Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Tiedote

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä juomat. Tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on pysynyt vuodesta toiseen korkeana. Kotimaisen raaka-aineen lisäksi merkki on tae siitä, että tuote on valmistettu Suomessa.

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä noin 12 500 eri elintarvikkeessa, kaikissa tuoteryhmissä. Merkkiä käyttää 340 yritystä isoista pieniin, etelästä pohjoiseen. Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä on kasvanut noin 2 %.

  • Ruokatiedon jäsenkyselyn mukaan yli puolet organisaatioista katsoo, että valmistamisensa Hyvää Suomesta -tuotteiden määrä tulee kasvamaan seuraavan vuoden aikana, kertoo Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Isoista tuoteryhmistä eniten kasvua on tullut leipomotuotteista, joissa makeat tuotteet lisääntyvät ja leipävalikoimakin monipuolistuu mm. pitan ja briossin voimalla. Valtaosa uusista Hyvää Suomesta- juomista kuplii matalalla alkoholipitoisuudella tai kokonaan ilman. Valmisruokavalikoima uusiutuu varsinkin sesonkien mukaan, ja kasviraaka-aineista valmistetuissa uutuuksissa maistuu mm. pellava, hamppu, vihreä linssi ja härkäpapu. Makeita uutuuksia ovat maustetut siirapit.

Ruokatiedon verkkosivuilla on nyt uusi tuote- ja yrityshaku, josta löydät kaikki taatusti kotimaista alkuperää olevat tuotteet valmistajineen. Vuoden aikana Hyvää Suomesta -rekisteriin lisättiin Suomen Mehiläishoitajain liiton jäsentarhaajia eli nyt löydät myös taatusti kotimaista alkuperää olevat hunajat tuotehaustamme.

Raaka-aineiden kotimaisuusaste korkea

Kotimaisuusaste pysyy Hyvää Suomessa-tuotteissa korkeana vuodesta toiseen. Esimerkiksi ruokaketjun kohtaamat haasteet satokausivaihteluissa eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusasteessa. Täyden 100 %:n kotimaisuusaste löytyy nyt 40 %:sta Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista. Kolmasosa tuotteista yltää 95–99 %:n kotimaisuusasteeseen ja neljännes tuotteista yltää 80-95 %:n kotimaisuusasteeseen.

Vain murto-osa, noin 4 %, on tuotteita, joiden kotimaisuusaste on minimirajassa 75 % tai lähellä sitä. Nämä ovat tuotteita, joissa on useaa raaka-ainetta, joista osa sellaisia, joita ei ole saatavana kotimaisena.

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineen kotimaisuusasteet,  
rekisteri 1.11.2023, yhteensä 12 635.

Hyvää Suomesta -merkin kriteeri-info

  • Liha, kala, maito ja munat sekä kaikki yhden raaka-aineen elintarvikkeet ovat Hyvää Suomesta -merkin alla aina 100 % suomalaisia.
  • Hyvää Suomesta -merkin kotimaisuusaste lasketaan raaka-aineiden kiloista ja valmistus Suomessa on edellytys merkin käyttöön.
  • Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden raaka-aineiden kotimaisuusaste vaihtelee 75 – 100 %:n välillä. Jo suola leivässä ja juustoissa laskee kotimaisuusasteen alle 100 %:n. Mausteet yms. pienet ainesosat ovat tyypillisesti ulkomailta. Lisäksi kasvit, jotka eivät meillä kasva tai satovaihtelu Suomessa on suurta, laskevat kotimaisuusastetta usean raaka-aineen tuotteissa. Lähellä kriteerien minimirajaa on lähinnä puolivalmisteita ja valmisruokia.

Lue lisää kriteereistä

Lisätietoja: 

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, p. 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi  
Minna Asunmaa, kehityspäällikkö, p. 040 4105270, minna.asunmaa@ruokatieto.fi  

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

Siirry takaisin sivun alkuun