Alkuperämerkkejä tulee käyttää oikein

Tiedote

Kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on korkealla ja se on kasvanut edelleen koronapandemian vaikutuksesta. Ruoan alkuperä, lähiruoka ja oman maan antimet ovat kuluttajalle merkityksellinen asia. Elintarvikkeiden alkuperän ilmoittamista säädellään tarkasti laeissa. Alkuperän merkitsemiseen on elintarvikeyrityksille tarjolla merkkejä. Yksi on Hyvää Suomesta -merkki, joka on tehty helpottamaan ja nopeuttamaan kuluttajan kotimaisen ruoan valintaa.

Hyvää Suomesta -merkki on pakattujen suomalaisten elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, on Hyvää Suomesta -merkki helppo tapa kertoa alkuperästä. Merkin käyttöoikeuden myöntää Ruokatieto Yhdistys ry jäsenilleen. Ruokatieto hallinnoi ja valvoo merkin käytön oikeellisuutta säännöllisin tarkastuksin.

Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävien yritysten kirjo kattaa koko suomalaisen ruokatuotannon ääripäitään myöten. Merkkiä käyttäviä yrityksiä on noin 350. Pienimmät valmistajat ovat mikroyrityksiä, joissa valmistetaan ruokaa käsityönä oman tilan raaka-aineista. Suurimmat merkkiä käyttävät yritykset ovat elintarviketeollisuuden ja -kaupan yrityksiä, joilla tuotteita riittää kaikkiin Suomen kauppoihin ja vientiin. Osa yrityksistä valmistaa vain Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita, kun taas osalla merkittyjen tuotteiden osuus tuotannosta vaihtelee suuresti.

Samaan aikaan kun kuluttajan kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on noussut, on elintarvikeyritysten kiinnostus merkkien käyttöön kasvanut. Selkeä trendi on, että sekä private label -tuotteiden että kaupassa myytävien valmisruoka-annosten myynti on kasvussa vähittäiskaupassa. Näihin liittyy alihankintana tehtävää valmistusta. Huomionarvoista on, että Hyvää Suomesta -merkkiä käytettäessä tuotteen brändinomistajan tulee olla Ruokatieto Yhdistyksen jäsen eli merkin käyttöoikeuden voi myöntää vain Ruokatieto. Mikäli merkin käyttäminen elintarvikkeissa kiinnostaa, ole yhteyksissä Ruokatietoon: ruokatieto@ruokatieto.fi tai puh. 040 710 4170.

Kirjoittaja ja lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi
Ruokatieto Yhdistys ry

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

Siirry takaisin sivun alkuun