Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tiedote

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta pääsi käyttämään luovuuttaan ja taitojaan loihtiessaan kaupan hävikistä herkullisia ruoka-annoksia. Tänä vuonna Instagram-kuvakilpailun voittajat tulevat Kellon koulusta Oulusta sekä Riistaveden yhtenäiskoulusta Kuopiosta. Kunniamaininta erityisen kekseliäästä hävikin käytöstä menee Armfeltin koululle Saloon.

Hävikki-battle tutustuttaa oppilaat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat pää- ja jälkiruokia ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen ja omien ruoanvalmistustaitojen soveltamiseen. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ja resursseja ruoan tuottaminen edellyttää.

KEKSELIÄTÄ JA KAUNIITA ANNOKSIA HÄVIKKIRUOASTA

Hävikki-battlen kuvakisassa tuomaristo valitsi Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät annokset. Palkintoja myönnettiin kahdessa kategoriassa: näyttävin pääruoka ja jälkiruoka. Tänä vuonna tuomaristo päätti antaa myös kunniamaininnan erityisen kekseliäästä hävikin käytöstä. Kuvakisaan osallistui yli 300 kuvapostausta.

Tuomaristo valitsi näyttävimmäksi pääruoaksi Kellon koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman annoksen. Kaunis annos koostuu paistetuista herkkusienistä, karamellisoiduista porkkanoista ja graavilohesta.

Näyttävimmän jälkiruoan valmistivat Riistaveden yhtenäiskoulun 8.-luokkalaisista koostuva nelikko, jotka osallistuivat kisaan marjaisalla täytekakulla, jonka välissä oli mm. itse tehtyä mansikkahilloa.

Kekseliäästä hävikin käytöstä palkittiin erityismaininnalla Armfeltin koulun ysiluokkalaiset, jotka valmistivat voileipäkakun hävikkikolmioleivistä.

Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluivat Hävikkifoorumin hankekoordinaattori Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta sekä asiantuntija Minna Lehdonvirta Ruokatiedosta.

– Voittajiksi valituissa annoksissa oli paitsi kaunis esillepano, myös raaka-aineita oli yhdistetty kekseliäästi. Nuorten hävikkiruoasta loihtimat ruoat osoittavat, että hävikkiruoasta voi taikoa jopa juhla-aterian, toteaa kisaa tuomaroinut Jenni Vainioranta.

Voittoisien annosten valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein. Kaikkien Hävikki-battleen ilmoittautuneiden koulujen kesken arvottiin myös lahjakortti kodinkone- tai keittiövälinekauppaan. Tänä vuonna arpaonni suosi Taanilan koulua Ylivieskasta.

HÄVIKKI-BATTLE YHDISTÄÄ TIEDON JA TAIDON

Niin oppilaat kuin opettajatkin ovat kokeneet haasteen mielekkääksi ja innostavaksi tavaksi käsitellä hävikkiin liittyviä tietoja ja taitoja. Kotitalousluokassa testatut luovat ratkaisut hävikin hyödyntämisestä siirtyvät parhaassa tapauksessa oppilaiden arjen toimintaan.

– Hävikkibattle on erinomainen juttu ja tätä päivää! Oppilaat tykkäävät, kun pääsevät käyttämään omaa luovuutta ja näyttämään taitojaan soveltaa. Tuloksina syntyy oivaltavia ruokia ja leivonnaisia. Järjestämme pitkin vuotta samankaltaisia tunteja, jolloin voimme ehkäistä ruokahävikin syntyä. Mielestäni tämä on ruoanlaittotaitoa parhaimmillaan: luovaa ruoanlaittoa niistä aineksista mitä kotoa sattuu löytymään säästäen sekä omaa kukkaroa että luontoa! Näitä ajatuksia pyrin oppilaille välittämään tulevaisuuden taidoiksi, toteaa Riistaveden yhtenäiskoulun kotitalousopettaja Riikka Roivainen.

Mikä Hävikki-battle?

Motivan ideoima ja Ruokatieto Yhdistyksen koordinoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Vuoden 2022 kilpailuun osallistui yli 8500 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen ja viestinnän asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara (at)ruokatieto.fi
p. +358 505020531

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun