Koulut innostuivat ruokahävikin vähentämisestä – yli 10 000 oppilasta osallistuu Hävikki-battleen

Tiedote

Hävikki-battleen ilmoitettiin tänä vuonna mukaan ennätysmäärä oppilaita: 10 600 yläkoululaista ympäri Suomen! Tänään starttaavassa kisassa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat tuottavat kahden ruokalajin ateriat ruokakauppojen lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Oppilaat voivat halutessaan osallistua myös Instagram-kuvakisaan, jossa näyttävimmät annokset tuottaneet oppilaat palkitaan.

Hävikki-battle on Motivan ideoima ja palkittu kilpailu, jota organisoi tänä vuonna Ruokatieto Yhdistys ry. Opettajien ja oppilaiden suosioon noussut kilpailu järjestetään tänä vuonna jo viidettä kertaa. Kisa käynnistyy Hävikkiviikolla, jota vietetään 13.9.-19.9.2021. 

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat ruokakauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona.  

Tänään alkavan haasteen ottaa vastaan ennätykselliset 10 600 oppilasta. Opettaja voi ilmoittaa ryhmänsä mukaan kisaan lomakkeen kautta.  

Nuoret pääsevät kokeilemaan uusia tapoja ruokahävikin vähentämiseen 

Ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on kirjattu yhdeksi hallitusohjelman tavoitteeksi. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää vahvaa osaamista myös kuluttajilta, sillä jopa 30 % ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Tiedolle ja käytännön toimintataidoille on siis kysyntää. 

Ruoan säilyvyyden ja ruokahävikin vähentämisen tematiikkaa käsitellään koulujen kotitalouden oppitunneilla johdonmukaisesti jo nyt. Harvassa ovat kuitenkin tilanteet, joissa nuoret pääsevät itse arvioimaan raaka-aineen käyttökelpoisuutta omin aistein. Tähän Hävikki-battle tarjoaa mahdollisuuden: oppilaat saavat itse kokeilla aistinvaraista arviointia ja testailla keinoja, joiden avulla ruokahävikkiä voidaan vähentää. 

– On tärkeää, että oppilaat pääsevät itse kokeilemaan, miten ruoan käyttökelpoisuutta arvioidaan ja miltä aistinvarainen arviointi tuntuu. Turvallisessa ympäristössä harjoitteleminen tuo myös varmuutta tuleviin tilanteisiin, joissa oppilaiden pitää arvioida ruoan käyttökelpoisuutta itsenäisesti, toteaa ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hävikki-battle tarjoaakin oppilaille poikkeuksellisen hyvän ikkunan tutustua ruokahävikkiin. Konsepti paitsi mahdollistaa aistinvaraisen arvioinnin harjoittelemisen, se voi myös auttaa poistamaan hävikkiruokaan liittyviä ennakkoluuloja.  

Lisätietoja Hävikki-battlen toteutuksesta ja oppimateriaalista saatavissa Saa Syödä! -sivustolta. 

Lisätietoja   
Noora Laukkanen  
ruokakasvatuksen asiantuntija  
Ruokatieto Yhdistys ry  
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039   

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

Seuraa Hävikki-battlea somessa!   
#hävikkibattle2021  Facebook.com/Ruokatieto.fi   Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun