Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Tiedote

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on pysynyt vuodesta toiseen keskimäärin 95 prosentissa. Kotimaisen raaka-aineen lisäksi merkki takaa, että tuote on valmistettu Suomessa.

Vuosittaiset kotimaisuusasteen muutokset rekisterissä olevissa tuotteissa ovat vähäisiä, vain prosentin luokkaa. 

– Esimerkiksi sokeri, herne ja peruna ovat olleet raaka-aineita, joiden kotimaisuusasteet ovat vaihdelleet satovaihteluiden vuoksi vuosittain. Tämän vuoden sato näyttää hyvältä esimerkiksi herneen osalta, mutta perunasato on jäänyt paikoitellen heikoksi. Seuraamme tarkasti miten haastava maailmantilanne vaikuttaa ruoka-alan yritysten toimintaan, mutta koko ruokaketju on sitoutunut yhteistyössä pitämään huolta omavaraisuudesta ja ruokaturvasta, toteaa Hyvää Suomesta merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.     

Laaja valikoima kotimaista ruokaa 

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä noin 12 000 eri tuotteessa, ja merkkiä käyttää tuotteissaan noin 340 yritystä. Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä on kasvanut 3 %. 

Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusaste vaihtelee merkin kriteerien mukaisesti 75 – 100 prosentin välillä (lue lisää kriteereistä: https://www.hyvaasuomesta.fi/hyvaa-suomesta-merkki/merkin-kriteerit). Kriteereiden toteutumista valvotaan ulkopuolisten auditoijien toimesta. 100 prosentin kotimaisuusaste löytyy kolmasosasta Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita. Tällaisia tuotteita ovat liha, kala, maito ja munat sekä kaikki yhden aineisosan tuotteet. Lisäksi täyteen 100 % yltää myös monia usean aineisosan tuotteita kuten vihannessekoituksia ja juomia.  

Tuotteissa, joissa kotimaisuusaste jää alle 100 prosentin, on käytetty esimerkiksi mausteita, suolaa, siemeniä tai muita raaka-aineita, jotka eivät kasva Suomessa tai niiden satovaihtelu on suurta ja saatavuus siten epävarmaa.  

Hyvää Suomesta merkityistä tuotteista kolmasosa yltää 95 – 99 prosentin kotimaisuusasteeseen ja toinen kolmannes 80 prosentin kotimaisuusasteeseen. Nämä ovat tyypillisesti paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei kasva Suomessa, sekä valmisruokia, joissa liha ja kala ovat kuitenkin aina Hyvää Suomesta-merkin kriteerien vaatimusten mukaisesti kokonaan suomalaisia. 

Lisätietoja: 

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, p. 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi  
Minna Asunmaa, kehityspäällikkö, p. 040 4105270, minna.asunmaa@ruokatieto.fi  

 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.  

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineen kotimaisuusasteet,  

rekisteri 1.11.2022, yhteensä 11 886 tuotetta. 

Raaka-aineen  
kotimaisuusaste  

Osuus Hyvää Suomesta- 
merkityistä tuotteista 

100 % 

37 % 

95 – 99 % 

33 % 

90 – 94 % 

14 % 

85 – 89 % 

7 % 

80 – 84 % 

5 % 

75 – 79 % 

4 % 

yhteensä 

100 % 

 

 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun