4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Tiedote

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja valmistajille, eli kaikille 340 000:lle ruokaketjun ammattilaiselle, jotka huolehtivat, että saamme joka päivä turvallista ja maistuvaa ruokaa sesongeista ja maailman myllerryksistä huolimatta.

Viime vuosien poikkeukselliset tapahtumat ovat osoittaneet, että voimme luottaa yhteistyössä toimivaan ruokaketjuun. Viimeisimmän ruokaturvaindeksivertailun mukaan* Suomi on maailman ruokaturvallisin maa. Ruokaturvan lisäksi ruokaketju työllistää, tuo veroeuroja valtion kassaan ja luo hyvinvointia.

Hyvää Suomesta 30 vuotta

Suomalaisen ruoan päivänä juhlitaan myös kotimaisen ruoan tunnusmerkkiä, Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä, jonka tarina alkoi 30 vuotta sitten Suomen liittyessä Euroopan Unioniin. Tuolloin huoli suomalaisen ruoan ja sen tuottajien asemasta yhdisti maatalouden, elintarviketeollisuuden ja kaupan. Hyvää Suomesta -merkki perustettiin, jotta suomalaiset kuluttajat pystyisivät lisääntyvän ulkomaisen valikoiman joukosta erottamaan suomalaisen ruoan.

Tänä päivänä Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi (Taloustutkimus Oy:n Brändien arvostus 2023 -tutkimus). Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden osuus kotitalouksien ostoista on 32 %. Noin 90 % kuluttajien kotiin ostamasta siipikarjan lihasta ja juotavista maitotuotteista on Hyvää Suomesta -merkittyjä. Kotimaisuudeltaan vahvoja ryhmiä ovat myös munat, kermat ja liha. Sen sijaan alle 10 % markkinaosuuden tuoteryhmiä ovat mm. kala, keksit ja kuivaleipä sekä alkoholittomat kylmät juomat. (Lähde: NielsenIQ Homescan, markkina koko Suomi, Hyvää Suomesta -merkin elintarvikkeet, arvo-osuudet, MAT 2023, viikko 16 2023. Copyright © NielsenIQ)

Valvottu merkki, joka ansaitaan

Hyvää Suomesta -merkin käyttäjiä on nyt yli 350 ja tuotteita löytyy kaupoista 12 000, eli enemmän kuin koskaan. Merkkijärjestelmässä olevat yritykset ovat erilaisia kooltaan, tuotevalikoimaltaan ja toimintatavoiltaan, ja usein myös kilpailijoita keskenään. Yhteistä kuitenkin kaikille Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäville yrityksille on sitoutuminen kotimaiseen raaka-aineeseen ja työhön. Kuluttajien luottamus Hyvää Suomesta -merkkiin perustuu pääasiassa suomalaisten yritysten rehtiin toimintaan ja merkin tiukkoihin raaka-ainekriteereihin. Ulkopuolisen tahon tekemät auditoinnit todentavat yritysten toiminnan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:  

Toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys ry, puh. 050 511 8909. 

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. Viidennen kerran vietettävän juhlapäivän organisoi Ruokatieto Yhdistys ry, jonka missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta, joka takaa ruokatuotteen kotimaisen raaka-aineen ja työn. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.   

*Lähde: The 11th Global Food Security Index: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/ 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

Siirry takaisin sivun alkuun