On tärkeää syödä säännöllisesti omaa kehoa kuunnellen. Säännöllinen ruokailurytmi auttaa pitämään nälän loitolla ja olon energisenä päivän askareissa. Säännöllisellä ruokailulla on myös välittömiä vaikutuksia mielialaan, sosiaalisiin suhteisiin ja hyvään oloon. Kun jaksottaa ruokailut tasaisesti pitkin päivää, verensokeri ei pääse laskemaan niin alas, että väsymys valtaa koko kehon tai huono olo, päänsärky ja napostelun tarve yllättävät.

Viisi tasapainoista ateriaa päivässä

Aamupala täyttää yön aikana tyhjenneet energiavarastot. Vaihtelevat, monipuoliset aamupalat tuovat pirteyttä päivään, ja hyvällä aamiaisella jaksaa lounaaseen saakka. Päivän ensimmäinen ateria on hyvä koostaa viljatuotteista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Esimerkiksi puuro ja täysjyväleipä ovat hyviä vaihtoehtoja. Leivän päälle voi laittaa vaikkapa paprikaa tai kurkkua. Puuron kanssa taas sopivat erinomaisesti erilaiset marjat. Aamiaisen kanssa juomaksi sopii esimerkiksi vesi, maito ja tee. Aamulla voi syödä pienenkin annoksen, jos ruoka ei vielä maistu.

Koulussa tai työpaikalla kannattaa nauttia monipuolinen ja ravitseva lounas, jonka voimin oppitunneilla ja töissä jaksaa keskittyä, eikä ennen kotiin lähtöä tule nälkä. Kouluruoka on arkipäivisin koululaisen pääateria ja kattaa noin kolmasosan kouluikäisen päivän energiantarpeesta. Siksi se on myös tärkeä osa suojaravintoaineiden riittävää päivittäistä saantia. Jos ateriasta jää puuttumaan osa, tai lounas jää muuten niukaksi, voi välttämättömien ravintoaineiden riittävä saanti olla muista päivän aterioista hankalaa.

Iltapäivällä lounaan ja päivällisen välissä on taas sopiva hetki välipalalle. Hyvän välipalan voi koostaa esimerkiksi juustolla ja tomaatilla päällystetystä ruisleivästä ja itsetehdystä marjasmoothiesta.

Alkuillasta koittaa päivällisen aika. Monipuolisen aterian valmistus onnistuu nopeasti yhdessä perheen kanssa ja samalla voi vaihtaa päivän kuulumiset. Kiireessä valmisruoistakin voi saada rakennettua ravitsemussuositusten mukaisen aterian, jota voi täydentää kasvislisukkeilla ja hedelmä- tai marjajälkiruuilla.

Ennen nukkumaan menoa kannattaa nauttia kevyt iltapala. Iltapala takaa sen, että elimistö saa levättyä yöllä. Esimerkiksi hedelmät ja maustamaton jogurtti myslin kanssa ovat hyviä vaihtoehtoja. Raskaita iltapaloja on hyvä välttää, sillä yöllä elimistön on tarkoitus levätä. Jos sen on sulatettava paljon ruokaa, yöuni saattaa häiriytyä.

Siirry takaisin sivun alkuun