Alkuperämerkkejä tulee käyttää oikein

Tiedote

Kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on korkealla ja se on kasvanut edelleen koronapandemian vaikutuksesta. Ruoan alkuperä, lähiruoka ja oman maan antimet ovat kuluttajalle merkityksellinen asia. Elintarvikkeiden alkuperän ilmoittamista säädellään tarkasti laeissa. Alkuperän merkitsemiseen on elintarvikeyrityksille tarjolla merkkejä. Yksi on Hyvää Suomesta -merkki, joka on tehty helpottamaan ja nopeuttamaan kuluttajan kotimaisen ruoan valintaa.

Hyvää Suomesta -merkki on pakattujen suomalaisten elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, on Hyvää Suomesta -merkki helppo tapa kertoa alkuperästä. Merkin käyttöoikeuden myöntää Ruokatieto Yhdistys ry jäsenilleen. Ruokatieto hallinnoi ja valvoo merkin käytön oikeellisuutta säännöllisin tarkastuksin.

Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävien yritysten kirjo kattaa koko suomalaisen ruokatuotannon ääripäitään myöten. Merkkiä käyttäviä yrityksiä on noin 350. Pienimmät valmistajat ovat mikroyrityksiä, joissa valmistetaan ruokaa käsityönä oman tilan raaka-aineista. Suurimmat merkkiä käyttävät yritykset ovat elintarviketeollisuuden ja -kaupan yrityksiä, joilla tuotteita riittää kaikkiin Suomen kauppoihin ja vientiin. Osa yrityksistä valmistaa vain Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita, kun taas osalla merkittyjen tuotteiden osuus tuotannosta vaihtelee suuresti.

Samaan aikaan kun kuluttajan kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on noussut, on elintarvikeyritysten kiinnostus merkkien käyttöön kasvanut. Selkeä trendi on, että sekä private label -tuotteiden että kaupassa myytävien valmisruoka-annosten myynti on kasvussa vähittäiskaupassa. Näihin liittyy alihankintana tehtävää valmistusta. Huomionarvoista on, että Hyvää Suomesta -merkkiä käytettäessä tuotteen brändinomistajan tulee olla Ruokatieto Yhdistyksen jäsen eli merkin käyttöoikeuden voi myöntää vain Ruokatieto. Mikäli merkin käyttäminen elintarvikkeissa kiinnostaa, ole yhteyksissä Ruokatietoon: ruokatieto@ruokatieto.fi tai puh. 040 710 4170.

Kirjoittaja ja lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi
Ruokatieto Yhdistys ry

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

Siirry takaisin sivun alkuun