Ruokavisa 2022 -oppimateriaali on julkaistu

Tiedote

Ruokavisa opettaa tänä vuonna yläkoululaisille siipikarja-alasta ja elintarviketeollisuudesta. Oppimateriaali on nyt julkaistu ja vapaasti käytettävissä. Vuoden 2022 osaamiskilpailu käydään 7.2.-21.3.2022 osoitteessa Ruokavisa.fi.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu oppimateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Vuonna 2021 osaamiskilpailun alkueriin osallistui verkossa huimat 380 oppilasryhmää ja yli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen! Uusin Ruokavisa-oppimateriaali on nyt julkaistu ja se löytyy Ruokatiedon verkkosivujen opeoppaasta nimellä siipikarja-ala. 

OPPIMATERIAALI VALMISTAA OPPILAITA VISAAN 

Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita tutkimaan ruoan alkuperää, tuotantotapoja ja elintarvikejalostusta. Aiheeseen johdattaa esimerkit kananmunista ja siipikarjanlihasta. Oppimateriaali koostuu diasarjoista, joihin on upotettu tehtäviä ja videomateriaalia. Aiheiden opetukseen on hyvä varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. Kilpailuun voi osallistua täyttämällä visan 7.2.2022 – 21.3.2022 välisenä aikana. 

Ruokavisaan voi valmistautua oppimateriaalin avulla jo nyt! 

Oppimateriaalia on kehitetty entistä vahvemmin sosiokonstruktivistista oppimiskäsitystä palvelevaan suuntaan. Tehtävät ohjaavat arvioimaan omia ennakkotietoja, oppimaan uutta yhteistyössä muiden kanssa sekä arvioimaan omaa oppimista. 

Tehtävänannoissa hyödynnetään tarinallisuutta, ilmiöitä sekä arjen tilanteita. 

Opettajan työn tueksi on tuotettu myös taustamateriaalia, joka sisältää lisätietoja oppimateriaalin aihepiireistä sekä vinkkejä aiheiden käsittelyyn. Kattava taustamateriaali on oiva lisä myös sijaiselle tarjottavaksi. 

Ruokavisan oppimateriaali on vapaasti käytettävissä ja se ei sisällä kaupallista materiaalia. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi. 

PARHAITEN MENESTYNEET RYHMÄT MUKAAN LOPPUKILPAILUUN 

Ruokavisa-nettipeli toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät otetaan mukaan loppukilpailuun. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen. 

Ruokavisassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät pääsevät mukaan loppukilpailuun, jossa mitataan oppilaiden tiedonhallintataitoja, käytännön toimintataitoja sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. 

Loppukilpailutehtävässä nuoret tuovat esiin osaamisensa ruuan vastuullisuudesta. Tehtävässä he pääsevät osoittamaan myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin sekä tieto- ja viestintäteknologiaan kytkeytyvän osaamisensa. Loppukilpailun voittajat valitsee arvovaltainen tuomaristo, joka koostuu ruoka-alan asiantuntijoista.  

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Voittajakoulun kotitalousluokkaan tarjotaan 1 000 euron arvoinen keittiövälinesetti. Lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistavat Ruokatieto Yhdistys ry, Suomen Siipikarjaliitto ry, Suomen Broileryhdistys ry ja Heirol Oy.  

 

Lisätietoja

Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry noora.laukkanen@ruokatieto.fi 
P. 044 236 0039 

 

Mikä Ruokavisa?  
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2022 Ruokavisan yhteistyökumppanina toimivat Suomen Siipikarjaliitto ry ja Suomen Broileryhdistys ry.  

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.    

 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 

#ruokavisa #ruokakasvatus facebook.com/Ruokatietotwitter.com/Ruokatietoinstagram.com/Ruokatieto 

  

logot.jpg

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

Siirry takaisin sivun alkuun