Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tiedote

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta pääsi käyttämään luovuuttaan ja taitojaan loihtiessaan kaupan hävikistä herkullisia ruoka-annoksia. Tänä vuonna Instagram-kuvakilpailun voittajat tulevat Kellon koulusta Oulusta sekä Riistaveden yhtenäiskoulusta Kuopiosta. Kunniamaininta erityisen kekseliäästä hävikin käytöstä menee Armfeltin koululle Saloon.

Hävikki-battle tutustuttaa oppilaat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat pää- ja jälkiruokia ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen ja omien ruoanvalmistustaitojen soveltamiseen. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ja resursseja ruoan tuottaminen edellyttää.

KEKSELIÄTÄ JA KAUNIITA ANNOKSIA HÄVIKKIRUOASTA

Hävikki-battlen kuvakisassa tuomaristo valitsi Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät annokset. Palkintoja myönnettiin kahdessa kategoriassa: näyttävin pääruoka ja jälkiruoka. Tänä vuonna tuomaristo päätti antaa myös kunniamaininnan erityisen kekseliäästä hävikin käytöstä. Kuvakisaan osallistui yli 300 kuvapostausta.

Tuomaristo valitsi näyttävimmäksi pääruoaksi Kellon koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman annoksen. Kaunis annos koostuu paistetuista herkkusienistä, karamellisoiduista porkkanoista ja graavilohesta.

Näyttävimmän jälkiruoan valmistivat Riistaveden yhtenäiskoulun 8.-luokkalaisista koostuva nelikko, jotka osallistuivat kisaan marjaisalla täytekakulla, jonka välissä oli mm. itse tehtyä mansikkahilloa.

Kekseliäästä hävikin käytöstä palkittiin erityismaininnalla Armfeltin koulun ysiluokkalaiset, jotka valmistivat voileipäkakun hävikkikolmioleivistä.

Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluivat Hävikkifoorumin hankekoordinaattori Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta sekä asiantuntija Minna Lehdonvirta Ruokatiedosta.

– Voittajiksi valituissa annoksissa oli paitsi kaunis esillepano, myös raaka-aineita oli yhdistetty kekseliäästi. Nuorten hävikkiruoasta loihtimat ruoat osoittavat, että hävikkiruoasta voi taikoa jopa juhla-aterian, toteaa kisaa tuomaroinut Jenni Vainioranta.

Voittoisien annosten valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein. Kaikkien Hävikki-battleen ilmoittautuneiden koulujen kesken arvottiin myös lahjakortti kodinkone- tai keittiövälinekauppaan. Tänä vuonna arpaonni suosi Taanilan koulua Ylivieskasta.

HÄVIKKI-BATTLE YHDISTÄÄ TIEDON JA TAIDON

Niin oppilaat kuin opettajatkin ovat kokeneet haasteen mielekkääksi ja innostavaksi tavaksi käsitellä hävikkiin liittyviä tietoja ja taitoja. Kotitalousluokassa testatut luovat ratkaisut hävikin hyödyntämisestä siirtyvät parhaassa tapauksessa oppilaiden arjen toimintaan.

– Hävikkibattle on erinomainen juttu ja tätä päivää! Oppilaat tykkäävät, kun pääsevät käyttämään omaa luovuutta ja näyttämään taitojaan soveltaa. Tuloksina syntyy oivaltavia ruokia ja leivonnaisia. Järjestämme pitkin vuotta samankaltaisia tunteja, jolloin voimme ehkäistä ruokahävikin syntyä. Mielestäni tämä on ruoanlaittotaitoa parhaimmillaan: luovaa ruoanlaittoa niistä aineksista mitä kotoa sattuu löytymään säästäen sekä omaa kukkaroa että luontoa! Näitä ajatuksia pyrin oppilaille välittämään tulevaisuuden taidoiksi, toteaa Riistaveden yhtenäiskoulun kotitalousopettaja Riikka Roivainen.

Mikä Hävikki-battle?

Motivan ideoima ja Ruokatieto Yhdistyksen koordinoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Vuoden 2022 kilpailuun osallistui yli 8500 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen ja viestinnän asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara (at)ruokatieto.fi
p. +358 505020531

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

Siirry takaisin sivun alkuun