Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Uutinen

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

Alkukarsinnoista finaaliin nousivat tänä vuonna ryhmät Posion peruskoulusta, Kuivaniemen koulusta Iistä sekä Kuulammen koulusta Tyrnävältä. Kisan voittajat valitaan ja palkitaan finaalissa 11.4.2025 Helsingin Messukeskuksessa Ruokamessuilla.

Tänä vuonna Ruokavisan teemana oli ruoan valinta. Ruokavisan alkukarsintana toimineeseen nettivisaan osallistui yli 2 500 yläkoululaista ympäri Suomen ja alkukarsintojen taso oli tänäkin vuonna erittäin korkea.

Loppukilpailutehtävässä eläydytään tuotekehittäjiksi

Loppukilpailussa joukkueiden on eläydyttävä tuotekehittäjiksi, jotka suunnittelevat ja toteuttavat menun, jossa tuunataan perinneruoista modernimmat versiot. Joukkueiden tulee myös perustella valintansa kestävän kehityksen ja ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ja kuten aina, ruoka herättää myös tunteita ja muistoja, joita käsitellään ennakkotehtävässä.

Loppukilpailussa joukkueiden tehtävänä on valmistaa kaksi ruokalajia: pääruoka sekä jälkiruoka, joista ainakin toisessa on käytettävä täysjyvätuotteita. Lisäksi toisen ruokalajin valmistuksessa on käytettävä leivontaa. Ruokien suunnittelussa sekä valmistuksessa oppilaiden tulee ottaa myös huomioon kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemus ja ruokakulttuuri.

Suunniteltu menu toteutetaan Ruokamessujen kisalavalla, jonka jälkeen ruoka-alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsee voittajajoukkueen. Tuomaristoon kuuluvat tänä vuonna Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anni Pelkonen, kotitalousopettaja Minttu Virkki, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Fazer leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch sekä Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Palkinnot mahdollistaa, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, Cozy Publishing, Fazer Leipomot ja Saarioinen Oy.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Ruokatieto Yhdistys ry – rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

Siirry takaisin sivun alkuun