4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Tiedote

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja valmistajille, eli kaikille 340 000:lle ruokaketjun ammattilaiselle, jotka huolehtivat, että saamme joka päivä turvallista ja maistuvaa ruokaa sesongeista ja maailman myllerryksistä huolimatta.

Viime vuosien poikkeukselliset tapahtumat ovat osoittaneet, että voimme luottaa yhteistyössä toimivaan ruokaketjuun. Viimeisimmän ruokaturvaindeksivertailun mukaan* Suomi on maailman ruokaturvallisin maa. Ruokaturvan lisäksi ruokaketju työllistää, tuo veroeuroja valtion kassaan ja luo hyvinvointia.

Hyvää Suomesta 30 vuotta

Suomalaisen ruoan päivänä juhlitaan myös kotimaisen ruoan tunnusmerkkiä, Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä, jonka tarina alkoi 30 vuotta sitten Suomen liittyessä Euroopan Unioniin. Tuolloin huoli suomalaisen ruoan ja sen tuottajien asemasta yhdisti maatalouden, elintarviketeollisuuden ja kaupan. Hyvää Suomesta -merkki perustettiin, jotta suomalaiset kuluttajat pystyisivät lisääntyvän ulkomaisen valikoiman joukosta erottamaan suomalaisen ruoan.

Tänä päivänä Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi (Taloustutkimus Oy:n Brändien arvostus 2023 -tutkimus). Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden osuus kotitalouksien ostoista on 32 %. Noin 90 % kuluttajien kotiin ostamasta siipikarjan lihasta ja juotavista maitotuotteista on Hyvää Suomesta -merkittyjä. Kotimaisuudeltaan vahvoja ryhmiä ovat myös munat, kermat ja liha. Sen sijaan alle 10 % markkinaosuuden tuoteryhmiä ovat mm. kala, keksit ja kuivaleipä sekä alkoholittomat kylmät juomat. (Lähde: NielsenIQ Homescan, markkina koko Suomi, Hyvää Suomesta -merkin elintarvikkeet, arvo-osuudet, MAT 2023, viikko 16 2023. Copyright © NielsenIQ)

Valvottu merkki, joka ansaitaan

Hyvää Suomesta -merkin käyttäjiä on nyt yli 350 ja tuotteita löytyy kaupoista 12 000, eli enemmän kuin koskaan. Merkkijärjestelmässä olevat yritykset ovat erilaisia kooltaan, tuotevalikoimaltaan ja toimintatavoiltaan, ja usein myös kilpailijoita keskenään. Yhteistä kuitenkin kaikille Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäville yrityksille on sitoutuminen kotimaiseen raaka-aineeseen ja työhön. Kuluttajien luottamus Hyvää Suomesta -merkkiin perustuu pääasiassa suomalaisten yritysten rehtiin toimintaan ja merkin tiukkoihin raaka-ainekriteereihin. Ulkopuolisen tahon tekemät auditoinnit todentavat yritysten toiminnan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:  

Toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys ry, puh. 050 511 8909. 

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. Viidennen kerran vietettävän juhlapäivän organisoi Ruokatieto Yhdistys ry, jonka missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta, joka takaa ruokatuotteen kotimaisen raaka-aineen ja työn. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.   

*Lähde: The 11th Global Food Security Index: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/ 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

Siirry takaisin sivun alkuun