruokatieto.fi, 050 502 0531

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

Siirry takaisin sivun alkuun