Koulut innostuivat ruokahävikin vähentämisestä – yli 10 000 oppilasta osallistuu Hävikki-battleen

Tiedote

Hävikki-battleen ilmoitettiin tänä vuonna mukaan ennätysmäärä oppilaita: 10 600 yläkoululaista ympäri Suomen! Tänään starttaavassa kisassa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat tuottavat kahden ruokalajin ateriat ruokakauppojen lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Oppilaat voivat halutessaan osallistua myös Instagram-kuvakisaan, jossa näyttävimmät annokset tuottaneet oppilaat palkitaan.

Hävikki-battle on Motivan ideoima ja palkittu kilpailu, jota organisoi tänä vuonna Ruokatieto Yhdistys ry. Opettajien ja oppilaiden suosioon noussut kilpailu järjestetään tänä vuonna jo viidettä kertaa. Kisa käynnistyy Hävikkiviikolla, jota vietetään 13.9.-19.9.2021. 

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat ruokakauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona.  

Tänään alkavan haasteen ottaa vastaan ennätykselliset 10 600 oppilasta. Opettaja voi ilmoittaa ryhmänsä mukaan kisaan lomakkeen kautta.  

Nuoret pääsevät kokeilemaan uusia tapoja ruokahävikin vähentämiseen 

Ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on kirjattu yhdeksi hallitusohjelman tavoitteeksi. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää vahvaa osaamista myös kuluttajilta, sillä jopa 30 % ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Tiedolle ja käytännön toimintataidoille on siis kysyntää. 

Ruoan säilyvyyden ja ruokahävikin vähentämisen tematiikkaa käsitellään koulujen kotitalouden oppitunneilla johdonmukaisesti jo nyt. Harvassa ovat kuitenkin tilanteet, joissa nuoret pääsevät itse arvioimaan raaka-aineen käyttökelpoisuutta omin aistein. Tähän Hävikki-battle tarjoaa mahdollisuuden: oppilaat saavat itse kokeilla aistinvaraista arviointia ja testailla keinoja, joiden avulla ruokahävikkiä voidaan vähentää. 

– On tärkeää, että oppilaat pääsevät itse kokeilemaan, miten ruoan käyttökelpoisuutta arvioidaan ja miltä aistinvarainen arviointi tuntuu. Turvallisessa ympäristössä harjoitteleminen tuo myös varmuutta tuleviin tilanteisiin, joissa oppilaiden pitää arvioida ruoan käyttökelpoisuutta itsenäisesti, toteaa ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hävikki-battle tarjoaakin oppilaille poikkeuksellisen hyvän ikkunan tutustua ruokahävikkiin. Konsepti paitsi mahdollistaa aistinvaraisen arvioinnin harjoittelemisen, se voi myös auttaa poistamaan hävikkiruokaan liittyviä ennakkoluuloja.  

Lisätietoja Hävikki-battlen toteutuksesta ja oppimateriaalista saatavissa Saa Syödä! -sivustolta. 

Lisätietoja   
Noora Laukkanen  
ruokakasvatuksen asiantuntija  
Ruokatieto Yhdistys ry  
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039   

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

Seuraa Hävikki-battlea somessa!   
#hävikkibattle2021  Facebook.com/Ruokatieto.fi   Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

Siirry takaisin sivun alkuun