4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Tiedote

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja valmistajille, eli kaikille 340 000:lle ruokaketjun ammattilaiselle, jotka huolehtivat, että saamme joka päivä turvallista ja maistuvaa ruokaa sesongeista ja maailman myllerryksistä huolimatta.

Viime vuosien poikkeukselliset tapahtumat ovat osoittaneet, että voimme luottaa yhteistyössä toimivaan ruokaketjuun. Viimeisimmän ruokaturvaindeksivertailun mukaan* Suomi on maailman ruokaturvallisin maa. Ruokaturvan lisäksi ruokaketju työllistää, tuo veroeuroja valtion kassaan ja luo hyvinvointia.

Hyvää Suomesta 30 vuotta

Suomalaisen ruoan päivänä juhlitaan myös kotimaisen ruoan tunnusmerkkiä, Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä, jonka tarina alkoi 30 vuotta sitten Suomen liittyessä Euroopan Unioniin. Tuolloin huoli suomalaisen ruoan ja sen tuottajien asemasta yhdisti maatalouden, elintarviketeollisuuden ja kaupan. Hyvää Suomesta -merkki perustettiin, jotta suomalaiset kuluttajat pystyisivät lisääntyvän ulkomaisen valikoiman joukosta erottamaan suomalaisen ruoan.

Tänä päivänä Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi (Taloustutkimus Oy:n Brändien arvostus 2023 -tutkimus). Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden osuus kotitalouksien ostoista on 32 %. Noin 90 % kuluttajien kotiin ostamasta siipikarjan lihasta ja juotavista maitotuotteista on Hyvää Suomesta -merkittyjä. Kotimaisuudeltaan vahvoja ryhmiä ovat myös munat, kermat ja liha. Sen sijaan alle 10 % markkinaosuuden tuoteryhmiä ovat mm. kala, keksit ja kuivaleipä sekä alkoholittomat kylmät juomat. (Lähde: NielsenIQ Homescan, markkina koko Suomi, Hyvää Suomesta -merkin elintarvikkeet, arvo-osuudet, MAT 2023, viikko 16 2023. Copyright © NielsenIQ)

Valvottu merkki, joka ansaitaan

Hyvää Suomesta -merkin käyttäjiä on nyt yli 350 ja tuotteita löytyy kaupoista 12 000, eli enemmän kuin koskaan. Merkkijärjestelmässä olevat yritykset ovat erilaisia kooltaan, tuotevalikoimaltaan ja toimintatavoiltaan, ja usein myös kilpailijoita keskenään. Yhteistä kuitenkin kaikille Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäville yrityksille on sitoutuminen kotimaiseen raaka-aineeseen ja työhön. Kuluttajien luottamus Hyvää Suomesta -merkkiin perustuu pääasiassa suomalaisten yritysten rehtiin toimintaan ja merkin tiukkoihin raaka-ainekriteereihin. Ulkopuolisen tahon tekemät auditoinnit todentavat yritysten toiminnan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:  

Toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys ry, puh. 050 511 8909. 

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. Viidennen kerran vietettävän juhlapäivän organisoi Ruokatieto Yhdistys ry, jonka missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta, joka takaa ruokatuotteen kotimaisen raaka-aineen ja työn. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.   

*Lähde: The 11th Global Food Security Index: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/ 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun